Política

La UE endureix la concessió de visats als russos però evita vetar-los l’entrada

Continuaran obtenint permisos, però el procés serà més llarg i car

Els Vint-i-set deixen de reconèixer els passaports emesos per Rússia en territoris ocupats d’Ucraïna

Els ciutadans russos podran continuar entrant a la UE, però tindran menys facilitats per fer-ho. Els ministres d’Afers Estrangers de la UE van tancar ahir un acord polític per suspendre completament l’acord amb Rússia per a la concessió de permisos per a estades de 90 dies. “Això reduirà significativament l’emissió de nous visats. El procés serà més difícil i més llarg”, va assegurar l’Alt Representant per a la Política Exterior de la UE, Josep Borrell, en l’anunci de l’acord.

Davant la divisió sobre la proposta de vetar l’entrada a la UE dels russos, els Vint-i-set van trobar una posició de consens en l’enduriment a la concessió de visats. La proposta d’un vet total demanada per Ucraïna tenia el suport dels països bàltics i del nord de la UE, però xocava amb l’oposició d’estats com ara l’alemany, el francès o l’espanyol, que apostaven per un enfocament més específic. Aquesta visió ha estat, finalment, la que s’ha imposat.

La suspensió completa de l’acord signat l’any 2007 amb Rússia per a la concessió de visats implica que els ciutadans del país poden continuar obtenint permisos per entrar a la UE, però el procés ara serà més llarg i més car. El pacte marcava un preu màxim de 35 euros, facilitava els tràmits i permetia moure’s per tot l’espai Schengen.

Amb la suspensió de l’acord, queda en mans dels estats ser més o menys restrictius amb l’entrada de ciutadans russos al seu territori. En la pràctica, serà difícil que els russos puguin entrar a la UE de manera terrestre, ja que els països fronterers amb Rússia són, precisament, els que més han pressionat perquè el bloc comunitari vetés de manera general l’entrada als russos.

Són, de fet, aquests països fronterers amb Rússia els que van fer notar un augment del nombre de ciutadans russos que creuaven les fronteres. “Hem vist molts russos viatjant per plaer i comprant com si no hi hagués guerra a Ucraïna”, va afirmar Borrell, tot indicant que aquests creuaments de les fronteres de la UE suposen un “risc per a la seguretat dels estats veïns” de Rússia.

Dels tres milions de visats de curta estada que es van donar a l’espai Schengen l’any passat, 654.000 van ser per a ciutadans russos, una xifra que els converteix en una de les nacionalitats que més es beneficien d’aquests permisos. Aquestes dades, però, encara estan afectades per la reducció de la mobilitat per la pandèmia. L’any 2019 la xifra de visats a russos va ser de més de quatre milions, el que suposava un 23% del total.

La decisió d’endurir la concessió de visats a ciutadans russos toca de ple la societat civil russa, com també ho fa una altra mesura que van acordar ahir els ministres: no reconèixer els passaports emesos per Rússia als territoris ocupats d’Ucraïna.

Els inspectors arriben a Zaporíjia

La delegació de catorze experts de l’Agència Internacional de l’Energia Atòmica (AIEA) va arribar ahir a la ciutat ucraïnesa de Zaporíjia, des d’on es dirigirà a la planta del mateix nom, ocupada per Rússia, per inspeccionar les instal·lacions amb l’objectiu d’evitar un accident a la central, sotmesa a atacs des de fa setmanes dels quals Kíiv i Moscou s’acusen mútuament. “La meva missió és tècnica i vol evitar un accident nuclear i preservar la planta nuclear més gran d’Europa”, va explicar el director general de l’organisme de control nuclear de l’ONU, Rafael Grossi. “La missió durarà uns quants dies i si som capaços d’establir una presència permanent, o millor dit contínua, aleshores s’allargarà”, va dir. Per primer cop, Rússia es va obrir ahir a aquesta idea.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia