Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

Putin promulga els tractats d’annexió dels territoris ocupats d’Ucraïna

La incorporació de les quatre regions obligarà a reformar la Constitució russa

L’Exèrcit ucraïnès anuncia nous avenços al sud del país

El president rus, Vladímir Putin, ha promulgat aquest dimecres l’annexió a Rússia de les regions ucraïneses de Donetsk, Lugansk, Kherson i Zaporíjia, segons els respectius decrets publicats aquest dimecres al portal oficial d’informació legal de Rússia.

Aquest tràmit conclou el procés d’incorporació dels quatre territoris a Rússia, un cop ha rebut també el vistiplau de les dues cambres del Parlament rus.

Simultàniament amb la promulgació de les lleis d’annexió, Putin ha nomenat els dirigents interins de les regions incorporades. En els quatre casos, la prefectura dels territoris recau en els líders prorrussos que ja ocupaven aquests càrrecs abans de l’adhesió a Rússia.

Així, Denís Puixilin és ara líder interí de la república popular de Donetsk; Leonid Pasetxnik, de la república popular de Lugans; Ievgueni Balitski ha estat designat cap en funcions de la regió de Zaporíjia i Vladímir Saldo, de la de Kherson.

Putin no té previst fer declaracions o presidir una nova cerimònia per la firma dels decrets, com va fer el 2014 amb l’annexió de Crimea. El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, recordat que el president ja va intervenir divendres passat “amb un discurs” que “tots vam veure i escoltar” i que, segons ell, “va ser molt important”. “No hi haurà més declaracions”, ha avançat

La Duma (cambra baixa russa) va ratificar els tractats dilluns per unanimitat i sense debat i dimarts l’annexió va ser validada pel Senat. Les quatre lleis van ser votades una a una i van obtenir el suport de la totalitat dels membres de la cambra alta.

Els documents van ser presentats als senadors pel ministre d’Afers Exteriors rus, Serguéi Lavrov, que va assegurar que per Moscou no té importància que Occident no reconegui els referèndums d’incorporació a Rússia d’aquests territoris, però va advertir que allà han d’“entendre la nova realitat”.

Abans de les votacions, la senadora Liudmila Narusova va cridar l’atenció sobre el fet “sense precedent” de l’annexió de territoris que encara es troben sota control parcial d’Ucraïna. El president del Comitè de Legislació Constitucional, Andréi Klixas, va contestar que el Tribunal Constitucional ha donat llum verda als tractats.

La incorporació dels territoris ucraïnesos obligarà a reformar l’article 65 de la Constitució que inclou 85 ens federals, ja que ara passen a ser 89.

Els tractats estableixen que la llengua oficial a les noves regions d’aquest país serà el rus, tot i que es permetrà l’ús de l’ucraïnès, i la moneda nacional, el ruble. Els territoris ucraïnesos mantindran el seu nom com a nous ens de la Federació de Rússia, tant les repúbliques populars de Donetsk i Lugansk com les regions de Kherson i Zaporíjia.

El període de transició per a la plena incorporació dels territoris a Rússia s’estendrà fins a l’1 de gener de 2026.

Nous avenços ucraïnesos

El Comandament Operatiu Sud de l’Exèrcit d’Ucraïna han assegurat aquest dimecres que les seves forces han aconseguit avançar entre 10 i 20 quilòmetres en direcció a la ciutat de Kherson i han restablit el control ucraïnès a vuit poblacions d’aquesta zona del país.

Segons el mapa publicat per la Defensa ucraïnesa, les seves tropes han penetrat en les últimes hores en territori controlat prèviament per l’Exèrcit rus al llarg del riu Dnipro, han arribat Dutxani i amenacen d’envoltar un grup de forces russes cap a l’oest.

Les forces ucraïneses han tallat dues línies de comunicació terrestres a la regió, cosa que, segons Kíiv, paralitza  els intents russos de transferir municions addicionals, reserves, homes mobilitzats i mitjans de defensa a posicions de primera línia.

Els russos han estat obligats a retirar-se de Davidiv Brid, a la carretera que connecta Berislav i Krivi Rih, una zona on hi ha hagut enfrontaments durant els últims mesos.

L’Exèrcit ucraïnès ha afegit que les tropes russes han renovat els seus esforços per mantenir el control de l’àrea al voltant de Kherson i han atacat amb artilleria i míssils les posicions de l’Exèrcit ucraïnès, així com objectius civils com infraestructures i àrees residencials darrere de la línia del front.

La informació de l’Exèrcit ucraïnès es coneix poc després d’un informe del think tank nord-americà Institut per a l’Estudi de la Guerra (ISW), segons el qual les forces ucraïneses han aconseguit en les últimes vint-i-quatre hores avenços significatius a les regions de Kherson (sud), Khàrkiv (nord-est) i Lugansk (est).

Segons aquest institut, les forces ucraïneses han alliberat diversos assentaments al marge oriental del riu Inhulets i això ha obligat les forces russes a retirar-se cap a la ciutat Kherson, més al sud. Aquesta ciutat és la capital d’una de les regions que Rússia ha annexionat il·legalment i va ser ocupada en els primers dies de la invasió.

La contraofensiva ucraïnesa sobre Kherson va començar el passat 29 d’agost amb atacs contra centres de comandament russos, dipòsits de munició i rutes d’aprovisionament. L’Exèrcit ucraïnès ha utilitzat en aquesta campanya els Sistemes de Coets d’Artilleria d’Alta Mobilitat (HIMARS, en anglès), de llarg abast i que han estat subministrats pels Estats Units.

L’ISW destaca també que la mobilització parcial decretada fa alguns dies pel president rus, Vladimir Putin, té més impacte en el context intern rus que no en el front de guerra. Segons l’informe, el reclutament de reservistes no representa una amenaça a curt termini perquè la contraofensiva ucraïnesa avança més ràpid que els efectes de la mobilització.

El cap de l’Administració Militar Regional de Lugansk, Serguéi Gaidai, ha afirmat que el comandament militar rus intenta compensar les importants pèrdues diàries de personal amb el reclutament de la població dels territoris ocupats d’Ucraïna. “Els homes de Lugansk, sense realitzar una revisió mèdica ni entrenament després de la mobilització, són enviats immediatament per reposar les unitats que han patit les majors pèrdues”, ha dit.

En el seu discurs nocturn del dimarts, el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha assegurat que el seu Exèrcit efectua un “avenç bastant ràpid i potent” al sud davant l’intent d’annexió russa de diversos territoris ucraïnesos.

“Dotzenes d’assentaments ja han estat alliberats del fals referèndum rus només aquesta setmana a la regió de Kherson, la regió de Khàrkiv, la regió de Lugansk i la regió de Donetsk en conjunt”.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia