Política

Corea del Sud i Estats Units disparen míssils en resposta al llançament nord-coreà

Un portaavions nord-americà torna al mar del Japó en el marc de l’anomenada “dissuasió ampliada”

El llançament fallit d’un míssil sud-coreà provoca un incendi en una base militar i aixeca crítiques entre la població per la manca d’informació

Els exèrcits de Corea del Sud i d’Estats Units d’Amèrica (EUA) han disparat aquest dimecres quatre míssils terra-terra en una maniobra conjunta en resposta al llançament d’un míssil balístic d’abast intermedi (IRBM) per part de Corea del Nord el dia abans.

Cadascun dels aliats ha llançat dos coets del sistema ATACMS cap al mar del Japó (anomenat mar de l’Est a les dues Corees). Els projectils han impactat sobre els objectius designats, segons ha detallat l’Estat Major Conjunt sud-coreà en un breu comunicat, en el qual no dona més detalls sobre l’hora o lloc de l’assaig armamentístic.

Pyonyang va disparar dimarts un míssil (suposadament un Hwasong-12) que va sobrevolar el Japó per primera vegada en cinc anys. És el coet nord-coreà que més distància ha recorregut mai: ha volat uns 4.500 quilòmetres i ha assolit una alçada màxima de gairebé 1.000 quilòmetres.

El president sud-coreà, Yoon Suk-yeol, va condemnar dimarts el llançament i va prometre una primera resposta que va arribar hores després, quan caces F-15K de Corea del Sud i F-16 dels EUA “van disparar dues bombes conjuntes d’atac directe a un blanc virtual al mar Groc”, segons va informar l’Estat Major Conjunt sud-coreà.

A més, Seül ha anunciat que el portaavions nord-americà Ronald Reagan tornarà al mar de l’Est (o del Japó). La setmana passada el mateix vaixell i el seu grup d’atac, format pel creuer llançamíssils USS Chancellorsville i el destructor USS Barry, equipat amb sistema Aegis, van realitzar exercicis conjunts durant quatre dies amb les marina sud-coreana i japonesa, fins divendres passat.

Aquestes accions s’emmarquen en l’anomenada “dissuasió ampliada”, un compromís adquirit el passat maig per Washington amb Seül que consisteix a desplegar actius estratègics del Pentàgon a la península coreana de “manera coordinada i quan sigui necessari” en funció de les accions de Pyongyang.

“El redesplegament d’un portaavions i el seu grup d’atac a la península coreana és molt inusual”, ha destacat en un comunicat l’Estat Major Conjunt sud-coreà, que ha afegit que l’acció “mostra la determinació de l’aliança entre la República de Corea [nom oficial de Corea del Sud] i EUA a l’hora de respondre amb determinació a amenaces”. El text afegeix que els aliats reforcen la seva preparació conjunta de cara a “noves provocacions de Corea del Nord”.

Molts analistes apunten que el fet que el projectil nord-coreà sobrevolés Japó per primera vegada en cinc anys pot apuntar a una intensificació, en quantitat i envergadura, de les proves d’armes nord-coreanes tal com ja va passar el 2017, quan el règim de Pyongyang va realitzar el que de moment és el seu últim test nuclear fins a la data.

Corea del Nord, que ha rebutjat les ofertes per reprendre el diàleg i roman completament aïllada de l’exterior per la pandèmia, va aprovar el 2021 un important pla de modernització militar.

Els satèl·lits han revelat que porta mesos preparada per dur a terme una nova detonació a Punggye-ri (nord-est), i els analistes creuen que el llançament de dimarts pot anticipar un nou assaig atòmic, que es  faria després del congrés del Partit Comunista Xinès per no molestar Pequín.

Llançament fallit

El llançament fallit d’un míssil balístic de curt abast per part de l’Exèrcit sud-coreà a la costa est del país ha estat criticat per residents i internautes per la falta d’informació per part de les autoritats militars.

Al voltant de la una de la matinada de dimecres hora local (sis de la tarda de dimarts a Catalunya) l’exèrcit sud-coreà ha disparat un míssil Hyunmoo-2 de la base aèria de Gangneung, a uns 170 quilòmetres a l’est de Seül. El projectil ha realitzat un vol anormal i ha caigut dins el mateix recinte militar.

A les imatges enregistrades per residents de la zona, molts dels quals furiosos per la falta d’informació, es veu un gran incendi a la base.

L’Estat Major Conjunt (JCS) no ha confirmat oficialment el succés fins gairebé 12 hores després, quan en un comunicat de només una línia ha assegurat que el succés només ha implicat un míssil.

Fonts militars consultades per l’agència Yonhap han indicat que no s’han produït víctimes ni ferits i que el combustible que carregava el míssil ha cremat, però que la càrrega útil no ha esclatat.

Tot i que no s’ha especificat la tipologia exacta, es creu que el projectil disparat seria un Hyunmoo-2C, un míssil de combustible sòlid amb un abast d’uns 800 quilòmetres i desplegat per primera vegada el 2017.

El llançament era part de la resposta de Seül al míssil disparat per Corea del Nord.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.