Política

MARTA MADRENAS I MIR

ALCALDESSA DE GIRONA (JUNTS X CATALUNYA)

“El nostre projecte de ciutat és revolucionari”

Madrenas admet que el govern treballa en un model de ciutat que molts encara no comprenen, per l’abast de les reformes que caldran

Recorda la força del comerç i el turisme i admet problemes per trobar habitatge de lloguer i compra a la ciutat

A Girona hem viscut aquests anys els moments més complicats d’ençà del franquisme
Amb Girona Ciutat Tecnològica volem adaptar-nos a la quarta revolució industrial

Marta Madre­nas (1967) tan­carà el maig del 2024 gai­rebé set anys al cap­da­vant de l’Ajun­ta­ment de Girona, una de les ciu­tats de moda del país. Defensa afer­ris­sa­da­ment un model de ciu­tat tec­nològic i intel·ligent tot i les crítiques de l’opo­sició.

És hora de fer balanç?
Els dar­rers cinc anys han estat els més com­pli­cats de ges­ti­o­nar a tots els ajun­ta­ments. A Girona, a més, en el segon man­dat vam tenir també el Glòria i després la covid. En tot cas, la valo­ració final la faré quan ple­gui. Una cosa és que no em pre­senti a la ree­lecció i l’altra que no esti­gui tre­ba­llant inten­sa­ment per com­plir el màxim el con­tracte que tinc amb la ciu­ta­da­nia i totes les pro­pos­tes que vam fer quan vaig dema­nar la con­fiança dels nos­tres veïns i veïnes. El balanç el faré quan acabi la meva tasca . Quan arribi la cam­pa­nya faré cos­tat a la nova can­di­data [Assumpció Puig] perquè és impor­tant que la per­sona que es pre­sen­tarà en nom de Junts x Cata­lu­nya rebi la con­fiança de la ciu­ta­da­nia. Té un pro­jecte molt potent per a la ciu­tat.
El pacte amb ERC era neces­sari davant l’ato­mit­zació de grups?
Les majo­ries abso­lu­tes que es veien fa vint anys ja no les veiem enlloc. Això com­porta difi­cul­tats en la gover­na­bi­li­tat de les ins­ti­tu­ci­ons però també és bo que hi hagi certs acords de mínims i poder rea­lit­zar part del pro­jecte que vols per a la ciu­tat. És una situ­ació com­pli­cada que viuen tots els ajun­ta­ments. Vam deci­dir fer una part del man­dat amb ERC i tenir una majo­ria més sòlida.
Quin ha estat el rol de l’opo­sició?
Poc lle­ial pels moments que hem vis­cut. S’han votat coses no perquè no i és impor­tant fer-hi esment. La ciu­ta­da­nia va deci­dir-se per un deter­mi­nant pro­jecte. S’han de dema­nar res­pon­sa­bi­li­tats al governs, però també a les opo­si­ci­ons, què fan i si actuen amb interes­sos par­ti­dis­tes, sobre­tot perquè hem vis­cut els moments més com­pli­cats d’aquesta ciu­tat d’ençà del fran­quisme. Això ho con­firma tot­hom.
Sovint els giro­nins es pre­gun­ten quin és el pro­jecte de ciu­tat?
El nos­tre és molt clar, però no és el clàssic. Hi ha gent més anti­quada o que pot­ser no acaba d’enten­dre la política de la mateixa manera que ho fa aquest govern. Fa anys que aquest govern tre­ba­lla per Girona Ciu­tat Tec­nològica. Volem adap­tar-nos a la quarta revo­lució indus­trial. Serà impres­cin­di­ble ser-hi si volem pro­gres­sar. Hi ha gent que fins i tot durant la cam­pa­nya veien una mar­ci­ana quan par­lava d’això. Temes com les cases de la tec­no­lo­gia, l’aug­ment de les voca­ci­ons tec­nològiques en tots els nivells, la for­mació pro­fes­si­o­nal i uni­ver­sitària; també més voca­ci­ons feme­ni­nes perquè seran llocs de qua­li­tat i sos­te­ni­bles i les dones s’estan que­dant enrere en tot aquest àmbit. La ciu­tat intel·ligent seria un següent pas. No dic de posar ins­tru­ments tec­nològics a la baliga-balaga, sinó de tre­ba­llar en una ciu­tat intel·ligent i sos­te­ni­ble que ens ajudi a regar quan s’ha de regar, que la llum s’obri quan menys llum natu­ral hi ha i no abans; o sigui, fórmu­les intel·ligents per ges­ti­o­nar una ciu­tat.
Sem­bla que no tot­hom ho entén.
No parlo de fer grans obres faraòniques. Hi ha gent que s’ha que­dat en això. Qui­nes obres es pro­po­sen? La gran obra de govern és adap­tar la ciu­ta­da­nia, les enti­tats i les ins­ti­tu­ci­ons a les revo­lu­ci­ons que tenim al davant i no només per no que­dar enrere, sinó per ser-ne cap­da­van­ters. Amb Girona Ciu­tat Tec­nològica hem acon­se­guit ser el cen­tre blockc­hain de Cata­lu­nya. La blockc­hain és el que la màquina de vapor va supo­sar en la revo­lució indus­trial.No és casu­a­li­tat que a Girona siguem la ciu­tat de més de 75.​OOO habi­tants que ha com­plert els objec­tius euro­peus del trac­ta­ment de resi­dus. Neces­si­tem una ciu­ta­da­nia i unes ins­ti­tu­ci­ons que esti­guin abso­lu­ta­ment com­pro­me­ses amb el canvi climàtic, a rever­tir-lo. No és un pro­jecte ni de ciu­tat, sinó de país. És glo­bal, de fet. Aquest és el nos­tre pro­jecte. I ara encara el millo­ra­rem amb el nou con­tracte de neteja i amb la nova gestió de resi­dus. Pos­si­ble­ment tor­na­rem a ser l’única ciu­tat cata­lana de més de 75.000 habi­tants que tor­na­rem a asso­lir els nous objec­tius euro­peus perquè n’estem posant les bases. Això és cons­truir un pro­jecte de ciu­tat o no? Tot depèn de quina con­cepció moderna, actual i revo­lu­ci­o­na­ria es tin­gui de pro­jecte de ciu­tat o clàssica, anti­quada i que ja no porta enlloc. Per tant, defenso, tot i que ens queda molta feina per fer, que els nos­tres veïns puguin cons­truir els seus pro­jec­tes vitals amb garan­ties en una ciu­tat ama­ble i sos­te­ni­ble.
Entén les crítiques pel nou con­tracte de neteja?
No sé si hem estat capaços d’expli­car bé allò que hem fet amb el nou con­tracte de neteja i de resi­dus, que són dues coses dife­rents. Per una banda hi havia una certa insa­tis­facció per part d’alguns ciu­ta­dans de Girona res­pecte de la neteja. Teníem un con­tracte que s’havia redac­tat tot per part del tri­par­tit. No tenim cap res­pon­sa­bi­li­tat del que ha pas­sat. Hem inten­tat imple­men­tar-lo el màxim de bé pos­si­ble, però tenia deficiències. Per exem­ple, no hi havia aigua. El que hem fet en el nou con­tracte, escol­tant moltíssim els veïns, era veure qui­nes eren les neces­si­tats prin­ci­pals de millora i les hem introduït. Si això agrada o no a l’opo­sició m’hau­rien d’expli­car per què no agrada? Segona cosa, els resi­dus. Fem un pas enda­vant perquè volem que la nos­tra ciu­tat faci un pas enda­vant en la gestió de resi­dus perquè el neces­sita el pla­neta. Farem un porta a porta agru­pat que alguns en diuen con­te­ni­dors intel·ligents. S’hau­ria d’exi­gir a tots els res­pon­sa­bles públics que fes­sin aquest pas enda­vant. Tant els infor­mes tècnics, com els infor­mes de secre­ta­ria, com els infor­mes d’inter­venció han dit que era pres­crip­tiu dur a terme aquest nou sis­tema. El que em sem­bla estrany és que no tin­gui cap reper­cussió per a les per­so­nes que han votat en con­tra de tots els infor­mes. Els res­pon­sa­bles públics estem obli­gats a fer cas dels infor­mes tècnics, sinó estaríem pre­va­ri­cant
El Barri Vell està morint d’èxit per la con­cen­tració de tot el turisme que ve a la ciu­tat.
Amb les dades a la mà, de mas­si­fi­cació d’habi­tants no n’hi ha. En segon lloc, fa molt de temps que inten­tem equi­li­brar l’habi­tatge turístic. N’hi ha menys que dos anys enrere. Pel que fa al turisme, venim de la covid i par­lar que hi ha mas­si­fi­cació turística que­da­ria irreal. És un sec­tor que tot just s’està recu­pe­rant. El turisme i el comerç supo­sen el 15% del nos­tre PIB. Si els demo­nit­zem pot­ser començaran a aug­men­tar les cues de l’atur i haurà famílies que tin­dran pro­ble­mes econòmics. A Girona el turisme no ha supo­sat mai un pro­blema com­pa­rat amb altres llocs amb molts locals d’oci. Al Barri Vell a par­tir de les deu de la nit no s’hi sent ni una mosca. No hi ha difi­cul­tats de viure-hi de nit i no hi ha locals d’oci que difi­cul­tin la con­vivència. Que aquí pas­sen fets cul­tu­rals, doncs sí. També hem tre­ba­llat per anar-ho movent per bar­ris. Per exem­ple, Temps de Flors. El que sí que passa és que tenim el Muni­ci­pal aquí, el Modern, el Truf­faut, les esca­les de la cate­dral que és un lloc únic, la Mercè. És un tri­an­gle molt dens. L’empa­dro­na­ment en el barri també ha anat aug­men­tant. Els veïns no n’estan mar­xant.
Hi ha quei­xes d’alguns bar­ris de sen­tir-se dei­xats. Els últims, els de Ger­mans Sàbat.
En cap cas puc coin­ci­dir que hi hagi bar­ris que esti­guin dei­xats. En abso­lut. Si par­lem de Ger­mans Sàbat hi ha la plaça nova i s’hi s’estan fent unes actu­a­ci­ons amb els veïns en temes que els pre­o­cu­pen. En qua­tre mesos es can­viarà tota la il·lumi­nació de la ciu­tat i es farà a tots els bar­ris. Ho fem tot per igual. La millora de l’acces­si­bi­li­tat també volem que sigui equi­ta­tiva arreu. Que algú m’ho digui si no ha estat així. Ara, que no hi ha els equi­pa­ments cul­tu­rals? Sí, no hi són. Això vol dir que aban­do­nem aquell barri? Home. No. El nou con­tracte de neteja millo­rarà això perquè que en l’ante­rior hi havia alguns espais i no bar­ris que no hi eren pre­vis­tos. La neteja amb aigua es farà en tots els car­rers de Girona, l’altre no ho pre­veia. Autocrítica, tota, però la nos­tra volun­tat ha estat arri­bar sem­pre a tot arreu.
Hi ha hagut quei­xes per la segu­re­tat també?
Vam tenir un pro­blema amb la poli­cia, amb gai­rebé 30 jubi­la­ci­ons de cop que hem hagut d’anar repo­sant i hem anat una mica jus­tos pri­o­rit­zant els casos més greus. O sigui, si hi havia un acci­dent amb un ferit pas­sava per davant d’un pis amb la música molt alta. Segur que no hem arri­bat a tot arreu, però això no ha pas­sat en uns bar­ris con­crets, sinó en gene­ral. No puc estar d’acord que alguns bar­ris s’han trac­tat millor que altres, per què no és així.
L’acord prin­ci­pal pel nou Tru­eta ja és tan­cat, però cos­tarà tan­car els detalls de la part que afecta a Girona?
Estem abso­lu­ta­ment com­pro­me­sos a com­ple­tar els acords com més aviat millor. S’han dema­nat ja tots els infor­mes pre­cep­tius de l’ACA sobre la inun­da­bi­li­tat i anem tan ràpid com podem. En això també faig autocrítica. Som lents i ens passa en molts àmbits. Ho aca­ba­rem fent tan ràpid com sigui pos­si­ble. Els únics can­vis que hi poden haver són infor­mes que ens obli­guin a tocar forçosa­ment alguna cosa. Si ara diuen que tres mil metres de Girona no poden ser­vir per al nou parc de salut per risc d’inun­da­bi­li­tat, doncs tres mil menys. Volem que el parc de salut i el Tru­eta com a bastió per al nos­tre ter­ri­tori vagi enda­vant. Recor­deu, no obs­tant això, que nosal­tres en el calen­dari ja parlàvem del 2028. Ara ve el més com­pli­cat, les con­fi­gu­ra­ci­ons urbanísti­ques i pot­ser la pandèmia ens ha retar­dat sis o set mesos, però tot­hom és cons­ci­ent que s’ha d’avançar.
Girona és una de les ciu­tats més cares per viure-hi, ja sigui de llo­guer o de com­pra. Què s’hi pot fer.
Durant un temps vam imple­men­tar la con­tenció de ren­des, però just quan ho vam apli­car no puja­ven els preus. Ara el mer­cat torna a ser lliure i ens tro­bem amb la mala notícia de l’incre­ment de la inflació que també fa pujar els preus dels pisos. Un altre pro­blema és que som una ciu­tat urbanísti­ca­ment molt madura i no tenim gaire de sòl per anar fent nous habi­tat­ges i efec­ti­va­ment aquest és un pro­blema que tenim a la ciu­tat i que ha estat difícil, ho reco­nec, de tro­bar-hi solu­ci­ons. Això també és lent i són polítiques a mitjà ter­mini de les quals la ciu­ta­da­nia no veurà els resul­tats de forma imme­di­ata. Hem posat diver­sos solars nos­tres a dis­po­sició de l’Incasòl i d’altres a dis­po­sició d’empre­ses perquè ells puguin fer la cons­trucció d’habi­tat­ges i lla­vors s’haurà de ges­ti­o­nar que siguin asse­qui­bles, sobre­tot per als joves. És cert que anem lents, però sí que hi hem posat el fil a l’agu­lla. Posa­rem en dansa uns 250 habi­tat­ges més i durant aquest temps s’han fet un número de com­pres temp­teig i retracte com no s’havien fet mai. És una bona eina que ens va faci­li­tar la Gene­ra­li­tat. Aquest és un pro­blema de país i en gene­ral han fallat totes les admi­nis­tra­ci­ons.
Qua­tre clubs espor­tius a 1a. No ens podem quei­xar?
No. L’esforç dels clubs ho ha fet pos­si­ble i tota la ciu­tat en sor­tirà bene­fi­ci­ada, sobre­tot econòmica­ment, i no és una inversió que fa l’admi­nis­tració direc­ta­ment.
També sor­tirà reforçada la ciu­tat amb els fons Next Gene­ra­tion?
És una font de finançament molt impor­tant per a totes les admi­nis­tra­ci­ons i, per tant, per a les empre­ses que con­trac­tem. N’hem dema­nat molts, però encara en van sor­tint molts més. En tenim apro­vats per import d’uns 12 mili­ons per reforçar el turisme i la mobi­li­tat sos­te­ni­ble, ser­veis tec­nològics, la ciber­se­gu­re­tat, per fer una Girona més verda i més blava i també per por­tar ener­gia foto­vol­taica als equi­pa­ments públics més potents. Ha estat clau l’exper­tesa de l’Ajun­ta­ment, que ja ve d’abans, a l’hora de ges­ti­o­nar pro­jec­tes euro­peus. Som una de les ciu­tats que per­cen­tu­al­ment més n’estem rebent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia