DOLORS FARRÉ CUADRAS
ALCALDESSA DE VALLS (JUNTS)
“La recuperació del centre històric és un dels nostres eixos, i donarà fruits”
Dolors Farré vol desencallar aviat els diversos projectes pendents del nucli antic, com ara el museu casteller, “perquè la gent pugui viure-hi i gaudir-ne”
L’alcaldessa de Valls, que no revela si es tornarà a presentar, assegura que han fet “un màster” en un mandat “molt complicat”
La inseguretat és un tema que ens preocupa i en què no pararem fins a revertir la situació
Vam renunciar al PDU perquè ja tenim treballat el creixement del polígon, i és suficient
Falta complicitat entre les ciutats del Camp; som la segona àrea en potencial del país i s’ha d’aprofitar
Dolors Farré viu el primer mandat com a alcaldessa de Valls després de substituir Albert Batet com a cap de llista. Ho fa en coalició amb ERC i sense revelar si es tornarà a presentar, centrada, assegura, en acabar un quadrienni complicat, marcat, a més de la pandèmia, pels projectes a enllestir i una inseguretat latent.
En quin punt es troba Valls? Quines són les prioritats actuals de l’equip de govern?
Un dels nostres compromisos sempre ha estat dedicar molts esforços al centre històric i a un dels motors econòmics de la ciutat com és el polígon industrial. A més, hem hagut de dedicar molts diners a ajudes a les persones, ja que venim d’una crisi sanitària i econòmica, i també a les empreses. Ha sigut un mandat molt complicat, que va començar pràcticament amb la pandèmia i que també ha tingut els efectes de la guerra d’Ucraïna, però entre tots hem fet un màster a l’hora de buscar noves idees per tirar endavant la ciutat.
Pel que fa al centre històric, com es fa front als problemes d’inseguretat i degradació?
Portem molts d’anys d’endarreriment. En el moment en què s’havia d’actuar al centre històric es va prioritzar créixer per la part nord de la ciutat, i la gent que hi vivia també es va anar desplaçant. El que estem fent ara és localitzar-hi equips municipals, recuperar patrimoni... Podem fer coses, però necessitem que la part privada també hi actuï, i estem en contacte amb promotors per a la rehabilitació d’edificis, com les actuacions que s’estan portant a terme al carrer Peixateria i a la plaça de l’Oli. Un dels eixos del nostre projecte de ciutat és la recuperació del centre històric. Estem fent feina de formigueta que amb els anys donarà els seus fruits.
De totes maneres, hi ha hagut un increment de fets delictius al nucli antic, fins i tot la crema d’un cotxe policial. Quina és la solució a curt termini?
Sí, és cert, i la inseguretat és un tema que ens preocupa i en què no pararem fins a revertir la situació. La coordinació entre Mossos d’Esquadra i Policia Local és excel·lent com s’ha vist amb la detenció dels presumptes autors dels fets, però cal més, sens dubte. Per això s’ha reforçat i es reforçarà el nombre d’agents de la Policia Local, s’han instal·lat i s’instal·laran càmeres de videovigilància, i des de l’Ajuntament també demanem que s’ampliï el nombre d’efectius dels Mossos d’Esquadra. Això a curt termini. Però, a més, voldria recordar que hi ha un problema molt greu al voltant dels delinqüents reincidents, que són detinguts multitud de vegades però no ingressen a presó. Això no afecta només Valls, sinó arreu, i per això cal donar a la justícia més instruments legals. I, per acabar, no és només un tema de seguretat i d’accions a curt termini, sinó també de prevenció i cohesió social. Hem de fer més en tots els sentits i això vol dir fer més en habitatge, en formació, en ocupació, en joventut..., tot allò que contribueix a prevenir situacions de marginalitat.
Parla d’equipaments per revitalitzar el centre històric, però un dels més emblemàtics, el museu casteller, està aturat.
Està pràcticament acabat. Per sort no el vam obrir fa dos o tres anys perquè amb la pandèmia hauria sigut una irresponsabilitat, ho teníem molt clar. Ara treballem com plantegem la gestió, però la nostra intenció és obrir-lo abans de final d’any.
La llar de jubilats a Ca Xapes, l’escola de música..., són altres equipaments clau en aquesta reactivació del centre de la ciutat. Com estan?
A Ca Xapes ja hem començat les obres i esperem gaudir-ne ben aviat. A Ca Pedró, on ha d’anar l’escola de música, s’ha fet el concurs d’idees i volem encarregar el projecte en els propers mesos perquè és un equipament que ha de ser realitat durant el proper mandat. Pel que fa a la rehabilitació del convent de Sant Francesc s’ha fet la coberta i part de l’interior, però el promotor ens ha deixat l’obra a mig fer i ara estem refent el projecte per acabar-lo. Som molt curosos a l’hora de rehabilitar el patrimoni, com és el cas de la muralla de Sant Antoni, que esperem que d’aquí a quatre o cinc mesos estigui acabada.
Són obres importants però lentes, que topen amb problemes que en demoren la posada a punt. Com es gestiona això en una ciutat que necessita veure canvis, que pateix aquest endarreriment de què em parlava abans?
Jo ho he dit sempre: per exemple, en el cas d’un carrer poden passar dos o tres anys entre que es comença a fer i s’acaba. Els processos són lents i, a més, sempre que no et quedin concursos deserts, per exemple. La burocràcia és molt lenta en el cas de l’administració, s’ha de tenir present.
Un altre tema clau a la ciutat és el comerç. Què s’ha fet i què es fa per reactivar-lo?
Per la pandèmia vam haver de treure el mercat setmanal del centre per poder respectar les distàncies, però és un element de dinamització del centre històric i per això l’hem tornat a situar a les places de l’Oli i el Blat i al pàrquing del carrer Sant Antoni. Hem obert el vial del museu casteller per unir els dos pols del mercat, la qual cosa ha funcionat molt bé, i ho continuarem fent per reactivar el comerç de la ciutat.
Valls té un dels polígons més importants del sud del país. De fet, l’Ajuntament s’ha despenjat del pla director urbanístic d’activitat econòmica (PDU) de l’Alt Camp per centrar-hi els esforços. Què fa per potenciar-lo?
Vam renunciar al PDU perquè ja tenim treballat el creixement del polígon per la part nord de 63 hectàrees, que és suficient per a bastants anys. Per això no estàvem d’acord amb el PDU, amb aquesta ampliació en tenim suficient. Apostem pel polígon, centrats en el seu manteniment, com ara el canvi de l’enllumenat amb un projecte pressupostat en 1,5 milions d’euros que permetran tenir-lo tot canviat d’aquí a tres o quatre anys. A més, sempre dediquem recursos econòmics a l’asfaltat i la neteja de les voreres. Tot el que decidim sobre el polígon ho fem consensuat amb l’associació d’empresaris del polígon.
Pel que fa a les ajudes dels fons europeus Next Generation, Valls aposta per millorar en matèria de medi ambient. En aquest aspecte, la ciutat està on ha d’estar? Fins a quin punt seran importants aquestes ajudes?
Hem demanat diferents Next Generation. A banda de resoldre qüestions de sostenibilitat, n’hem demanat per recuperar els torrents de la ciutat. El primer pas és treure els col·lectors, cosa que ja està projectada amb l’ACA. La idea és que els torrents i la seva verdor siguin un lloc d’oci per a la població. N’estem rodejats, però sempre han estat d’esquena a la ciutat.
Relacionat amb el medi ambient hi ha el tema del carril bici, també aturat...
Jo estic completament d’acord que el carril bici és el futur de les ciutats, però s’ha de fer als llocs que ho permeten. Sempre he tingut els meus dubtes del circuit i quan vam veure que les expectatives que teníem no es complien vam aturar les obres. Hem parlat amb els veïns i amb l’empresa que va fer el projecte dels aspectes del carril que no veiem bé, com ara a la zona del Fornàs. Ja anem tirant endavant modificacions, i quedarà la cruïlla dels carrers del Tren i Avenir, que ja era complicada de per si i amb el carril bici hi hem afegit un altre entrebanc que cal veure com solucionem.
Després de la pandèmia, fins a quin punt ha estat important per a la reactivació social de la ciutat la celebració de les Decennals i la tornada de la normalitat als castells, dos elements simbòlics de gran valor per a la ciutat?
Aquestes Decennals han estat el revulsiu per deixar enrere la pandèmia i mirar endavant. Hi havia ganes de sortir i participar en unes festes que són, sobretot, sentiment. Vam ajornar-les el 2021 i sempre vam estar en contacte amb epidemiòlegs per fer-ho bé. I s’han gaudit molt i s’han vist riuades de gent. I pel que fa als castells, ja es va fer alguna cosa simbòlica, perquè s’havia de fer, pel Sant Joan del 2020, encara en pandèmia. És evident que totes les colles se n’han ressentit, ha costat tornar als assajos, però el sentiment és potent i les colles ja tornen a fer grans castells, com els nostres Xiquets.
Més enllà de l’acord amb ERC, s’han buscat consensos amb la resta de partits? En els pressupostos, per exemple, l’oposició hi ha votat en contra...
En política és normal que l’oposició no voti els pressupostos. Ens vam mostrar oberts, em vaig reunir amb alguns d’ells per si tenien propostes, i de fet ja hi vam incloure aportacions de l’oposició, encara que després hi va votar en contra. De tot el que sigui en benefici de la ciutat estem oberts a parlar-ne, soc de buscar consensos, sobretot en temes de ciutat.
I el pacte amb ERC, com el valora?
És un pacte sòlid, de respecte. Cadascú té els seus projectes i sempre hi ha alguna divergència, com és lògic. Però és sòlid i arribarem fins al final del mandat.
I més enllà?
Jo estic centrada en acabar els projectes de ciutat. Hi ha molta feina, ja que ho volem acabar entre aquest mandat i el següent, ja que el nostre programa electoral era de vuit anys. Tenim 30 milions de pressupost, 8 milions d’inversions en marxa. Estem centrats en acabar projectes i ara mateix no sabem quines llistes es presentaran ni com anirà, ni hi pensem.
I Dolors Farré se sap si es presentarà?
Com dic, estic centrada en la meva feina, en acabar projectes, sobretot els que tenim més encarrilats, i quan arribi el moment ja ens reunirem amb el meu equip i decidirem què fem. Ja sé que n’hi ha alguns que ja estan en campanya, però no governen.
Però parla d’un horitzó de vuit anys, amb molts projectes per enllestir, de manera que semblaria lògic que l’alcaldessa continués...
És un programa de vuit anys, consensuat per tothom en el partit, independentment de qui ocupi l’alcaldia. Hi hagi qui hi hagi, es donarà continuïtat al que estem fent.
Prop de 25.000 habitants, capital de comarca, bona situació entre el Camp de Tarragona i l’interior del país... Valls es creu el seu potencial?
Sí, i tant. El que passa és que falta més complicitat entre les ciutats del Camp de Tarragona, ja que som la segona àrea del país amb més potencial i ho hem d’aprofitar. Hem de fer més esforços en aquest sentit. Valls està en una bona situació, que millorarà amb notícies que hi haurà properament sobre connexions ferroviàries i amb l’acabament de l’A-27, que fa anys que havia d’estar acabada i que està en la recta final. És un enllaç clau per a la ciutat.
Com li agradaria veure Valls d’aquí a uns anys?
Sobretot m’agradaria veure revertida la situació del centre històric, que la gent pugui viure-hi i gaudir-ne, com a tota la ciutat. I m’agradaria veure el museu casteller obert i que sigui un èxit, ja que és el museu casteller del país. I un comerç ben viu, perquè és el motor econòmic de la ciutat.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.