Política

Junts no trenca, de moment

L’executiva dona de termini fins diumenge a Aragonès per garantir el compliment de l’acord de govern

La militància votarà els dies 6 i 7 sobre la continuïtat a l’executiu

La pregunta es concretarà dilluns

L’entorn del president insisteix que vol mantenir la coalició amb el soci

Junts per Catalunya torna la pilota a la teulada d’Esquerra. No en volen dir ultimàtum, però l’executiva del partit dona de temps fins diumenge, passat el cinquè aniversari de l’1 d’octubre, per negociar i acordar amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, les concrecions, garanties i terminis per al compliment de l’acord de govern pel que fa a la constitució d’una direcció estratègica de l’independentisme, a la negociació sobre l’amnistia i l’autodeterminació a la taula de diàleg i a la coordinació a Madrid, tres qüestions que el president, durant el debat de política general, es va mostrar disposat a abordar.

En funció del desenllaç d’aquesta negociació, Junts decidirà quina pregunta proposa a la militància a la consulta sobre la continuïtat del partit al govern, que finalment té data: el 6 i 7 d’octubre, dijous i divendres de la setmana vinent. L’enunciat es fixarà a l’executiva de dilluns.

Precisament per la forta divisió de parers, que hi és, entre els partidaris de continuar al govern, encarnats pel conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, i el sector de la presidenta del partit, Laura Borràs, escorat cap a una sortida de l’executiu, el tàndem dirigent es va esforçar ahir a recalcar que aquests acords són unànimes. De moment s’ha evitat un trencament exprés de l’executiu i s’han guanyat uns dies de marge per a la reconducció de la crisi amb ERC. El secretari general, Jordi Turull, i la presidenta Borràs argumenten que la militància va donar suport amb un 83% dels vots a l’acord de govern i, per tant, han de ser les bases les que opinin sobre el grau de compliment. A més, recorden que és un mandat congressual que es consulti els afiliats.

Turull no va voler concretar si posaran sobre la taula la restitució del vicepresident Puigneró. El que no faran és proposar cap nom alternatiu: en el mentrestant deixaran vacant la vicepresidència i la conselleria de Polítiques Digitals i Territori, tal com van deixar vacant la presidència del Parlament.

Junts va haver de fer ahir a correcuita el debat que havia ajornat llargament: sortir o no sortir del govern, en una intensa i maratoniana executiva que va durar vuit hores llargues. Van intervenir-hi tots i cadascun dels membres de la direcció i es va donar suport incondicional al vicepresident destituït, de qui es va lloar la seva “lleialtat inqüestionable” al govern. L’argument esgrimit per Aragonès per expulsar-lo del Consell Executiu va ser precisament la falta de lleialtat per no haver-li anticipat que Junts pronunciaria les paraules qüestió de confiança en el debat de política general. El partit va recalcar que no li havia demanat que s’hi sotmetés, sinó només concrecions si no volia que l’hi demanessin. Les mateixes concrecions que li reclamen abans de dilluns. En aquest sentit, Turull no entén per què els consellers tenen l’obligació d’explicar al president de la Generalitat els debats interns d’una formació política.

A tot aquest galimaties, i en espera de rebre la proposta, l’entorn del president insistia ahir que Aragonès va ser clar en la seva resposta al Parlament respecte als tres punts que Junts reclama, i que el govern necessita estabilitat. Les mateixes fonts recordaven que Aragonès ja va dir que vol mantenir la coalició amb Junts, però demana que el partit respongui de manera clara si vol ser al govern o vol passar a l’oposició.

“La resposta [a la consulta] serà clara”, va avançar Turull. “El president va dir que volia que prenguéssim una decisió ràpida, d’aquí a diumenge no tenim cap més feina que veure si som capaços de posar-nos d’acord en això”, va reptar-lo.

El cas és que Junts passa de paraules gruixudes, com ara qualificar d’“error històric” la destitució de Puigneró o d’un: “Ens sentim bastant expulsats del govern” pronunciat per Turull a primera hora del matí a RAC1, a, malgrat tot, intentar que el fil del qual penja el govern no es trenqui, o, almenys, que no sigui dit que és a causa de Junts. El secretari general advocava per decidir els pròxims passos amb el cap i el cor, no pas amb l’estómac, ja que el cop d’autoritat d’Aragonès ha alimentat inevitablement les raons dels partidaris de trencar entre les files de Junts. Turull s’emocionava en recordar els esforços corals per encarrilar la crisi: “Estic trist, hi ha molts sacrificis de molta gent.” També va donar detall de com havia anat la nit de dijous a Palau: el president no li va comunicar que destituiria Puigneró en una primera reunió i no va ser fins al cap d’una estona que el va tornar a cridar per dir-li-ho. “Jo me’n vaig anar de la primera trobada creient que això es podia reconduir”, va revelar.

Tots els consellers han posat el càrrec a disposició del partit, però hi ha resistències a plegar. Des de Suïssa, la consellera d’Acció Exterior, Victòria Alsina, va piular: “Només volem el compliment de l’acord de govern. Jo, com a consellera, estaré treballant incansablement a favor de la institució, el país i la societat catalana fins a l’últim dia, sigui quin sigui.” La titular de Justícia, Lourdes Ciuró, va ser encara més clara: “Moments difícils en què cal estar a l’altura dels compromisos que vam assumir com a representants públics.”

Turull va assegurar que la direcció treballarà per explicar molt bé l’acord a què puguin arribar amb Aragonès; és a dir, si en les condicions que es puguin pactar val la pena continuar al govern, però que l’última paraula la tindrà la militància. Borràs va insistir que és insòlita la destitució d’un vicepresident en un govern de coalició i que l’acord de govern, com va afirmar el president Aragonès en la seva investidura, era per culminar la independència.

I en aquest context de crisi governamental en la seva màxima expressió, avui el Parlament celebrarà la segona sessió del debat de política general, en què s’han de votar les propostes de resolució presentades pels grups, entre les quals n’hi ha una del PP que furga en la ferida i insta Aragonès a sotmetre’s a una qüestió de confiança, que és el que ERC va pactar amb la CUP que faria a mig mandat, però que va decaure quan els cupaires no van donar suport al pressupost del 2021.

LES FRASES

Hem aprovat per unanimitat fer arribar al president una proposta amb concrecions, garanties i terminis per complir l’acord
La pregunta no és si retirem o no la qüestió de confiança, nosaltres demanàvem concrecions i garanties
La resposta [a la consulta] serà clara
Jordi Turull
Secretari general de Junts
La lleialtat i dedicació del vicepresident Puigneró al govern han estat inqüestionables
Laura Borràs
Presidenta de Junts


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia