Política

Aragonès no veu “seriosa” la proposta de Junts i els insta a fer la consulta

El president rebutja la restitució de Puigneró i que el CdR coordini l’estratègia independentista

Borràs diu que hi ha marge per negociar i mantenir la coalició

Ja només són 24 les hores que falten perquè es compleixi el termini que Junts va donar a ERC per arribar a un nou acord que garanteixi la continuïtat de la coalició de govern basant-se en la proposta que divendres a la nit va fer arribar al president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el més calent és a l’aigüera. És clar que tot pot canviar en poques hores, però res ho fa pensar perquè el mateix Aragonès es va mantenir ferm en la idea que ha de ser Junts qui ha de decidir, i amb la màxima celeritat, si vol continuar a l’executiu, quan en una entrevista ahir a la nit a TV3 va deixar clar que la proposta “està pensada per no arribar a cap acord”. “Si volem generar un espai d’acords, ni ultimàtums ni punts d’inflexió. Si vols arribar a acords, ho planteges d’una altra manera”, va afirmar.

Era previsible que Aragonès la rebutgés, no només perquè Junts va tardar gairebé un dia a fer-l’hi arribar, sinó perquè una de les peticions qüestiona el cop d’autoritat que va mostrar dimecres fent cessar el vicepresident Jordi Puigneró per pèrdua de confiança i li demana la seva restitució. “Jo vaig prendre una decisió i la mantinc. Per tant, si la proposta de Junts per resoldre el seu debat intern és que reverteixi una decisió motivada per una pèrdua de confiança, és que no hi ha voluntat d’acord”, va insistir. Una petició que a la reunió de dimecres de Junts tampoc va ser compartida per unanimitat, a diferència de les que fan referència a establir concrecions, garanties i terminis per al compliment de l’acord de govern pel que fa a la constitució d’una direcció estratègica de l’independentisme, a la negociació sobre l’amnistia i l’autodeterminació a la taula de diàleg i a la coordinació a Madrid. El president discrepa sobre el nivell de compliment aconseguit, segons va admetre.

Precisament un d’aquests punts, el de la coordinació estratègica de l’independentisme, es torna a encallar quan Junts proposa que recaigui en el Consell de la República (CdR), que presideix Carles Puigdemont. I no és nou, ja que és el que va entorpir més la consecució de l’acord per la investidura. Ahir, el president de la Generalitat va tornar a insistir que el que no es pot pretendre és situar aquest organisme per sobre de les institucions de Catalunya.

Amb les coses en aquest punt, s’acaba avui el termini donat per Junts per negociar, abans que demà convoqui una consulta i n’especifiqui la o les preguntes a les seves bases els dies 6 i 7 d’octubre per decidir si segueix dins l’executiu o no. El cap del govern català va refermar que no pensa en el trencament i que la seva voluntat és mantenir la coalició de govern. En aquest sentit, va afirmar que la convocatòria d’eleccions no entra en les seves previsions: “Jo no convocaré eleccions, crec que el país no s’ho mereix, i no em moc de la continuïtat del govern tal com està”, va concloure. Sobre això, va negar-se a especular sobre quins suports podria necessitar si ERC es quedés en minoria i va reiterar que, sobre l’aprovació dels pressupostos de l’any vinent, li agradaria que la CUP s’afegís als partits que ja van fer possible que s’aprovessin en l’anterior exercici.

Acaba el termini

A Junts ahir no tancaven la porta que hi hagués un acord abans que s’acabi el termini que ells mateixos van posar. El secretari general, Jordi Turull, ja havia manifestat divendres que per ells no hi havia “horaris, llocs ni indrets” que impedissin les trobades discretes i fora del focus mediàtic, i ahir la presidenta del partit, Laura Borràs, assegurava que encara hi havia marge per arribar a un acord i deixava una possibilitat de “negociació oberta” amb el president Aragonès. Abans deixava clar que les propostes de Junts eren “assumibles” perquè es basaven en acords firmats abans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia