Política

estat espanyol

Lesmes prepara la dimissió i ja diu qui l’hauria de substituir

El CGPJ publica l’informe tècnic sobre qui ha de rellevar el president en cas que finalment opti per dimitir

El càrrec recaurà en Francisco Marín Castán, president de la sala primera

La crisi oberta a la cúpula de la justícia espanyola ha escalat un grau més, després que el sector afí al PP dels del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) mantingui el bloqueig de la renovació de dos membres del Tribunal Constitucional (TC). En una nota difosa ahir, el president del màxim òrgan de govern de jutges i magistrats, Carlos Lesmes, va comunicar que serà substituït de manera interina en el càrrec pel president de sala del Tribunal Suprem més antic, actualment el president de la sala primera, Francisco Marín Castán, si finalment opta per dimitir, tal com va amenaçar de fer en el seu discurs d’obertura de l’any judicial, el 7 de setembre passat.

En la nota, Lesmes anuncia que la setmana que ve traslladarà als membres de la sala de govern del Suprem i del ple del CGPJ un informe sobre “la seva eventual substitució” com a president de les dues institucions, després de descartar-se la possibilitat que la doble presidència en el Suprem i el Poder Judicial puguin exercir-la, per separat, dues persones.

Lesmes fa quatre anys que actua com a president del CGPJ amb el mandat caducat, perquè el PP s’ha negat a negociar –tant sota la direcció de Pablo Casado com sota la d’Alberto Núñez Feijóo– la renovació de la composició del màxim òrgan de govern de jutges i magistrats. La situació encara es va enverinar més arran de la negativa posterior del bloc afí al PP a nomenar els dos membres del Constitucional que li correspon designar al CGPJ. Un bloqueig que impedeix, alhora, que el govern espanyol en pugui nomenar dos més i que es produeixi, també, un canvi cap a una majoria progressista. La posició dels vuit vocals conservadors ha provocat un enfrontament amb el mateix Lesmes, partidari de complir el que estipula la reforma legal aprovada pel Congrés que retornava al CGPJ la capacitat de nomenar dos membres del TC i establia que havien de designar-los abans del 13 de setembre, fa deu dies. En un comunicat fet públic aquest divendres, Lesmes explica que l’informe elaborat pel gabinet tècnic del CGPJ conclou que hauria de ser substituït pel vicepresident del CGPJ, Ángel Juanes, però aquest es va jubilar el 2019. Juanes va ser substituït de facto en les funcions de vicepresident per Francisco Marín Castán, el president de sala amb més antiguitat. Lesmes defensa que sigui ell qui assumeixi ara les tasques de president del CGPJ i del Suprem. Segons l’informe, no cal fer cap nomenament, i per tant amb aquesta substitució no es vulnera el mecanisme que van impulsar les formacions del govern espanyol que impedeix que l’òrgan de govern dels jutges designi cap càrrec mentre continuï en funcions. Lesmes traslladarà el contingut de l’informe a la sala de govern del Suprem dilluns que ve, 26 de setembre, i als vocals del CGPJ durant el ple ordinari del dijous 29 de setembre. Les dues reunions tindran lloc just abans de la visita a l’Estat del comissari europeu de Justícia, Didier Reynders.

LES XIFRES

70
anys
té Francisco Marín Castán, president de la Sala Civil del Suprem i vicepresident en funcions de l’alt tribunal.
4
anys
fa que Carlos Lesmes actua com a president del Consell General del Poder Judicial amb el mandat caducat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona
orient mitjà

Von der Leyen demana a Israel i l’Iran que frenin l’escalada

barcelona
índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric