Política

afganistan

Els talibans demanen reforçar els vincles amb l’Afganistan després d’un any en el poder

Aquest primer aniversari ha estat marcat per la falta de reconeixement de la comunitat internacional, alarmada per les creixents restriccions imposades pels fonamentalistes, especialment a les dones afganeses

El primer ministre del govern interí dels talibans, el mul·là Hassan Akhund, ha cridat aquest dilluns a la comunitat internacional a “reforçar les seves relacions” amb l’Afganistan, en el primer aniversari de la presa del poder dels fonamentalistes.

“El món hauria de reforçar les seves relacions amb l’Emirat Islàmic (com s’autodenomina el govern interí talibà), no som una amenaça a cap país, i altres països també haurien de fomentar relacions polítiques i comercials positives amb l’Afganistan”, ha indicat Akhund en un comunicat.

Els talibans han complert aquest dilluns un any en el poder des que van prendre el control de Kabul en 2021, 365 dies marcats per la falta de reconeixement d’una comunitat internacional alarmada per les creixents restriccions imposades pels fonamentalistes, especialment a les dones afganeses.

Akhund ha celebrat la conquesta del poder dels talibans, en assenyalar que “tota la nació hauria d’apreciar i donar les gràcies per aquesta gran victòria que va alliberar el nostre país de l’ocupació, la guerra i el desastre”.

El primer ministre ha cridat a més als afganesos a “cooperar” per a mantenir l’estabilitat del “sistema islàmic”.

Akhund ha conclòs que les forces de seguretat han d’“esforçar-se” per mantenir l’estabilitat del país, mentre persisteix l’amenaça de l’Estat Islàmic (EI) i amb la imatge de canvi que volien transmetre els talibans danyada per la recent mort en una operació estatunidenca a Kabul del líder d’Al-Qaeda, Ayman al Zawahiri.

Els fonamentalistes compleixen el primer any al capdavant de l’Afganistan entre acusacions de crims contra els drets humans com la tortura, els assassinats de represàlia i els desallotjaments forçosos dels qui s’oposen a ells.

A més, el govern interí ha imposat una ona de restriccions a les afganeses, des de la imposició del burca o altres vestimentes similars que cobreixin per complet el rostre o les traves a l’accés al treball per a les dones.

Una de les decisions més criticades per la comunitat internacional va ser el tancament de les escoles per a les joves d’entre 12 i 18 anys, malgrat les promeses de reobertura dels talibans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia