Política

tensió a l’estret de taiwan

La Xina adverteix que no tolerarà “activitats separatistes” a Taiwan

Assegura que tampoc permetrà provocacions de forces externes que vulguin travessar línies vermelles

Avisa que farà “ús de la força” per prendre l’illa si cal

Tolerància zero amb les “activitats separatistes” a Taiwan per part de Pequín. La Xina va advertir ahir que no deixarà marge als partidaris de la independència i va amenaçar amb “l’ús de la força” per prendre l’illa si ho considera necessari, el mateix dia que va anunciar el final de sis dies de maniobres militars a la zona en represàlia per la visita de la presidenta de la Cambra de Representants dels EUA, Nancy Pelosi, a Taipei.

Pelosi, la tercera autoritat dels EUA, es va convertir dimecres passat en el càrrec de més alt rang que visitava Taiwan des de l’any 1997, tot i les amenaces del gegant asiàtic, que reclama la sobirania de Taiwan i la considera una “província rebel”. L’Oficina d’Afers de Taiwan de la Xina va publicar ahir un “llibre blanc” en el qual es recullen consells sobre l’annexió de l’illa per part de Pequín. En primer lloc, proposa incentius econòmics i de “seguretat i dignitat” per al territori, però també es manifesta a favor d’augmentar la pressió militar. “Estem disposats a crear una gran àrea per a la reunificació pacífica, però no acceptarem cap iniciativa separatista”, diu la publicació titulada La qüestió de Taiwan i la Reunificació de la Xina en la Nova Era, que avisa: “Farem els possibles per aconseguir la reunificació pacífica. Però no renunciarem a l’ús de la força i ens reservem l’opció d’adoptar totes les mesures necessàries. [...] Només farem servir aquestes mesures dràstiques per respondre a les provocacions d’elements separatistes o a forces externes si alguna vegada travessen les nostres línies vermelles”, puntualitza el “llibre blanc”. La Xina va publicar per última vegada un “llibre blanc” sobre Taiwan el 2000. El nou document va ser publicat ahir, el mateix dia que una delegació de la principal formació opositora a Taiwan, el Partit Nacionalista Xinès (KMT), va viatjar a la Xina. Una visita que no va agradar al govern liderat pel Partit Progressista Democràtic, segons va fer saber la presidenta de Taiwan, Tsai Ing Wen, que va acusar el KMT de “decebre” el pobre taiwanès, així com d’enviar a la comunitat internacional “un missatge equivocat”.

Les relacions entre la Xina i Taiwan s’han deteriorat des que Tsai Ing-wen, líder del sobiranista Partit Progressista Democràtic PDP, va esdevenir primera ministra el 2016. Tsai Ing-wen i el seu partit no consideren l’illa una part de la Xina.

El Japó, sempre obert al diàleg

El primer ministre japonès, Fumio Kishida, va dir ahir que la porta del diàleg entre el Japó i la Xina “està sempre oberta” i va destacar la necessitat de construir una relació bilateral “constructiva i estable” tot i la tensió actual. Kishida va fer referència a la relació entre els dos països en una roda de premsa després de dur a terme la seva primera remodelació de govern, de la qual destaca el canvi del ministre de Defensa, en un moment en què Tòquio debat la seva futura estratègia de seguretat i l’actualització de les seves capacitat defensives. Les relacions entre el Japó i la Xina van assolir un nou punt de tensió la setmana passada, després que diversos míssils llançats per Pequín en el marc de les seves recents maniobres a l’estret de Taiwan caiguessin en aigües de la zona econòmica exclusiva (ZEE) nipona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.