tensió entre potències
Pelosi a Taiwan: “No us abandonarem”
La visita a l’illa de la presidenta de la Cambra de Representants dels EUA ha enfurismat la Xina i tensa encara més la relació amb Washington
Pequín convoca l’ambaixador nord-americà
Els Estats Units “no abandonaran Taiwan”, ha advertit avui la presidenta de la Cambra de Representants dels Estats Units, Nancy Pelosi. I així l’hi ha transmès a la presidenta taiwanesa, Tsai Ing-wen, davant la qual ha qualificat l’illa com un “exemple” pel món. Pelosi ha assegurat que la “solidaritat nord-americana amb Taiwan és crucial” i que la determinació de Washington per “protegir la democràcia taiwanesa i a la resta del món” continua “inalterada”.
Per la seva banda, Ing-wen, que ha condecorat Pelosi amb la màxima distinció, ha expressat la seva esperança que Taiwan i els Estats Units “continuïn el seu suport mutu” per fer que “la democràcia torni a brillar. A més, ha agraït a la política nord-americana les seves accions concretes de suport a Taiwan en un moment crític.
Pelosi va aterrar a Taipei dimarts a última hora de la tarda hora catalana en una escala no anunciada oficialment de la seva gira asiàtica, que ha indignat especialment Pequín, que està responent amb un desplegament militar a l’Estret de Taiwan i sancions comercials sobre l’illa. El comandament de la Força Aèria de Taiwan ha anunciat avui que un total de 21 avions militars xinesos haurien envaït el seu espai aeri dimarts, coincidint amb l’arribada a l’illa de la política nord-americana.
El Ministeri xinès d’Afers Estrangers va convocar dimarts a última hora de la nit a l’ambaixador dels Estats Units, Nicholas Burns, per protestar per la visita a Taiwan de la política nord-americana, que, en paraules del viceministre xinès, Xie Feng, es juga “una condemna unànime per una provocació deliberada i per jugar amb fot”. Xie va advertir a l’ambaixador que la visita constitueix una seriosa violació del principi “d’una sola Xina”, que malmet la base de la relació bilateral i ataca seriosament a la sobirania i integritat territorial del seu país a més de debilitats la pau i l’estabilitat a l’Estat de Taiwan.
“Les conseqüències son extremadament serioses. La Xina no es quedarà de braços plegats”, va advertir el vicecanceller, qui va destacar que els Estats Units han de passar comptes per “dir una cosa i fer-ne una altra”. Va citar, en aquest sentit, accions de Washington com la inclusió de Taiwan en la seva “Estratègiaper a la regió de l’Indo-Pacífic”, la desaparició de la frase “Taiwan és part de la Xina”, del web del Departament d’Estat dels Estats Units o l’increment d’armes a l’illa.