Política

Cheney perd davant del trumpisme

Ferma opositora de l’expresident, surt derrotada de les primàries per les legislatives

Ella i nou congressistes republicans més van votar a favor del judici polític a l’exmandatari

Deixa la porta oberta a ser presidenciable

La congressista conservadora per Wyoming Liz Cheney, que en l’últim any i mig s’ha enfrontat obertament amb l’expresident dels EUA, Donald Trump, va perdre ahir a les primàries republicanes i no podrà aspirar a la reelecció al novembre. Segons les projeccions dels principals mitjans dels EUA, Cheney va perdre a Wyoming per un ampli marge de més de 30 punts percentuals contra la candidata que tenia el suport de Trump, Harriet Hageman, un resultat anticipat per les enquestes pels antecedents electorals d’aquest estat.

En el discurs en el qual va reconèixer la derrota, l’encara congresista va assegurar que tot i que les primàries ja s’han acabat “la feina de veritat comença ara”, en referència a les seves intencions de seguir lluitant públicament i en privat contra la influència de Trump al Partit Republicà. “Podria haver guanyat aquestes eleccions fàcilment si hagués acceptat la mentida del president Trump sobre les eleccions del 2020. Hauria suposat que permetés els esforços per desmuntar el sistema democràtic i per atacar els fonaments de la nostra república. Era un camí que no pensava seguir”, va dir Cheney.

El grup dels “proscrits”

La congressista és la vicepresidenta i una dels només dos representants republicans que forma part del comitè del Congrés dels EUA que investiga l’assalt al Capitoli per part de milers de seguidors de Trump el 6 de gener del 2021. Aquest comitè, impulsat pels demòcrates, ha concedit a Cheney un gran protagonisme, fet que ha disparat el seu perfil nacional i, al mateix temps, la ira de l’expresident i dels seus simpatitzants. A Wyoming, un estat amb poca població i de forta tendència conservadora, Trump es va imposar a les eleccions presidencials del 2020 amb el suport de set de cada deu ciutadans i amb 43 punts percentuals d’avantatge respecte del demòcrata Joe Biden.

Cheney, filla del vicepresident nord-americà amb George W. Bush, Dick Cheney, és l’última víctima republicana de Trump després que dels deu congressistes del partit que, com ella, van votar a favor del judici polític a l’exmandatari al Senat per incitar a la insurrecció en l’assalt al Capitoli, només dos s’han imposat a les seves respectives primàries, Dan Newhouse a Washington i David Valadao a Califòrnia. Quatre més —Fred Upton (Michigan), John Katko (Nova York), Adam Kinzinger (Illinois) i Anthony Gonzalez (Ohio)— ni tan sols han intentat renovar el mandat i tres no han passat el tall —Peter Meijer (Michigan), Tom Rice (Carolina del Sud) i Jaime Herrera Beutler (Washington)—. Cheney, de 56 anys, que va aconseguir l’escó per primera vegada el 2016 i va arribar a ser la número tres dels republicans a la Cambra de Representants fins que el partit la va apartar per haver-se distanciat de la posició oficial sobre els anteriors comicis presidencials, era l’última d’aquest grup de “proscrits” a sotmetre’s a l’escrutini intern. El resultat d’aquest dimarts demostra que Trump, la candidatura del qual per a les eleccions del 2024 sembla probable, segueix tenint un gran suport entre les bases republicanes, tal com ja s’havia assenyalat a les primàries d’estats com Ohio, Pennsilvània, Arizona i Michigan.

Pel que fa a les primàries republicanes a Alaska, que també es van celebrar dimarts, al tancament d’aquesta edició encara no se sabien els resultats. Entre els candidats hi ha l’exgovernadora de l’estat, Sarah Palin, que, avalada per Donald Trump, torna a la política.

Plataforma política

Tot i la derrota a les primàries del seu partit, Liz Cheney no es dona per vençuda i planifica canalitzar la seva oberta oposició a l’expresident des d’una plataforma política, segons avançava ahir el digital Politico citant el portaveu de Cheney, Jeremy Adler, que va indicar que la congressista llançarà en les pròximes setmanes “una organització per educar la població dels EUA sobre la contínua amenaça” que representa Trump per al país i per unificar els esforços contra tota eventual nova campanya electoral de l’exmandatari. Aquest grup, que encara no té nom, podria ser el principal trampolí polític de Cheney, que no ha descartat presentar-se a la Casa Blanca el 2024 i ahir al programa Today de la cadena de televisió NBC va afirmar que prendria una decisió “en els pròxims mesos” sobre la seva possible candidatura a la presidència dels EUA.

LES FRASES

Podria haver guanyat aquestes eleccions fàcilment si hagués acceptat la mentida del president Trump sobre les eleccions del 2020
La feina de veritat comença ara
Liz Cheney
CONGRESSISTA REPUBLICANA

Giuliani declara a Atlanta

Rudy Giuliani, que va ser advocat personal de Donald Trump, va declarar ahir davant del gran jurat especial d’Atlanta, a Geòrgia, en el marc de les investigacions que s’estan portant a terme en aquest estat per la seva implicació en els intents de l’expresident dels EUA d’invalidar les eleccions del 2020, que va perdre davant l’actual mandatari, Joe Biden. Al tancament d’aquesta edició encara no havia transcendit informació sobre el contingut de la compareixença de Guiliani, les teories conspiratives del qual sobre una presumpte interferència a favor dels demòcrates en els comicis han estat objecte d’investigació criminal. Des del passat mes de maig un gran jurat especial a Geòrgia analitza si l’expresident i altres persones van cometre delictes quan van pressionar els polítics d’aquest estat en relació amb els resultats d’aquelles eleccions. Dilluns un jutge federal va rebutjar l’intent del senador republicà Lindsey Graham de no comparèixer davant el jurat especial i haurà de declarar el 23 d’agost per respondre sobre dues presumptes trucades telefòniques que va fer a funcionaris electorals de Geòrgia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia