Política

La UE prepara més sancions a Rússia per ofegar-ne l’economia

Les noves restriccions afectaran sectors com la tecnològica civil i ampliaran la llista negra de noms

Els Vint-i-set insisteixen que no reconeixeran els resultats dels referèndums en territoris ocupats d’Ucraïna

La Unió Europea (UE) engega la maquinària per preparar més sancions contra Rússia. L’anunci del president rus, Vladímir Putin, de mobilitzar 300.000 reservistes i l’amenaça de les armes nuclears ha fet moure el bloc comunitari, que havia aparcat fins ara les sancions per les divisions creades en la negociació de l’últim paquet. Davant del que la UE considera una “escalada més gran” de la guerra contra Ucraïna, la decisió de tirar endavant més sancions es va prendre de matinada en una reunió urgent dels ministres d’Afers Estrangers a Nova York, on es trobaven la majoria per la reunió de l’Assemblea General de l’ONU.

“Hem decidit posar en marxa noves sancions tan aviat com sigui possible i continuar donant suport militar a Kíiv”, anunciava ahir l’alt representant de la UE, Josep Borrell, en una declaració en què condemnava les “amenaces” russes d’utilitzar armes de destrucció massiva. “Amenaçar amb l’ús d’armes nuclears és un veritable perill per a tot el món”, va declarar Borrell.

La Comissió Europea és l’encarregada de proposar les noves sancions. Els detalls del nou paquet encara no es coneixen, però la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va indicar que podria afectar més sectors de l’economia russa com la tecnologia civil i ampliar la llista negra de persones vinculades a l’atac militar. Ara bé, el nou paquet de sancions, que serà el vuitè, encara no s’ha tancat. Els ambaixadors dels estats membres es reuneixen avui per començar a donar-hi forma.

Una altra qüestió que els Vint-i-set tenen sobre la taula és l’enviament de més armes a Ucraïna. Els titulars d’Afers Estrangers van reafirmar la voluntat de continuar donant suport militar a Kíiv “el temps que calgui”, però ara falta concretar-ne els detalls. El nou subministrament d’armes al país pot arribar en un moment clau en la guerra, amb les tropes ucraïneses fent una reeixida contraofensiva que ha obligat les del Kremlin a replegar-se en algunes zones del país.

A banda de les noves sancions contra Rússia i el suport militar a Ucraïna, la UE tampoc és aliena als referèndums organitzats per les autoritats prorusses als territoris ocupats d’Ucraïna. En la declaració aprovada després de la trobada informal a Nova York, els ministres d’Afers Estrangers europeus deixen clar que no reconeixeran els resultats. “La UE es manté ferma en el seu suport a la independència, la sobirania i la integritat territorial d’Ucraïna, i exigeix a Rússia que retiri de manera immediata, completa i incondicional totes les tropes i equipament militar de tot el territori d’Ucraïna dins de totes les seves fronteres internacionalment reconegudes”, conclou el document. Amb les noves amenaces de Putin, la UE treu el peu del fre a les sancions i torna a engegar la maquinària per ofegar més l’economia russa.

LA FRASE

Amenaçar amb l’ús d’armes nuclears és un veritable perill
Josep Borrell
alt representant de la política exterior de la UE

Turquia i l’Índia critiquen les consultes d’annexió

El govern de Turquia, que intenta fer de mediador entre Moscou i Kíiv, va deslegitimar els referèndums d’annexió a Rússia convocats en quatre territoris ocupats de l’est d’Ucraïna. En un comunicat, les autoritats d’Ankara van qualificar d’“il·legals” les consultes convocades per les autoritats prorusses a Donetsk, Lugansk, Kherson i Zaporíjia entre avui i dimarts vinent, 27 de setembre. L’Índia també va criticar aquests referèndums. Les autoritats d’aquest país del sud d’Àsia van destacar la seva ferma posició de respecte a la integritat, distanciant-se, tot i que amb ambigüitat, del moviment prorús.

Guterres veu inacceptable l’amenaça nuclear

El secretari general de l’ONU, António Guterres, va qualificar ahir de “totalment inacceptables” les amenaces fetes pel president rus, Vladímir Putin, d’utilitzar armes nuclears a Ucraïna. Ho va fer en el marc d’una reunió ministerial sobre Ucraïna, durant la qual va criticar els referèndums d’annexió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia