Política

Una esquerda que es fa més ampla

La crisi de Taiwan accentua la divisió mundial i la sintonia entre Moscou i Pequín

Els ministres d’Afers Estrangers del sud-est asiàtic tanquen una tensa cimera que deixa en un segon pla la situació de Birmània

“Estem a favor d’un món multipolar i contra tota hegemonia”, diu el delegat xinès en la reunió de l’Asean

La crisi desfermada a l’estret de Taiwan per la visita a Taipei de Nancy Pelosi ha accentuat la gran divisió de la comunitat internacional en dos blocs, un liderat pels EUA i l’altre, per la Xina i Rússia, tal com va quedar palès en la cimera de tres dies dels ministres d’Afers Estrangers de l’Associació de Nacions del Sud-est Asiàtic (Asean), clausurada ahir a Cambodja, en la qual van participar també els representants de Washington, Moscou i Pequín. Durant les trobades, el titular xinès, Wang Yi, i el rus, Serguei Lavrov, van exhibir sintonia personal –amb gestos inclosos de complicitat– mentre quedava en evidència la distància creixent que els separa dels EUA, la Unió Europea (UE), Austràlia i el Japó. “Som els estats més grans, som veïns i compartim una associació antiga i diversificada. Estem a favor d’un món multipolar i contra tota hegemonia”, va declarar Wang a la capital cambodjana en referència a la relació amb Rússia, mentre Lavrov destacava el vincle “estratègic” entre totes dues potències.

La bona compenetració amb Lavrov va contrastar amb l’actitud tensa del xinès durant tota la cimera. Dijous, Wang va suspendre la reunió que tenia prevista amb el representant nipó, després que el G7 –grup del qual forma part el Japó– condemnés les maniobres militars de la Xina a l’estret de Taiwan. Mentre Tòquio i els delegats dels EUA i la UE feien crides a rebaixar la tensió al Pacífic i a no “modificar l’statu quo de manera unilateral, i encara menys recorrent a la força”, Lavrov va ser l’únic a mostrar un clar suport a Pequín en aquesta crisi, de la qual va culpar Washington, com també de la d’Ucraïna. Precisament, Ucraïna va originar un altre gest de disconformitat, quan la cap de la diplomàcia australiana, Penny Wong, es va aixecar de la cadira en el moment en què prenia la paraula Lavrov.

L’atenció centrada en els conflictes de Taiwan i Ucraïna va acabar desdibuixant el que semblava que havia de ser el tema principal de la reunió de l’Asean: la crisi en què està sumida Birmània des del cop d’estat militar de l’any passat i els esforços dels països veïns per contribuir a trobar una solució.

Els nou països membres del fòrum presents en la cimera –va faltar Birmània a causa de l’exclusió del règim militar– van expressar la seva “profunda decepció” per la falta d’avenços de la junta militar en el full de ruta pactat fa més d’un any per pacificar el país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat francès

Els diputats francesos aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid