Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

Rússia bombardeja Kíiv

Diverses explosions sacsegen el centre de la capital ucraïnesa i provoquen almenys vuit morts

Moscou efectua atacs aeris sobre diverses ciutats, fins i tot a l’oest del país, com Lviv

Un possible bombardeig rus ha provocat diverses explosions aquest dilluns al matí a Kíiv, segons han informat mitjans locals.

Segons el diari en anglès The Kyiv Independent, en el primer bombardeig s’han escoltat almenys menys quatre explosions al centre de la ciutat cap a dos quarts de nou del matí. El bombardeig hauria provocat diverses víctimes, segons fonts oficials citades pel Kyiv Post.

L’alcalde de la capital ucraïnesa, Vitali Klitstxko, ha confirmat en un missatge a Telegram que s’han produït “diverses explosions” als districtes de Solomianskyi i Xevtxenko, al centre de la capital –una zona on es troba la seu del govern, que no ha resultat afectada. El batlle ha explicat que infraestructures crítiques de la ciutat han resultat afectades. Ha afegit que els serveis d’emergències s’han desplaçat als llocs dels fets i les forces de seguretat han tallat els carrers centrals de la ciutat.

Klitstxko ha alertat que “l’alerta aèria, i per tant l’amenaça, continua”. És per això que ha fet una crida a la ciutadania a que es quedin als refugis durant l’alarma. També ha recomanat no desplaçar-se avui per o cap a la ciutat “si no hi ha una necessitat urgent”.

De fet, cap a un quart de deu del matí s’han escoltat noves explosions a diversos punts de la ciutat.

El primer balanç de víctimes oficial parla de vuit morts i dues dotzenes de ferits. “Vuit persones han mort i 24 han resultat ferides com a resultat dels bombardejos al districte de Txevtxenko”, ha informat l’assessor en cap del ministeri d’Interior, Rostislav Smirnov. Ha afegit que el bombardeig ha incendiat “sis automòbils i més de quinze han resultat malmesos”.

De moment no hi ha informació sobre les conseqüències de la segona onada de l’atac.

A les xarxes socials circulen imatges de columnes de fum emergint del centre de Kyiv.

Aquesta és la primera vegada que la capital ucraïnesa pateix un bombardeig rus des del passat mes de juny. L’atac es produeix dos dies després de l’incident al pont que connecta Rússia amb la península ucraïnesa de Crimea, ocupada per Moscou el 2014. L’explosió d’un camió va provocar l’incendi de set tancs de combustible d’un tren que circulava pel mateix pont cap a Crimea i va afectar la infraestructura, en un acte que el Kremlin ha considerat com un “acte de terrorisme” d’Ucraïna. Kíiv no ha reivindicat l’autoria de l’explosió, tot i que sí que l’ha celebrat.

Onada d’atacs

Les forces del president rus, Vladímir Putin, han realitzat aquest dilluns al matí diversos bombardejos contra ciutats ucraïneses que han afectat objectius civils.

Un nou atac amb míssils ha destruït un edifici a Zaporíjia, segons ha informat el cap de l’administració militar de la ciutat, Oleksandr Starukh. “El terror de l’enemic continua. Com a resultat de l’atac amb míssils al centre de Zaporíjia, un edifici residencial de diversos pisos ha estat destruït novament. Hi ha víctimes”, ha escrit Starukh. Els serveis d’emergències i rescat treballen al lloc de la tragèdia, ha afegit.

El secretari de l’Ajuntament d’aquesta ciutat del sud-est d’Ucraïna, Antaoli Kurtev, ha informat que el bombardeig rus ha deixat almenys una víctima mortal. “Aquesta nit els terroristes russos han tornat a acabar amb la vida d’un civil. Des de les sis del matí sabem d’una víctima. El nostre més sincer condol a la família i amics”, ha dit. Kurtev ha afegit que en l’atac han resultat ferides cinc persones més, entre les quals un nen.

Un atac similar la nit anterior va deixar almenys tretze morts i 89 ferits, entre els quals onze nens, i un bombardeig amb míssils del passat dijous va provocar una vintena de víctimes mortals.

Els mitjans ucraïnesos també informen d’atacs amb coets a ciutats com Lviv, Dniprò, Jitómir, Khmelnitski, Ternopil i Mikolàiv.

El cap de l’administració militar de Lviv, Makzim Kozitski, ha confirmat que s’han registrat diverses potents explosions cap a les nou del matí hora local al centre d’aquesta ciutat de l’oest d’Ucraïna. Els atacs han afectat “instal·lacions de la infraestructura energètica a la regió de Lviv”, segons el responsable militar. Kozitski ha demanat a la població que no difongui imatges o qualsevol mena d’informació sobre les explosions, ja que podrien ajudar les forces russes.

El portal Dailyviv ha detallat que a un quart de deu del matí s’ha produït una apagada elèctrica i d’Internet a la ciutat, possiblement com a resultat de l’atac amb míssils a una de les subestacions elèctriques. A més, ha informat que un quart d’hora més tard s’ha produït una explosió al districte de Xevtxenkivski de la ciutat.

Kozitski ha advertit que existeix “l’amenaça de nous atacs amb míssils”. “Residents de la regió de Lviv: la defensa aèria està funcionant. Quedeu-vos als refugis”, ha demanat.

L’alcalde de Lviv ha avisat que les escoles funcionaran aquest dilluns de manera telemàtica. “Les classes virtuals començaran una hora després que acabi l’alarma”, ha indicat

Zelenski demana a la població que no surti dels refugis i resisteixi

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha demanat a la població que es quedi els refugis i resisteixi.

“L’alarma antiaèria no para a tot Ucraïna. Hi ha impactes de míssils. Malauradament, hi ha morts i ferits. Si us plau, no sortiu dels refugis. Cuideu-vos i tingueu cura dels vostres éssers estimats. Aguantem i siguem forts”, ha escrit Zelenski a Telegram.

Segons ell, el Kremlin ha llançat en el 229è dia de la guerra un atac a gran escala amb el qual busca esborrar “completament” Ucraïna “de la faç de la terra”. “Putin destrueix el nostre poble quan dorm a casa a Zaporíjia, Mata la gent que va a treballar a Dniprò i Kíiv.

“El matí és difícil. Tractem amb terroristes”, ha afirmat.

Zelenski ha explicat que l’enemic ha llançat “desenes de míssils” Shahid iranians que persegueixen “dos objectius”. El primer són “instal·lacions energètiques” a tot el país, amb atacs a les regions de Kíiv, Khmelnitski, Lviv, Dniprò, Vínnitsia, Frankivsk, Zaporíjia, Sumi, Khàrkiv, Jitómir i Kirovohrad. “Volen pànic i caos, volen destruir el nostre sistema energètic. Estan desesperats”, ha advertit.

“El segon objectiu són les persones. Aquest moment i aquests objectius han estat escollits especialment per provocar el dany més gran possible.

Putin reuneix el Consell de Seguretat després de l’explosió al pont de Crimea

El president rus, Vladímir Putin, reuneix aquest dilluns el Consell de Seguretat, un dia després d’acusar oficialment Ucraïna d’estar al darrere de l’explosió que ha destruït parcialment el pont de Kertx, l’únic que connecta Rússia amb la península ucraïnesa de Crimea, ocupada per Moscou des del 2014.

El Kremlin ha confirmat la reunió però no ha especificat si a la trobada, de la qual normalment només es veu el discurs introductori del president per la televisió pública, es tractarà la situació del pont. No obstant això, aquest tipus de reunions se solen celebrar més cap a la meitat o al final de la setmana.

El cap del Comitè d’Investigació, Alexandr Bastrikin, va assegurar ahir que “els autors, executors i clients” de l’explosió al pont de Crimea són “el servei secret d’Ucraïna”. Bastrikin va qualifiar l’incidentd’“acte terrorista” dirigit a “destruir una infraestructura civil d’importància crítica de la Federació Russa”.

Segons ell, “ciutadans russos i països estrangers han ajudat els serveis secrets d’Ucraïna en la preparació”. “Ja hem establert la ruta del camió que va explotar. Va passar per Bulgària, Geòrgia, Armènia, Ossètia del Nord i Krasnodar”, va dir. A més, va assegura que amb l’ajuda del Servei Federal de Seguretat (FSB, l’antic KGB), han pogut identificar “sospitosos entre aquells que podrien preparar un atac terrorista”.

Putin va encarregar dissabte mateix a l’FSB reforçar les mesures de protecció de la infraestructura, que se suposava que era una de les més ben protegides de Rússia. El pont de Crimea és un projecte personal del president rus i un símbol de l’annexió de la península ucraïnesa el 2014. El líder rus va crear hores després de l’incident una comissió governamental per investigar les circumstàncies de l’explosió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia