Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

Ucraïna desmenteix Putin i afirma que dues terceres parts del seu gra van a Àsia i Àfrica

Kuleba recorda que és la invasió russa la que agreujat la crisi alimentària

Erdogan dona la raó a Putin i confia que Rússia pugui començar a exportar aviat als països pobres

Ucraïna defensa que les dues terceres parts dels cereal que han sortit dels seus ports gràcies a l’acord amb Rússia mediat per les Nacions Unides i Turquia es destinen als consumidors asiàtics i africans.

El ministre d’Exteriors ucraïnès, Dmitro Kuleba, ha assegurat aquest dijous en un comunicat que des de l’inici del “corredor de cereals” per la Mar Negra han sortit vaixells amb gra ucraïnès cap a ports d’Egipte, Iemen, Israel, Iran, Índia, Xina, Corea del Sud, Líbia, Somàlia, Sudan, Djibouti, Turquia i països de la Unió Europea (UE).

En la nota difosa pel ministeri d’Exteriors, Kuleba subratlla que “la recuperació de les exportacions d’aliments ucraïnesos a través del corredor de cereals ha tingut un efecte positiu en la reducció dels preus en el mercat alimentari”. Segons ell, això ha estat important per suavitzar l’impacte de la crisi alimentària en la població dels països més vulnerables.

A més, Kuleba ha recordat que el motiu de l’agreujament de la crisi alimentària el 2022 ha estat precisament l’“agressió russa” contra el seu país, que ha implicat el bloqueig dels ports ucraïnesos i la destrucció deliberada de la seva infraestructura agrícola i logística.

La declaració del canceller ucraïnès es produeix l’endemà que el president rus, Vladímir Putin, afirmés que només una petita porció del cereal ucraïnès és exportat va als països més pobres, ja que, segons ell, la major part es transporta suposadament als països de la UE.


Vaixells cap a Àsia, Europa i Àfrica
El ministeri d’Infraestructura d’Ucraïna ha detallat que des de la represa de les exportacions de gra des dels ports ucraïnesos fins ahir dimecres s’han exportat gairebé 2,37 milions de tones de productes agrícoles.

54 vaixells, carregats amb 1,04 milions de tones de cereals, han viatjat a països asiàtics; 32 vaixells carregats amb 0,85 milions de tones, a Europa, 16 vaixells han lliurat 0,47 milions de tones a l’Àfrica.

A més, s’han enviat dos vaixells noliejats directament pel Programa Mundial d’Aliments (PMA) de l’ONU amb més de 60.000 tones de blat a bord per a la població de Iemen i Etiòpia.

Ucraïna afegeix que ja s’han comprat altres 190.000 tones de gra per a la seva posterior exportació als països africans.

El govern ucraïnès fa una crida a altres Estats i inversors privats perquè se sumin a l’ adquisició de gra per a la població d’ Àfrica per tal d’ augmentar de manera significativa el volum de subministraments de productes agrícoles.

Segons el ministeri, qualsevol declaració dels màxims dirigents polítics de Rússia destinada a restringir l’exportació d’aliments ucraïnesos és “un ús manifest de la tragèdia de la fam amb finalitats polítiques”.

Erdogan dona la raó a Putin

EFE

El president turc, Recep Tayyip Erdogan, un dels mediadors de l’acord per crear el corredor de cereals,ha donat aquest dijous la raó a Putin i ha defensat que Moscou pugui exportar els seus cereals.

“Rússia encara no ha exportat cereals però, sens dubte, hi ha un punt en el qual Putin té raó. Aquests cereals que s’exporten [des d’Ucraïna] malauradament van als països rics, no als països pobres”, ha afirmat Erdogan a a Croàcia, on està de visita oficial en el marc d’una gira pels Balcans.

És per aquest motiu que vol parlar amb el president rus per acordar l’exportació de cereals russos capa als països més necessitats. “El nostre desig és que Rússia comenci a exportar cereals com més aviat millor i que aquests cereals es facin arribar als països pobres”, ha dit.

Erdogan ha revelat que ja hi ha avenços en els contactes sobre aquest assumpte, que preveu tractar amb Putin en la reunió que mantindran a l’Uzbekistan a mitjan setembre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia