Política

taiwan

Tensió per la previsible visita de Pelosi a Taiwan

Diversos mitjans asseguren que anirà a Taipei durant la seva gira asiàtica, però Washington evita confirmar-ho

La presidenta de la Cambra de Representants dels Estats Units, Nancy Pelosi, podria viatjar finalment a Taiwan, segons indicaven ahir diversos mitjans de comunicació. Pelosi, que ahir va iniciar a Singapur una gira per diversos països asiàtics, podria també tenir previst reunir-se amb la presidenta taiwanesa, Tsai Ing-wen, a Taipei. L’eventual visita de la política demòcrata ha provocat una forta polèmica i preocupació per una possible resposta militar xinesa. La Xina ha fet seriosos i durs advertiments a l’administració de Joe Biden sobre les “atroces“ conseqüències polítiques d’aquest viatge i ha afirmat que els seus militars “no es quedaran de braços plegats” si Pelosi, de 82 anys i crítica amb la Xina des de fa molt de temps —en particular pels drets humans—, visita Taiwan, una illa autònoma que Pequín reclama com a part del seu territori. Si el viatge es produeix —no és a l’agenda pública oficial—, seria el primer cop en 25 anys que un president, en aquest cas presidenta, de la Cambra de Representants dels Estats Units visita l’illa. Una visita, però, que preocupa la Casa Blanca —tot i que ha afirmat que Pelosi té dret a anar a Taiwan si així ho decideix— pel risc que pugui desencadenar una crisi a l’estret de Taiwan, on les tensions van augmentar l’any passat. Precisament, funcionaris de l’administració nord-americana han treballat durant setmanes per explicar a Pelosi els riscos del viatge i més en un moment especialment tens, perquè s’espera que Xi Jinping busqui un tercer mandat sense precedents en el pròxim congrés del Partit Comunista xinès, que està previst que se celebri a la tardor, així com també que els funcionaris del partit xinès comencin a assentar les bases d’aquest congrés en les pròximes setmanes, la qual cosa pressionarà els dirigents de Pequín perquè es mostrin ferms.

Taiwan és un dels temes més polèmics entre els EUA i la Xina i així va quedar palès en la trucada que van mantenir Biden i Xi Jiping dijous passat, marcada pel probable viatge de Pelosi a l’illa.

LA XIFRA

25
anys
fa que un president de la Cambra de Representants va visitar Taiwan per darrer cop. Va ser Newt Gingrich.

Biden encara té covid, però es troba bé de salut

El president dels EUA, Joe Biden, seguia ahir donant positiu per covid-19 tot i que es troba bé i està treballant des de la seva residència, segons va informar el seu metge, Kevin O’Connor, en un comunicat de la Casa Blanca. El mandatari nord-americà havia aixecat el seu aïllament el passat 27 de juliol després de donar negatiu, però dissabte va tornar a ser positiu i es va confinar de nou. El metge de Biden va explicar que el president està sota un “aïllament estricte”, atenent “els assumptes del poble dels EUA” i que és “plenament conscient” de la necessitat de protegir el personal de la Casa Blanca i del servei secret d’un possible contagi. O’Connor va atribuir el segon resultat positiu de Biden als efectes del medicament antiretroviral oral Paxlovid, que va prendre durant cinc dies per ajudar amb els símptomes de la malaltia. Segons el metge, aquesta medicació pot tenir un “efecte rebot”, que és el que li està passant al mandatari, de 79 anys, que va rebre les dues dosis de la vacuna i dues més de reforç. La Casa Blanca ha suspès els viatges a Delaware i Michigan programats pels pròxims dies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia