Política

La vitalitat municipal, a les planes d’El Punt Avui

Una nova secció diària entrevistarà a partir de demà i una vegada a l’any alcaldes, caps de l’oposició i presidents de consells comarcals i de diputacions de Catalunya

Primer, el cap de l’oposició i l’endemà serà el torn de l’alcaldia

El Punt Avui posa en marxa demà una secció que respon a la voluntat de ser mitjà de referència en els àmbits locals a partir de la presència dels seus representants electes. Alcaldes, caps de l’oposició, presidents de consells comarcals i presidents de diputacions donaran forma a una nova secció diària.

Les entrevistes als caps de l’oposició, als alcaldes, als presidents dels consells comarcals i presidents de les diputacions de Catalunya, que a partir de demà trobareu a les nostres planes i també al web en suport escrit i audiovisual, no són una secció d’estiu ni tampoc una preparació per a les eleccions municipals del 28 de maig del 2023. Es tracta d’un nou contingut amb voluntat de permanència en el temps, una nova secció que pretén fer un seguiment constant de la vida local en el màxim de municipis del país.

Els 159 primers

Els 159 municipis més poblats seran els protagonistes inicials de l’arrencada. Des de Barcelona, amb més d’1,6 milions d’habitants, a Santa Eulàlia de Ronçana, amb poc més de 7.500. Representen un 85% del cens de la població de Catalunya, tots amb uns problemes específics que no coincideixen necessàriament amb els dels municipis amb menys habitants i de les comarques més despoblades, les de la Catalunya interior i pirinenca. Aquests tindran protagonisme d’entrada, a partir dels presidents dels consells comarcals. Són ells els que coneixen més bé les dificultats de viure en comarques com l’Alta Ribagorça, l’Aran, les Garrigues, el Moianès, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, el Priorat, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Amb alcaldes, caps de l’oposició, presidents de consell comarcal i presidents de diputació es cobriran totes les edicions d’un any.

El punt de partida és, demà, el cap de l’oposició de Girona (Lluc Salellas) i continuem dimarts per l’alcaldessa Marta Madrenas. Tarragona, Cassà de la Selva, Cornellà de Llobregat, Alcarràs, Rubí, Castelldefels, Salt, Palafrugell o Vilanova i la Geltrú donen continuïtat a una llista amb voluntat de combinar equilibri territorial i d’intercalar municipis impregnats de problemes de caire metropolità amb els de perfil més rural.

Visions contrastades

La filosofia de la nova secció és donar veu als problemes municipals i no fer-ho només amb una sola visió, la de l’alcalde. Entrevistar el cap de l’oposició i el govern servirà per contrastar dues visions del municipi que poden ser contraposades però que, vistes en conjunt, posaran en relleu bona part dels problemes de les ciutats i els pobles.

Per acotar el terreny de joc, es considerarà cap de l’oposició de l’ajuntament el cap de la llista que va rebre més vots en les eleccions del 2019 entre els que no formen part de l’equip de govern.

Cada dia es publicarà una entrevista de dues planes en paper, i al lloc web www.elpuntavui.cat també estarà disponible en format de vídeo. Les dues entrevistes de cada municipi apareixeran en dies correlatius, començant pel cap de l’oposició i l’endemà l’alcaldia.

Tornem cada any

La periodicitat és diària, però la presència dels municipis és anual. L’objectiu no és parlar només amb un polític local, que exposi el seu balanç, la seva obra de govern, els seus compromisos o les seves crítiques. El compromís és tornar-hi al cap de dotze mesos, fer balanç de l’any, repassar el grau de compliment de projectes, demanar pels compromisos i fer-ne aflorar de nous. I fer-ho, sempre que sigui possible, amb el mateix periodista que l’any anterior. Periodisme de qualitat, proximitat i també de servei públic.

La posada en marxa d’aquest nou contingut està completament desvinculada de la convocatòria d’eleccions municipals prevista per a finals de maig del 2023. El nou espai d’entrevistes transcendeix la contesa electoral pel plantejament de periodicitat municipal anual. No és aquest un espai pensat per a la propaganda dels seus futurs programes electorals i de les virtuts de les seves propostes. La convocatòria electoral tindrà el seguiment corresponent i aquest nou espai no la substituirà.

Una alineació potent

El Punt Avui ha reunit un grup d’una trentena d’autors coneixedors del territori que trepitgen fa molts anys. La realitat local i comarcal arribarà de la mà d’uns autors amb diversitat generacional, la majoria dels quals han format part de l’estructura redaccional d’El Punt Avui al llarg dels anys, amb responsabilitats diverses. Aquest nou espai estarà coordinat pels periodistes Anna Serrano, Lluís Simon i Toni Romero.

Comarcal i nacional

Punt Diari es va fundar el 1979 amb una vocació comarcal que El Punt Avui no està disposada a perdre. Aquest és un espai que altres grans mitjans catalans han abandonat en favor d’una agenda comuna. La fusió amb l’Avui (fundat el 1976) va permetre exportar aquesta línia, així com enfortir-se en la lluita contra la repressió cultural i política de l’Estat espanyol i la defensa de drets com l’autodeterminació.

Amb la nova secció, El Punt Avui també donarà més contingut audiovisual als seus lectors i protagonisme als representants polítics municipals al web del mitjà (900.000 usuaris únics mensuals de mitjana el 2021). Som conscients que el futur, també de l’ecosistema mediàtic català, passa per la transició a un model digital. Això ho farem sense oblidar a qui ens devem per sobre de tot, als clients de pagament que ens compren al quiosc o són subscriptors de l’edició de paper, de la digital o de totes dues.

Volem seguir la nostra pròpia agenda informativa. El fet diferencial no apareixerà mai per combustió espontània, cal anar a buscar-lo. I això és el que ens proposem. El batec dels pobles i els municipis del país queda enterrat enmig de les grans notícies que obren informatius o les que tenen l’efecte conegut com a “viral”. Però on vivim, gaudim o patim cada dia no és en el món virtual, sinó en els carrers que trepitgem. En alguns fins i tot caiem perquè estan en mal estat. I l’administració de més proximitat, sovint l’única amb la qual es pot mantenir un contacte personal, és sempre la municipal.

Un nou mapa

Al costat de capitals de moda que veuen com la població creix i les empreses hi fan negoci, hi ha municipis que es van despoblant, on el jovent se’n va i en què la indústria i la pagesia desapareixen. Aquest és el mapa que volem dibuixar i no només amb enquestes. També amb la veu dels protagonistes.

D’aquesta manera aniran apareixent a les pàgines del diari i també en el web protagonistes de l’actualitat que sovint són engolits, segurament de manera injusta, per una actualitat que no hauria de passar per sobre nostre. Gairebé tots els municipis de més de 7.500 habitants estaran representats en aquestes pàgines, des de les grans ciutats metropolitanes fins a municipis que encara tenen vivència de poble.

LES DADES

159
municipis
obriran aquest nou espai d’El Punt Avui. Representen un 85% de la població de Catalunya
31
periodistes
formen l’equip d’entrevistadors que dotarà de contingut aquesta nova secció diària


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES