Política

Amèrica Llatina

Les primeres hores de les eleccions al Brasil transcorren amb normalitat

El país celebra aquest diumenge eleccions presidencials, legislatives i regionals

El president Bolsonaro augura que guanyarà a la primera volta i Lula da Silva desitja que el país “recuperi el dret a ser feliç

Les eleccions generals al Brasil es desenvolupen amb normalitat en les seves primeres hores. Les autoritats electorals han informat que fins ara hi ha pocs casos registrats de problemes amb les urnes electròniques o delictes electorals.

La Justícia Electoral –l’òrgan competent per als comicis- ha informat en un butlletí a les 11.40 hora de Brasília (16.40 hora catalana) que han hagut de substituir un total de 374 urnes electròniques, que suposen només el 0,29 % de les 472.075 instal·lades arreu del país.

El president del Tribunal Superior Electoral (TSE), Alexandre de Moraes, ha assegurat en declaracions als mitjans després de votar en São Paulo que la jornada transcorre amb “tranquil·litat i seguretat”.

D’acord amb el ministeri de Justícia i Seguretat Pública, en les tres primeres hores de votació 130 persones han estat temporalment arrestades per diverses violacions de les lleis electorals, que van de les activitats de propaganda en favor de candidats fins a suposats intents de subornar electors.

Un d’aquests últims casos s’ha produït a l’Estat amazònic de Amapá, on una persona ha estat detinguda als voltants d’un centre de votació amb 19.000 reials (uns 3.800 dòlars) en efectiu i serà investigada per la suposada compra de vots a favor d’alguns candidats regionals, que no han estat identificats.

Els brasilers trien aquest diumenge el president o presidenta de la República, els 513 diputats i un terç dels senadors federals, els 27 governadors dels Estats i els representants de les cambres legislatives regionals. De fet, als comicis d’avui es trien tots els càrrecs polítics excepte els municipals.

En aquests comicis s’enfronten l’actual president, l’ultraconservador Jair Bolsonaro, i el progressista Luiz Inácio Lula da Silva, que encapçala les enquestes. La gran polarització entre els dos principals candidats a la presidència ha derivat en una de les campanyes més crispades des de la recuperació de la democràcia al Brasil als anys 80, amb alguns casos de violència política entre els seus respectius seguidors.


La jornada electoral ha arrencat a les vuit del matí hora de Brasília (13 hores a Catalunya) i finalitzarà a les cinc de la tarda (deu de la nit a Catalunya). Estan convocats a votar uns 156,4 milions de brasilers i la participació en els comicis és obligatòria.

Una vegada tanquin els col·legis electorals a tot el país, a la mateixa hora, el TSE començarà a difondre els primers butlletins amb resultats oficials, un procés que es preveu ràpid perquè la votació és completament electrònica.

El president Jair Bolsonaro s’ha mostrat convençut aquest diumenge que guanyarà els comicis a la primera volta.

“Estem tranquils. A la primera volta es decideixen avui les eleccions”, ha dit en unes breus declaracions als mitjans després de votar en un col·legi electoral de la Vila Militar de Rio de Janeiro.

El seu principal rival, l’expresident Lula da Silva (2003-2010), ha votat a São Bernardo do Campo, una ciutat de la regió metropolitana de São Paulo, acompanyat de la seva dona, Rosângela da Silva i alguns membres del Partit dels Treballadors (PT).

Lula ha desitjat que amb el vot d’avui els brasilers recuperi la normalitat.

“El país necessita recuperar el dret a ser feliç. Volem un país que visqui en pau, amb esperança i que cregui en el futur”, ha declarat després de votar.

El líder del PT ha reconegut que aquestes eleccions són “més importants” per a ell perquè el 2018 no va poder votar perquè estava a la presó, “víctima d’una mentida”. “Quatre anys després estic votant amb reconeixement total de la meva llibertat i la possibilitat de tornar a ser president del país i que torni la normalitat”, ha afegit.

L’ara candidat a la presidència va estar a la presó 580 dies per dues condemnes de corrupció, que posteriorment van ser anul·lades pel Tribunal Suprem.

Segons les últimes enquestes, difoses ahir dissabte, Lula té un avantatge de 14 punts percentuals sobre Bolsonaro i podria rebre entre el 50 i el 51 % dels vots vàlids, segons les projeccions de les dues empreses demoscòpiques més reputades del país.

Si cap dels candidats a la presidència supera aquest diumenge la meitat dels sufragis, els dos més votats –previsiblement Lula i Bolsonaro- s’hauran d’enfrontar en una segona volta el 30 d’octubre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona