Política

Regne Unit

Carles III promet “honorar” la vida de servei de la seva mare i mantenir els “principis constitucionals”

El nou rei d’Anglaterra traspassa el títol de príncep de Gal·les al seu fill Guillem

La plana major de la política britànica assisteix a un servei religiós en memòria de la reina a la catedral de Sant Pau de Londres

El nou rei d’Anglaterra, Carles III, ha promès aquest divendres “honorar” la “vida de servei” de la seva mare, Elisabet II, i “mantenir els principis constitucionals”.

En el seu primer discurs televisat com a monarca del Regne Unit, que s’ha pogut veure durant el servei religiós en memòria de la difunta reina a la Catedral de Sant Pau de Londres, Carles III ha volgut deixar clar el seu compromís amb els “principis constitucionals” del Regne Unit, i seguir-los com va fer la seva predecessora amb una “devoció indestructible”.

“M’he educat per estimar el sentit del deure envers els altres i per mantenir amb el màxim respecte les precioses tradicions, llibertats i responsabilitats de la nostra història única i del nostre sistema de govern parlamentari”, ha assegurat. Ha afegit que, tal com va fer la reina “amb una devoció tan indestructible, també jo ara em comprometo solemnement, durant el temps que Déu em concedeixi, a mantenir els principis constitucionals”.

En el vídeo, enregistrat al Saló Blau del palau de Buckingham, el monarca reconeix que aquest és un moment de canvi per a ell, que ja no podrà dedicar el mateix temps a activitats socials i benèfiques, i per a la seva família, començant per la seva dona, Camil·la. Ha assegurat que la reina consort “assumirà les exigències del seu nou paper amb la ferma devoció al deure” i al servei públic que li ha demostrat en els disset anys de matrimoni.

Carles III ha aprofitat el discurs per traspassar al seu fill gran i hereu de la corona, Guillem, el títol de príncep de Gal·les i duc de Cornualla. I s’ha mostrat confiat que el nou príncep, al costat de la seva dona, Caterina, continuà “inspirant i dirigint els nostres debats nacionals” i portant “allò marginal al centre”.

També ha tingut paraules per al seu fill petit, Enric, amb qui segons la premsa britànica està enfrontat: “Expresso el meu amor pel príncep Enric i Meghan, mentre continuen construint les seves vides a l’estranger”.

Per acabar, ha tingut paraules d’agraïment per les mostres de condol rebudes i ha volgut dedicar unes paraules tendres per a la seva “estimada mamà”, la reina Elisabet II: “Mentre comences el teu últim gran viatge per unir-te amb el meu estimat papà, vull dir-te simplement gràcies. Gràcies pel teu amor i devoció a la nostra família i a la família de nacions que has servit de manera tan diligent tots aquests anys”.

Després del discurs ha continuat la cerimònia religiosa a la catedral, plena de gom a gom, amb la presència de la nova primera ministra, Liz Truss, i bona part de la plana major de la política britànica.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia