Política

Putin acusa Ucraïna de l’explosió al pont de Kertx i la qualifica d’“atac terrorista”

Les forces de Moscou causen una altra massacre de civils a la ciutat de Zaporíjia

Un atac rus amb míssils sobre una zona residencial provoca una desena de morts

El president rus, Vladímir Putin, va acusar ahir els serveis secrets d’Ucraïna de “l’acte terrorista” contra el pont de Kertx dissabte, que va deixar molt malmesa la infraestructura que uneix la península de Crimea amb Rússia.

“No hi ha dubte que això és un acte terrorista dirigit a destruir una infraestructura civil críticament important de la Federació Russa”, va assenyalar en una reunió amb el president del Comitè d’Investigació de Rússia, Aleksandr Bastrikin. Segons el diari rus RBC, el camió transportava fertilitzant i el conductor va ser contractat a través d’internet.

Putin reunirà avui el Consell de Seguretat, va informar el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, que no va especificar si en la trobada s’abordarà la situació del pont. Fins ahir, Rússia no havia acusat directament Ucraïna de l’atac. L’acusació de Putin obre la incògnita sobre quina serà la resposta russa i la seva magnitud, amb el temor de l’amenaça nuclear de fons.

La primera reacció podria haver estat la nova massacre contra civils provocada per les tropes russes a la ja castigada ciutat de Zaporíjia, que va tornar a colpejar amb duresa ahir a la matinada. Una pluja de míssils russos va caure sobre aquesta localitat del sud d’Ucraïna, situada a uns 125 quilòmetres de la central nuclear més gran d’Europa.

Concretament, l’exèrcit rus va llançar fins a deu míssils contra una zona residencial, alguns dels quals van impactar directament contra un bloc d’apartaments de deu plantes i en van esfondrar una part. El devastador atac va causar la mort d’una desena de persones, mentre que 87 més van resultar ferides, 60 de les quals van haver de ser hospitalitzades, incloses deu criatures. L’atac s’afegeix al perpetrat dijous passat en aquesta mateixa ciutat, que va provocar catorze morts més, i al de finals del mes passat contra una caravana de civils evacuats de les zones ocupades per Rússia, en què van perdre la vida 30 persones. La ciutat de Zaporíjia és la capital administrativa de la regió homònima, la qual, juntament amb les del Donbass (Donetsk i Lugansk) i Kherson, ha estat annexionada per Rússia després de la celebració d’un referèndum fet a mida que la comunitat internacional no reconeix com a vàlid.

“Zaporíjia de nou. Atacs despietats a gent pacífica una altra vegada. En edificis residencials, durant la nit”, va escriure Zelenski a les xarxes socials. “Rússia continua amb el seu terror amb míssils contra civils”, va denunciar en una piulada el ministre ucraïnès d’Afers Estrangers, Dmitró Kuleba, i va instar Occident a dotar urgentment Ucraïna de moderns sistemes de defensa aèria i antimíssils.

L’atac fa olor de revenja per la destrucció de part del pont de Kertx, una infraestructura que, a més de ser vital per al subministrament logístic de les tropes que combaten al front a Ucraïna, és un símbol de l’annexió de Putin de Crimea el 2014.

L’atac no ha estat reivindicat. A Ucraïna s’ha celebrat, però no se n’ha reivindicat l’autoria. El discurs de Zelenski dissabte al vespre era críptic. Semblava un informe meteorològic: “Avui [ahir] fa un bon dia, majoritàriament assolellat al territori del nostre estat. Feia uns 20 graus i feia sol a gran part del país. Malauradament, estava ennuvolat a Crimea. Tot i que també hi fa calor. Però no importa quins siguin els núvols, els ucraïnesos saben què cal fer. I saben que el nostre futur és assolellat.”

L’atac a Zaporíjia no va ser l’únic perpetrat ahir contra civils. En el 228è dia de guerra, les forces de Moscou van atacar un comboi de civils a Kherson, segons va informar la ràdio televisió pública ucraïnesa Suspilne.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia