Truss divideix els ‘tories’
La nova primera ministra britànica tanca el congrés del Partit Conservador justificant la retirada del seu polèmic pla fiscal pel “rebombori” intern
Ja és més impopular que Boris Johnson i que el laborista Corbyn
Els conservadors britànics van intentar escenificar ahir una imatge d’unitat al voltant de la seva líder, Liz Truss, en un dels congressos del partit més convulsos que es recorden. El discurs de Truss, que va clausurar el congrés, va ser el moment culminant. La nova líder tory va intentar transmetre una sensació de solidesa i convicció en el pla que va prometre durant les primàries d’agost, i que li van permetre imposar-se i convertir-se en primera ministra. Va dir que té un pla i que el seu objectiu és “creixement, creixement i creixement” i, enmig dels aplaudiments, va demanar a la militància que confiés en ella. “L’envergadura del repte és immensa, amb una guerra a Europa per primer cop en una generació i amb un món més incert després de la covid i una crisi econòmica mundial”, va dir.
I hi va afegir: “És per això que al Regne Unit hem de fer les coses de manera diferent. Sempre que hi ha un canvi, hi ha una interrupció. No tothom hi estarà a favor. Però tothom se’n beneficiarà, del resultat: una economia en creixement i un futur millor, perquè tenim un pla clar per portar a terme.”
“Qui l’ha votat?”
Truss és una gran defensora de les idees de Thatcher i ahir ho va tornar a deixar clar. Va assegurar que el seu pla consisteix a abaixar els impostos i retallar els ajuts socials. El congrés conservador ha estat marcat per l’amenaça de rebel·lió interna, que va forçar Truss i el seu ministre de Finances, Kwasi Kwarteng, a fer-se enrere en la proposta de rebaixa fiscal a les rendes més altes, una decisió que va provocar la depreciació de la lliura esterlina fins a mínims històrics, la caiguda del mercat del deut va obligar el Banc Central britànic a intervenir.
Truss va assegurar ahir que havien retirat la mesura només pel “rebombori” que havia provocat. La premier no va fer cap referència a la demanda de part del seu grup parlamentari d’apujar els subsidis d’acord amb la inflació, que ja se situa en un 10%.
El seu discurs va ser interromput per dos activistes de Greenpeace que van desplegar una pancarta on es llegia: “Qui l’ha votat? [el seu pla].” Cal recordar que Truss va ser elegida, només, amb el vot de 80.000 militants del partit, que suposen un 0,12% del total dels 67 milions de britànics. No té, per tant, el suport popular i això li resta autoritat. Algunes de les promeses fetes en les primàries no coincidien amb les del programa de Boris Johnson del 2019, que li va permetre guanyar les eleccions amb una majoria absoluta de 80 diputats.
Caiguda en els sondejos
El resultats, ara mateix si se celebressin comicis, serien ben diferents. Els últims sondejos indiquen que els laboristes avantatgen en 33 punts els conservadors. Aconseguirien un 54% dels vots enfront d’un 21% dels tories. Traduït en escons, els laboristes n’aconseguirien 498, uns 296 més que ara, del total de 650 en joc. Mentre que els conservadors en perdrien 304 i es quedarien en 61. Seria una desfeta sense precedents per als tories. Hi ha altres dades preocupants per a Truss, com ara que els laboristes treuen 13 punts de d’avantatge en l’anomenat mur vermell, que són els districtes electorals tradicionalment laboristes que en les últimes eleccions van donar suport a Johnson pel Brexit i per millorar la seva qualitat de vida, que no només no ha millorat sinó que ha empitjorat.
També els laboristes els treuen 4 punts a la zona del sud d’Anglaterra, tradicionalment conservadora. Una altra enquesta de YouGov conclou que Truss ja és més impopular que Johnson i que el laborista Jeremy Corbyn, que fins ara tenia aquest rècord. I Truss només és al càrrec des del 6 de setembre.