Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Equipament militar rus capturat reforça les existències de l’Exèrcit ucraïnès

L’exèrcit rus s’ha convertit en el principal proveïdor d’armament pesant per a les tropes de Kíiv després del contundent contraatac ucraïnès

Al mateix temps que l’ofensiva ucraïnesa gana força, Rússia s’està convertint en un gran “proveïdor” d’armament pesant de l’Exèrcit del país envaït, ja que les tropes ucraïneses empren el capturat o abandonat pels soldats russos.

Després de cada èxit ucraïnès en el front apareixen imatges i vídeos de tancs, vehicles cuirassats i altres equips militars que les forces russes han deixat enrere en la seva fugida.

La contraofensiva del mes passat a la regió de Khàrkiv (nord-est) va ser particularment fructífera i va proporcionar a l’Exèrcit ucraïnès trofeus suficients per a equipar a una brigada mecanitzada, ha declarat a Efe Mijailo Samus, expert militar del Centre per a Estudis de l’Exèrcit, la Conversió i el Desarmament.

Encara no hi ha dades sobre la quantitat de material capturat en els últims dies en els voltants de Lyman i Kupiansk (est) i a la província de Kherson (sud). No obstant això, segons fonts obertes citades per l’edició ucraïnesa de la revista “Forbes”, Rússia ha subministrat més tancs, vehicles cuirassats i sistemes d’artilleria a Ucraïna que cap altre país.

D’acord amb la plataforma holandesa “Oryx”, les estadístiques de la qual es basen en proves visuals i són àmpliament citades per analistes i mitjans ucraïnesos i internacionals, almenys 417 tancs russos han estat capturats per les tropes ucraïneses des de l’inici de la invasió.

Són més tancs que els que ha rebut Kíiv dels seus aliats, ja que segons les informacions fetes públiques Polònia ha lliurat 300, la República Txeca 75 i Macedònia del Nord 8, tots ells de fabricació soviètica.

Ucraïna ha capturat a més 191 sistemes russos d’artilleria i de llançament múltiple de coets, la qual cosa inclou 56 peces d’artilleria remolcada, 92 autopropulsades i 43 llançacoets múltiples, sempre segons “Oryx”.

Els Estats Units ocupen el segon lloc amb 162 sistemes subministrats fins avui, entre els quals es compten 16 sistemes d’artilleria d’alta mobilitat (HIMARS) que han contribuït a colpejar les cadenes logístiques russes en el front, així com 126 obusos M777.

Per darrere es troben Polònia, el Regne Unit i República Txeca, que també han realitzat contribucions importants, i altres països, com Noruega, França i Alemanya.

Moscou també està al capdavant pel que fa als vehicles de transport cuirassats, dels quals han estat capturats unes 700 unitats, mentre que Washington ha enviat 550, Turquia dos centenars i el Regne Unit 155.

Altres equips capturats inclouen radars, míssils terra-aïri i més de 400 camions i altres vehicles emprats per l’exèrcit rus.

Una gran part d’aquests materials es poden fer servir immediatament sense entrenament previ o poden ser desballestats per a proporcionar peces de reemplaçament, encara que en part la qualitat és inferior a la de l’armament més modern rebut dels aliats occidentals d’Ucraïna.

Els soldats ucraïnesos han estat contundents a l’hora d’assenyalar la diferència entre els equips soviètics i els de fabricació moderna, en la precisió i en la facilitat de maneig. “És com conduir un Porsche després d’un Lada”, va declarar recentment l’operador d’un obús Krab de fabricació polonesa al canal de televisió “Hromadske”.

D’altra banda, la munició per als equips soviètics dels quals disposa Ucraïna, les existències dels quals ha estat rastrejant per tot el món en cooperació amb els seus aliats, s’està acabant amb rapidesa. Per tot això, Kíiv continua pressionant als seus socis perquè li subministrin més armament modern, com tancs de combat alemanys i avions de guerra i míssils estatunidencs ATACMS.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia