Política

Puig fa les maletes

Assumpció Puig deixa de ser l’alcaldable de Junts a Girona i acusa la coordinadora local de falta d’ètica

L’arquitecta admet que tenia escàs suport dels integrants del partit i, fins i tot, dels regidors de l’equip de govern

El cap de campanya, Joan Alcalà, també marxa

Fins dijous, a Puig no l’havien informat de la falta de suport intern

Per dignitat i perquè se sentia sola. Així justifica la cap de llista de Junts a Girona, Assumpció Puig, la decisió de plegar, que va fer pública ahir al matí. La presidenta sortint del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya (COAC) va exposar als militants de Junts les raons de la seva decisió a través d’una coneguda xarxa social. “M’he sentit maltractada i la meva dignitat, per mi i per la meva família, ha sigut el que m’ha fet decidir”, va explicar ahir al matí a aquest diari a la rambla de la Llibertat.

Puig tenia pensada des de dilluns la decisió. Ja ho havia fet saber a l’alcaldessa, Marta Madrenas, i al primer secretari del partit, Jordi Turull, que van intentar que s’ho repensés i que continués, com a mínim, fins a l’assemblea de la coordinadora local de dilluns que ve. Però fins que ahir no va enviar l’escrit de renúncia als seus companys de formació, no va voler-ne donar detalls. L’equip de Junts no li ha fet prou costat, considera. “Perquè amb totes les ganes de treballar i il·lusió que jo poso en aquest projecte, aquest projecte no el puc fer sola.”

L’equip que necessitava l’arquitecta no estava al seu costat i Puig, que és independent, no havia aconseguit entendre o, com a mínim, no ha pogut saber com funcionen els budells d’un partit (Junts) –abans Partit Demòcrata de Catalunya (PDeCAT) i abans CiU.

A principis de mes i en altres converses a l’estiu amb responsables del partit d’altres nivells, l’arquitecta ja havia expressat la intenció de mantenir-se en la candidatura però amb un paper secundari si el seu lideratge era el principal obstacle. No hi va haver cap contraordre del partit respecte a aquesta qüestió.

Dijous passat, però, es van precipitar els fets. Primer una doble reunió, la primera amb l’equip de campanya de la seva candidatura, incloent-hi el coordinador local, Jordi Bobet; en la segona, sense la presència de la mateixa Puig, van aflorar les crítiques de la majoria dels membres de l’executiva a l’alcaldable.

Ahir Puig va explicar que el seu assessor de campanya, Jordi Cuminal, li havia comentat que no havia vist que els altres membres de la candidatura creguessin, de debò, en el projecte de l’arquitecta. “Quan vaig sortir de la reunió amb el comitè de campanya, sí que és veritat que el mateix Jordi Cuminal em va dir que no estan [a punt] per sortir a jugar. Com que no estan per jugar, i després vaig saber el que estaven fent darrere meu, això per mi va ser definitiu.” Cuminal va ser antic director general de Comunicació de la Generalitat i diputat al Parlament de Junts pel Sí.

Traïció

A Puig (Girona, 1954) no li ha agradat adonar-se de la desconfiança de la coordinadora pel diari. “Les circumstàncies de com han anat aquestes desavinences que han sortit a la premsa i que no se m’han traslladat a mi, tenint en compte que com a persona he fet aquest pas important en la meva vida, tant personal com professional, m’han semblat una falta d’ètica.”

Puig ha agraït el suport de Marta Madrenas, que va avalar que hagués fet el pas d’aspirar a encapçalar la llista de Junts, i de Carles Puigdemont. L’arquitecta ha explicat que va anar a veure el president a Brussel·les mesos enrere. En el text de renúncia, però, l’exalcaldable censura el comportament dels altres regidors que actualment formen part de l’equip de govern.

Aquest mandat, Junts ha encapçalat la gestió municipal des del triomf de Madrenas fa tres anys. A partir del setembre del 2020 –poc després que deixés l’acta de regidor Carles Ribas i entrés en el seu lloc Eduard Berloso–, ERC es va incorporar com a soci de govern. A banda de l’alcaldessa, cap dels edils de Junts ha expressat públicament la seva disconformitat amb Puig (ni el seu suport).

La segona tinenta d’alcaldia, Maria Àngels Planas, s’absté de valorar els esdeveniments dels últims dies. Tot i ser responsable de la vegueria de Girona i regidora de govern des del 2011, Planas considera que és un assumpte local.

“Creia en la candidata”

Qui també va anunciar que plegava va ser Joan Alcalà, cap de campanya de Junts, perquè la seva continuïtat anava lligada a la de l’alcaldable. “Em van proposar de portar la campanya d’Assumpció Puig i ho vaig acceptar, però ara que plega la candidata el meu càrrec ha caducat”, va explicar ahir a aquest diari. Alcalà, que continua com a militant de Junts, va confirmar que demà ja no participarà en la reunió setmanal i es va mostrar decebut per la situació: “Aquest no era el millor escenari. Creia en la candidata i n’estava content, per això vaig acceptar portar la campanya quan m’ho van demanar.”

LES FRASES D’ASSUMPCIÓ PUIG, L’EXALCALDABLE DE JUNTS

Necessito un equip, i l’equip en principi, si m’havia posat en l’espai polític de Junts, havia de ser un equip de Junts amb més gent independent
És una falta d’ètica que les desavinences internes no se m’hagin traslladat. M’he sentit maltractada i la meva dignitat ha estat el que m’ha fet decidir
Segurament hauria d’haver preguntat com funcionava el partit abans d’aterrar-hi. Ha sigut una sorpresa important
Se’m va traslladar des del primer dia que no era prou coneguda a la ciutat. Per tant, vaig fer més feina externa que interna per revertir-ho
La Marta Madrenas no m’ha fallat i el Joan Alcalà, tampoc. Ell es va posar al meu costat incondicionalment, pensant que era una bona candidata

Els grans eixos de l’escrit de renúncia

“Símptoma greu”

“Aquests últims dies s’han fet públiques a la premsa les desavinences que el comitè local i regidors tenen amb mi, com a candidata independent i per la manera de treballar en la precampanya. Aquest fet és un símptoma prou greu i calia valorar-lo en la seva dimensió, i això he fet”.

Novella

“Vinc de fora de la política, soc professional i estic acostumada a fer i això és el que volia aportar. La meva motivació era i és treballar per Girona i anar més enllà, amb noves idees.”

Les lluites

“[...] La meva aposta per la ciutat es manté ferma, però no vull entrar en el fang que alguns han plantejat.”

Falta de sintonia

“Transcorreguts aquests mesos, és evident que no som equip, no s’ha sabut consolidar un entorn de treball en confiança.”

“Canvis necessaris”

“Per guanyar i revalidar l’alcaldia de Girona en el context actual, cal un projecte il·lusionant amb capacitat de lideratge en el territori apostant per canvis necessaris [...].”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia