Política

Les piulades d’un regidor de Banyoles encenen les xarxes

Miquel Cuenca (Junts) diu que es va equivocar en penjar al Twitter la recomanació d’un llibre que genera polèmica

Joves d’ERC consideren les declaracions transfòbiques i en demanen la dimissió

Dues piulades del regidor de Cultura a l’Ajuntament de Banyoles, Miquel Cuenca (Junts), en què mostra el seu desacord amb la “llei trans” i “la teoria qeer” han encès aquest cap de setmana les xarxes. El Jovent Republicà li demana la dimissió perquè considera que les “seves declaracions són clarament transfòbiques” i estan en contra del col·lectiu LGTBIQ+. “Declaracions obertament transfòbiques com aquestes són un altaveu més del discurs d’odi de l’extrema dreta i, per tant, un atac directe als drets de la comunitat LGTBIQ+”, diu Jovent Republicà en un comunicat. El regidor de Sumem Banyoles, Non Casadevall, a l’oposició, també va demanar, a través de Twitter, la dimissió de Cuenca pels mateixos motius.

Miquel Cuenca va penjar divendres dues piulades. En una parlava de la llei trans: “Si els ciutadans coneixessin les salvatjades que preveu la llei trans hi hauria una autèntica revolta en contra...” i acabava amb les etiquetes #NoLleiTrans #StopDeliriTrans. I en l’altra recomanava el llibre sobre la teoria qeer: Nadie nace en un cuerpo equivocado: éxito y miseria de la identidad de género, de José Errasti i Marino Pérez, i deia “un llibre imprescindible per rebatre aquesta ideologia tan retrògrada, sexista i neoliberal que és la teoria qeer, tot combatent-la amb les armes que menys resisteix: els arguments científics i racionals. Especialment necessari ara davant la barbaritat anomenada llei trans”. Les piulades van estar penjades unes hores, però Cuenca va decidir retirar-les perquè, segons va explicar, la gent estava dient barbaritats i va rebre amenaces personals. “No les vaig treure perquè vulgui amagar res, sinó perquè volia tallar els comentaris, els insults i les amenaces”, va assegurar. El regidor diu que el seu error va ser penjar una “recomanació d’un llibre crític amb la teoria qeer i el projecte de llei trans”, però sosté que “en cap moment es va voler situar en contra de les persones transsexuals ni transgènere, ni discutir els seus drets”, va explicar Cuenca, que va recordar que “tant la teoria qeer com el projecte de la llei trans han generat posicions en contra de col·lectius feministes i d’esquerres”. I continua dient: “A vegades sembla que qualsevol discrepància respecte d’aquesta teoria o aquest projecte de llei mereixi automàticament l’acusació de transfòbia, una acusació que porta aparellada ja la sentència, sense dret a defensa i anul·lant tot possible debat”. L’alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, no demanarà a Cuenca que dimiteixi perquè amb les piulades “no volia ofendre ningú”, sinó que va fer “la recomanació d’un llibre, com ha fet moltes altres vegades”, però que “va acabar retirant” quan va veure el que provocava.

Noguer va destacar que el regidor va penjar ahir una nota de disculpa –ho va fer al vespre al seu perfil de Twitter– i ratifica les decisions del ple de l’Ajuntament de Banyoles “i és lloable que ho faci”. El maig del 2020 i el març del 2021, els grups municipals de Banyoles van aprovar dues mocions: la primera per garantir els drets de la comunitat LGTBIQ+ i la segona per donar suport a la llei trans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia