Política

Kíiv declara el control total de l’enclavament de Liman

El control sobre aquesta ciutat de la regió de Donetsk podria ser clau per recuperar el territori perdut a la veïna Lugansk

La Duma russa comença a debatre l’annexió dels quatre territoris ucraïnesos ocupats

Ucraïna ja té el control total del centre logístic oriental de Liman, el guany més important obtingut al camp de batalla per Kíiv en setmanes, i podria ser un bon punt de partida per a nous atacs a l’est, alhora que afegeix pressió al Kremlin. La nova desfeta militar russa a Ucraïna, la segona en un mes, va produir-se tan sols unes hores després que el president rus, Vladímir Putin, hagués proclamat l’annexió de quatre territoris ucraïnesos ocupats parcialment per Rússia: les regions de Donetsk –de què forma part Liman–, Lugansk, Kherson i Zaporíjjia, que suposen una cinquena part d’Ucraïna.

Les forces russes van capturar Liman el maig passat i havien fet servir l’enclavament com a centre logístic i de transport per a les seves operacions al nord de la regió de Donetsk. Perdre l’enclavament, considerat la porta d’entrada a la veïna regió de Lugansk, suposa la pèrdua més important de Rússia al camp de batalla des que les tropes ucraïneses van recuperar la regió nord-oriental de Khàrkiv, el mes passat, en una contraofensvia. Serhiy Gaidai, governador de la regió de Lugansk, va dir, ahir, que el control de Liman podria ajudar Ucraïna a recuperar el territori perdut a la zona. “La recuperació d’aquesta ciutat a la regió de Donetsk és un dels factors clau per a una més gran desocupació de la regió de Lugansk”, va dir en un missatge a Telegram. La pèrdua de Liman és la tercera gran derrota que pateixen les tropes de Putin després d’haver-se vist obligades a recular a Khàrkiv i a Kíiv.

De fet, davant les pèrdues patides al front militar, Putin va accelerar el procés d’annexió dels territoris que havia ocupat amb l’organització d’uns referèndums a mida i proclamant, posteriorment, la seva annexió a la Federació Russa. La Duma, la cambra baixa del Parlament rus, començarà, avui, a debatre les annexions, després que, ahir, el Tribunal Constitucional les hagués aprovades.

El rus i el ruble

Les quatre regions ucraïneses annexades tindran el rus com a llengua oficial i utilitzaran com a moneda exclusivament el ruble des del 2023, segons els documents fets arribar a la Duma per ser ratificats avui. Els habitants de Donetsk, Lugansk, Kherson i Zaporíjjia parlaran rus, però se’ls garantirà el dret a expressar-se en la seva llengua mare, en al·lusió a l’ucraïnès, alhora que es crearan les condicions per al seu estudi i desenvolupament. La moneda ucraïnesa, la grivna, es podrà usar en aquests territoris fins al pròxim 31 de desembre, segons els documents. Tots els residents en aquests territoris seran reconeguts automàticament com a ciutadans de la Federació Russa, excepte que expressin oficialment en el termini d’un mes la seva voluntat de mantenir la seva ciutadania actual.

Avís de l’OTAN

En el dia 221 de la guerra, l’OTAN va fer arribar un informe d’intel·ligència als països membres en què alerta de la mobilització del submarí nuclear rus K-329 Belgorod, segons va informar, ahir, el diari italià La Reppublica. Totes les mirades apunten al president Putin, que semblaria darrere d’aquest moviment.

El papa demana a Putin que pari la guerra

Francesc es va dirigir, ahir, públicament al president rus, Vladímir Putin, per demanar-li que aturi “l’espiral de violència i mort a Ucraïna” i va expressar la seva preocupació pel risc d’una escalada nuclear al planeta.

Mor el tercer científic rus acusat de revelar secrets

El científic rus Valeri Mitko, expert en hidroacústica i acusat de revelar secrets d’estat a la Xina, va morir, ahir, a Sant Petersburg, va informar el seu advocat. És el tercer que mor els últims dos anys després d’haver estat acusat o condemnat per alta traïció en relació amb la tecnologia per a l’armament hipersònic.

Dinamarca dona per acabades les fuites al Nord Stream

Les autoritats daneses van donar, ahir, per finalitzades les quatre fuites als gasoductes. “El consorci Nord Stream ha informat que sembla que s’ha assolit una pressió estable a les canonades del Nord Stream 1”, va dir el govern danès, que dissabte va emetre un missatge similar en relació amb el Nord Stream 2.

Ucraïna diu que té suports per unir-se a l’Aliança Atlàntica

L’oficina del president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va informar, ahir, que Ucraïna té el suport de diversos països per unir-se a l’OTAN, després que, divendres, hagués demanat l’ingrés. A favor de l’ingrés hi hauria la República Txeca, Estònia, Letònia, Lituània, Montenegro, Polònia, Romania i Eslovàquia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia