Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Els EUA acusen Rússia de fer servir una planta nuclear ucraïnesa com a base militar

Blinken diu que llancen atacs sabent que els ucraïnesos no respondran per por a tocar un reactor nuclear

El secretari d’Estat dels EUA, Antony Blinken, ha acusat aquest dilluns l’exèrcit rus d’estar usant la central nuclear ucraïnesa de Zaporiyia, sota el seu control des del passat mes de març, com a base militar des de la qual llançar atacs.

“Rússia està fent servir aquesta planta com una base militar per a disparar als ucraïnesos sabent que (els ucraïnesos) no poden i no respondran als trets, perquè podrien colpejar un reactor nuclear o deixalles altament radioactives emmagatzemats”, ha dit Blinken en un discurs en la seu de Nacions Unides.

“Això porta el concepte de fer ús d’un escut humà a un nivell totalment diferent i horrible”, ha insistit el cap de la diplomàcia estatunidenca, que ha representat al seu país en l’obertura d’una conferència per a revisar el Tractat de No Proliferació nuclear (TNP).

Blinken ha dit que la invasió russa d’Ucraïna, a més d’una greu violació de la llei internacional, és un atac directe al sistema de no proliferació atòmica en anar en contra de les garanties de seguretat que Moscou havia donat a Kíiv en 1994 perquè es desfés de l’arsenal nuclear heretat de la Unió Soviètica.

Segons va assegurar, aquest moviment llança “el pitjor missatge possible” per a tots aquells països que estiguin pensant si necessiten armes atòmiques per a protegir-se.

Blinken, a més, ha carregat contra el president rus, Vladímir Putin, per usar la carta de les armes nuclears del seu país per a dissuadir a uns altres de ficar-se en el conflicte ucraïnès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia