Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Putin agraeix Erdogan el seu paper en l’acord sobre l’exportació de cereals

Erdogan vol aconseguir el vistiplau per a una nova operació militar turca en el nord de Síria contra les milícies kurdes de les YPG

El president rus, Vladímir Putin, ha agraït aquest divendres al seu col·lega turc, Recep Tayyip Erdogan, el seu paper en la signatura de l’acord per a l’exportació de cereals ucraïnesos i també aliments russos.

“Amb la seva participació directa i amb la mediació del secretariat de l’ONU es va solucionar el problema vinculat amb el subministrament de cereal ucraïnès des dels ports de la mar Negra”, ha dit Putin al començament de la reunió celebrada en el balneari de Sotxi.

Putin ha considerat “molt important” aquest acord a la vista dels greus problemes que afronten molts països a causa de la interrupció de l’exportació de gra d’Ucraïna i Rússia.

El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha precisat que Putin i Erdogan parlaran avui “sobre com va anar la travessia del primer carregament amb cereals des de (el port ucraïnès de) Odessa”.

Es referia al vaixell de càrrega Razoni, que va portar el dilluns 26.500 tones de blat de moro des d’Odessa al Líban creuant l’estret de Bòsfor.

Segons han informat les autoritats turques, altres tres vaixells partiran divendres des dels ports ucraïnesos d’Odessa, Chornomosk i Pvidenny.

Putin també ha opinat que “els socis europeus han d’estar agraïts a Turquia perquè garanteix el trànsit fluid del nostre gas al mercat europeu”. “El Turkish Stream, a diferència de totes les altres rutes dels nostres subministraments d’hidrocarburs, funciona correctament, de manera dinàmica, sense fallades (...), s’ha convertit en una de les principals artèries de proveïment de gas rus a Europa”, ha ressaltat.

En el pla bilateral, Putin ha expressat la seva confiança que avui totes dues parts signin un memoràndum sobre el desenvolupament de les relacions econòmic-comercials.

Per la seva part, Erdogan ha destacat que “des del punt de vista de Turquia, Rússia exerceix un paper especial en l’àmbit mundial” i ha confiat que la reunió d’avui “obri una nova pàgina en les relacions rus-turques”.

Erdogan ha viatjat acompanyat d’una àmplia delegació que inclou als ministres d’Exteriors, Defensa, Energia, Finances, Agricultura i Comerç.

Segons Peskov, els mandataris tractaran la situació a Síria, per al que també ha viatjat a Sotxi Hakan Fidan, el cap del servei d’intel·ligència turc.

Erdogan vol aconseguir el vistiplau de Putin per a una nova operació militar turca en el nord de Síria contra les milícies kurdes, les Unitats de Protecció Popular (YPG), que anuncia des de fa setmanes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia