Política

Chacón deixa el lideratge de Centrem i la política activa

L’exconsellera plega per sorpresa admetent que no hi ha pogut aplicar la seva concepció i adduint “incomoditat” amb la dinàmica dels partits

Es manté com a militant i torna a la feina privada

L’exconsellera Àngels Chacón, que havia estat secretària general del PDeCAT i fins ara també de Centrem, va anunciar ahir per sorpresa que abandona el seu càrrec i la vida política activa per quedar tot just com a militant de base i tornar a la vida professional en l’àmbit privat. En una carta adreçada als militants de la formació, que després va fer pública a les xarxes socials, així ho va explicar ella mateixa. Una decisió “difícil” que deia que era hora d’assumir públicament, però que feia temps que meditava, i que atribueix a la incomoditat amb la dinàmica interna de les forces polítiques. “Crec en la política, però no en les dinàmiques persistents dels partits”, esgrimia Chacón, que admetia que ha volgut fer de Centrem una organització “més transversal”, però no se n’ha sortit. “Volia aplicar una nova concepció organitzativa àmplia, oberta i transversal, però he de ser honesta: no ho he pogut fer”, lamentava.

La ja exdirigent, que va comunicar la decisió al president del partit, Lluís Font, i es va posar a disposició del comitè executiu nacional, assegura que ha “gaudit” de les seves responsabilitats polítiques durant els onze anys que s’hi ha dedicat, però no de la “vida orgànica” dels partits. “Tinc un projecte de país i hi crec, però em costa conviure amb les lluites internes i el repartiment de quotes de poder dels partits”, insistia. Malgrat tot, refermava la convicció que el futur inclou “un espai de centre ampli”, i indicava que les properes municipals, en què creu que Centrem s’ha d’orientar “plenament” a donar suport als candidats al territori amb un lideratge “orgànic, polític i social”, són una oportunitat per demostrar que Catalunya “vol i necessita” una opció que centri el país.

Chacón va entrar en política el 2011 a través del llavors alcalde d’Igualada, Marc Castells, com a tinenta d’alcalde per CiU. Després faria el salt al govern com a directora general d’Indústria, i el maig del 2018, just després del 155, va ser nomenada consellera d’Empresa i Coneixement. El setembre del 2020 va ser destituïda pel mateix president Quim Torra, i la va substituir Ramon Tremosa, en una operació que el PDeCAT va denunciar que era una “purga política” per haver estat l’única membre del govern que s’havia negat a fer el salt a Junts per Catalunya, que s’acabava de fundar com a partit polític. En la carta de comiat d’ahir, Chacón hi al·ludia indirectament en assegurar que ha estat sempre “clara, pragmàtica i coherent”, la mateixa coherència, deia, que quan la van fer escollir “entre les idees i la conselleria” i no va dubtar, perquè no tenia “por” de tornar al sector privat. “Quan tens la tranquil·litat que pots treballar fora, pots actuar d’acord amb els teus valors i principis”, reivindicava en la mateixa missiva, en què reflexiona que tothom que es dedica a la política hauria d’haver passat abans pel sector privat “per agafar perspectiva i conèixer la realitat social i econòmica”. “Només així s’escurça la distància entre les preocupacions reals i la retòrica d’alguns discursos”, cloïa.

Àngels Chacón ja havia deixat la tardor passada la secretaria general del PDeCAT per concentrar-se en la creació del nou espai. L’exconsellera, així, va ser elegida secretària general de Centrem en el congrés fundacional del 7 de maig, en què un sector ja li va plantar cara i va haver d’enfrontar-se a una llista alternativa liderada per Teresa Pitarch, secretària general de Convergents i persona de confiança de l’exconseller i exdirigent de CDC Germà Gordó, que perdria i finalment quedaria fora de la direcció. Una part de la militància i del PDeCAT, en tot cas, van mostrar reserves des del principi sobre la viabilitat del projecte, en què també conflueixen Lliures i la Lliga Democràtica. Chacón pretenia que transitessin cap a Centrem molts dels grups sorgits de la implosió de CiU –entre els quals, el mateix PDeCAT–, si bé ara no és clar que això acabi succeint, ni amb quina fórmula aniran a les municipals.

LA FRASE

He conegut un costat de la política per al qual no serveixo, i tampoc vull servir. Em disculpo per si algú no ho entén
Àngels Chacón
exsecretària general de centrem

La formació convoca comitè per veure què fa

Centrem va reaccionar ahir a l’anunci de la seva secretària general amb un breu comunicat en el qual Lluís Font agraeix a Chacón “la força i el compromís” que ha mostrat en tot moment, “impulsant un projecte innovador i que trenca molts esquemes”. El president del partit destacava així l’“actitud oberta i integradora” de la fins ara dirigent, “que constitueix el seu principal llegat”, i alhora li desitjava “el millor” en la nova etapa. Font va informar que convocarà en els propers dies un comitè executiu nacional “per valorar la situació actual i acordar els passos de futur”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia