Política

Gemma Geis, més a prop de fer el pas per liderar Junts a Girona

La consellera ha rebut nombrosos missatges perquè aspiri a ser el relleu de Marta Madrenas com a alcaldable, i ahir es va desmarcar del futur al govern de la Generalitat

Mercè Garcia té decidit concórrer a l’elecció interna

L’encara consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, podria fer el pas per aspirar a omplir la vacant en la candidatura a l’alcaldia de Girona per Junts, després dels nombrosos missatges i encoratjaments que fonts del partit expliquen que ha rebut en els últims dies. Davant l’adeu precipitat d’Assumpció Puig, la setmana passada, i la tensió en el govern de la Generalitat entre ERC i JxCat, Geis inicialment havia optat per marcar-hi distàncies amb un silenci que sembla que ha fet desencadenar la pressió entre les coneixences que acumula a la ciutat, el teixit associatiu i la comunitat científica, arran del seu vicerectorat a la UdG i la tasca al Departament.

Però ahir, hores abans que s’hagi obert –aquesta matinada– el període de consulta entre la militància sobre la continuïtat de la formació en l’executiu, la consellera va escenificar un pas invers de distanciament respecte a l’executiu en seu parlamentària: “Si no complim els pactes de govern i no puc assegurar que anem a Madrid amb la força per defensar el sistema universitari, no em veig capaç de continuar desenvolupant les meves tasques com a consellera”, va etzibar ahir Geis en resposta a una pregunta durant la sessió de control a la cambra. Un gest que es pot interpretar com un primer pas cap al nou horitzó municipal.

Mercè Garcia ho té clar

Caldran primàries, i en espera que es confirmi que Geis aspirarà a ser alcaldable, ahir una altra militant gironina, Mercè Garcia, confirmava que té decidit presentar candidatura “quan s’obri el nou procés d’elecció”. L’economista, auditora i membre de Girona Vota, és militant de Demòcrates per Catalunya, però està inscrita a Junts, i veu bé que aquest cop hi hagi més participació i debat: “És bo que hi hagi diverses candidatures, amb gent preparada i disposada, i que la militància pugui escollir: és bo per a la democràcia”, destacava.

Sobre la possibilitat que s’hagi d’enfrontar a Geis en l’elecció, admetia que tenen bona relació: “Som amigues i estaria encantada de competir-hi”. Garcia apostava pel “joc net” entre aspirants, i tampoc tancava la porta que al final de la confrontació dialèctica uns i altres s’acabin entenent per completar llistes.

Fer foc nou

El segon procés de primàries, que l’assemblea local de la formació ja va decidir dilluns que arribaria i que era positiu, ha de servir per tancar definitivament la crisi desfermada per la renúncia d’Assumpció Puig, que, tot i l’aval de l’alcaldessa Marta Madrenas i de Carles Puigdemont, va acabar apartant-se forçada per les desavinences amb altres pesos pesants del grup municipal.

En l’assaig de primeres primàries a finals de la primavera, un altre obstacle va ser que l’únic teòric contrincant de Puig, Santi Baone, es va retirar tot just hores després de l’anunci que es presentaria. Si Geis i Garcia fan el pas, com a mínim hi haurà debat entre dues opcions, que podrien ser més.

LES FRASES

Si no complim els pactes de govern [...], no em veig capaç de continuar com a consellera
Gemma Geis
consellera de recerca i universitats
És bo que hi hagi diverses candidatures, amb gent preparada i disposada, perquè així es pugui escollir
Mercè Garcia
ECONOMISTA I MEMBRE DE JUNTS

La consulta de Junts allarga l’espera

La coincidència entre la renúncia d’Assumpció Puig com a candidata i la màxima tensió entre Junts i ERC al govern de la Generalitat ha alentit fins ara la decisió de Geis. El president Aragonès li ha traspassat aquesta setmana les competències de Territori i Polítiques Digitals, en espera que Junts proposi la persona que se’n faci càrrec, a més de la vicepresidència. Però mentre que uns i altres membres del partit han expressat les seves posicions al llarg de la setmana sobre el futur en el si del govern, i davant la prohibició que la sindicatura electoral de Junts va imposar ahir als càrrecs, Geis va expressar de manera velada la renúncia avançada a continuar a l’executiu català. Es manté en sintonia amb Carles Puigdemont, exalcalde, que sempre hi ha confiat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia