Política

LA CRÒNICA

Desenterrant tripartits recents

JxCat va presentar ahir en públic Imma Gelabert, regidora entre el 2007 i el 2019, com a alcaldable a Castell-Platja d’Aro

La fórmula dels tripartits d’esquerres va quedar gairebé extingida el 2019, després de l’1-O i el 155. Però igual que alguna sociovergència havia tornat a brotar després del tsunami independentista, a Castell-Platja d’Aro, una llavor de tripartit va germinar per posar fi a set mandats de governs de CiU, amb Joan Giraut, al municipi. L’exalcalde, que havia guanyat per la mínima ja sota la marca de Junts, va haver de cedir una de les places fortes gironines, que la formació aspira a recuperar l’any vinent amb Imma Gelabert, una cap de llista nova, però exregidora coneguda sobretot entre la munió d’empreses i comerços –majoritàriament petits i familiars– del nucli turístic.

Després de proclamar-la candidata, al juliol, i en un ambient ja més tranquil de temporada baixa, ahir era l’hora de presentar-la en societat. I Junts va desplegar noms, amb el secretari general, Jordi Turull, i el conseller d’Economia, Jaume Giró, a banda del mateix Giraut, o l’extinent d’alcalde Josep Maria Solé, que havia abandonat la primera línia política local amb Gelabert el 2019, però que va celebrar el seu retorn per “sortir d’aquesta època fosca”, que va exemplificar amb els estralls del Glòria i la pandèmia, i sense ànim de “parlar malament de ningú”.

En el “primer dia de tardor”, com recordava Solé, s’activa la maquinària de precampanya i Giró va rescatar el concepte de “tripartit” per tensar la militància, amb una crítica a la puja d’impostos –especialment la taxa de residus– en els darrers tres anys al municipi. Va excusar-se, però, que tampoc els poden abaixar a la Generalitat pel “dèficit fiscal endèmic”, i va carregar contra l’opa de l’andalús Moreno Bonilla als patrimonis catalans, tot denunciant que els impostos que es paguen a Catalunya “estan finançant les baixades dels altres”.

A continuació, Jordi Turull va agrair el gest de Gelabert per tornar als “maldecaps” de la política de carrer, i va insistir en els retrets cap a aquells que “van fer un pacte complicat per fer fora algú”. La nova cap de llista, de 53 anys, va reivindicar els 12 que ja va dedicar al consistori (2007-2019), i va apostar pel “seny i el sentit comú” per recuperar la il·lusió al municipi. Va reservar cartutxos per a la llarga precampanya, però va apostar per potenciar la col·laboració entre el teixit empresarial i l’administració i va dir que el govern actual “ha posat el fre de mà” en alguns projectes. En campanya, segur que pesaran detalls com ara la reforma del front marítim i de l’eix comercial, no se sap si amb cotxes o sense. Cap partit ho diu en veu alta.

Gelabert va agrair el suport a Giraut, que deixa la seva continuïtat en mans de la nova cap de llista. No han estat anys fàcils per al grup, a l’oposició i amb un parell de baixes –la renúncia de Joel Masdeu, primer, i el pas posterior de Christian Prat a no adscrit–. La candidata va apostar per un equip, sense “primers ni últims”, i va deixar clar que confia en Giraut, el seu mentor en la política local.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi al final de la campanya basca

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA rebutgen l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona