Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Putin amenaça amb més bombardejos massius si Ucraïna llança atacs terroristes

Els partidaris de la línia dura aplaudeixen els atacs russos

El president rus, Vladímir Putin, ha amenaçat aquest dilluns amb llançar nous bombardejos massius contra ciutats ucraïneses si Kíiv perpetra “atemptats terroristes” d’envergadura a Rússia, com l’atac que aquest dissabte va danyar el pont de Crimea, considerat una de les seves obres magnes.

“Amb les seves accions, el règim de Kíiv s’ha posat del costat de les formacions terroristes internacionals, dels grups més odiosos. Deixar sense resposta aquest tipus de crims ja no és possible”, ha dit el cap del Kremlin en inaugurar una reunió del Consell de Seguretat de Rússia.

Resposta a l’atac al pont de Crimea

El mandatari ha deixat clar que els bombardejos massius d’avui han estat una resposta a l’atac al pont de Crimea, de 19 quilòmetres de longitud, el més llarg d’Europa, i la seguretat del qual les autoritats russes havien garantit en un cent per cent.

“Avui al matí, a proposta del ministeri de Defensa i segons el pla de l’Estat Major General de Rússia, es va assestar un atac massiu amb armes d’alta precisió i llarg abast (...) contra instal·lacions energètiques i objectius del comandament militar i comunicacions d’Ucraïna”, ha dit.

Al mateix temps, Putin ha advertit que en cas que continuïn els intents de perpetrar actes terroristes en territori rus, la resposta de Rússia serà ferm i per la seva magnitud es correspondrà amb el nivell de les amenaces a la Federació Russa”. “Ningú ha de tenir cap dubte sobre això”, ha afegit per a donar-li més contundència a la seva amenaça.

El president rus ha indicat que l’atac al pont de Crimea, l’organització i l’execució del qual ha atribuït als serveis secrets ucraïnesos, és un més d’una llarga sèrie d’atemptats.

“El règim de Kíiv fa molt que empra mètodes terroristes. Es tracta d’assassinats de figures públiques, periodistes, especialistes, tant a Ucraïna com a Rússia”, ha afegit.

Putin no ha oblidat esmentar “els bombardejos terroristes de les ciutats del Donbass que tenen lloc des de fa vuit anys” i ha afegit tres atacs a la central nuclear russa de Kursk, a més de “les accions terroristes atòmiques”, com ha qualificat els “atacs ucraïnesos amb míssils i artilleria” contra la central nuclear de Zaporíjia.

“S’ha intentat dur a terme una altra sèrie d’atemptats terroristes contra instal·lacions elèctriques i de transport de gas, incloent-hi l’intent de voladura d’un segment del Turk Stream. Tot això està provat amb dades objectives, incloent-hi testimoniatges de detinguts”, ha afegit.

Partidaris de la ma dura aplaudeixen els bombardejos

El bombardeig massiu de ciutats ucraïneses, ha estat rebut amb mostres de goig pel cap l’administració prorussa de Crimea, Serguei Axiónov. “Bones notícies des de primeres hores del matí: l’enfocament de l’operació militar especial ha canviat... Confio que ara no disminuirà el ritme de l’operació”, ha escrit Axiónov en el seu canal de Telegram.

Un dels majors crítics fins ara del comandament militar rus, el líder de la república de Txetxènia, Ramzán Kadírov, ha expressat avui la seva satisfacció pel caire que ha pres la campanya militar a Ucraïna. “Ara sí que estic un cent per cent content amb la marxa de l’operació militar especial”, ha escrit Kadírov en Telegram, que ha aconsellat al president ucraïnès, Volodímir Zelenski, “fugir a Occident sense mirar enrere”.

Atacs preparats des de començament de mes, segons Kíiv

Si a Moscou els bombardejos massius, que han deixat almenys deu morts i seixanta ferits, segons dades preliminars, han estat presentats com una resposta a l’atac al pont de Crimea, la intel·ligència militar ucraïnesa va indicar que aquests van ser planejats en els primers dies d’aquest mes.

El llançament dels míssils contra Kíiv, Lviv, Pryluky, Khmelnitski, Dniprò, Nezhin, Jitómir, Khàrkiv i Odessa s’han fet des de la Mar Càspia i les regions de Nijni Nóvgorod, ciutat situada en l’oest de Rússia, segons el ministeri de Defensa ucraïnès.

Rússia ha utilitzat 83 míssils i 17 drons de fabricació iraniana en els bombardejos efectuats avui contra diverses ciutats ucraïneses, segons la viceministra de Defensa d’Ucraïna, Hanna Maliar.

Almenys tres míssils de creuer llançats per vaixells russos des de les aigües de la mar Negra han violat l’espai aeri de Moldàvia, segons van denunciar les autoritats moldaves. En aquest sentit, el Ministeri d’Afers exteriors de Moldàvia ha qualificat en el seu canal de Telegram d’ “absolutament inacceptable” aquesta violació.

L’ONU diu que els atacs russos són una “escalada inacceptable” de la guerra

El secretari general de l’ONU, António Guterres, ha dit aquest dilluns que els atacs llançats avui per Rússia contra diverses ciutats de tota Ucraïna constitueixen “una altra escalada inacceptable de la guerra” per la qual els civils “estan pagant el preu més alt”.

“El secretari general està profundament commocionat pels atacs amb míssils a gran escala d’avui per part de les forces armades de la Federació Russa”, ha assenyalat en un comunicat el seu portaveu, Stéphane Dujarric.

Les Nacions Unides han denunciat que els bombardejos han causat importants danys en àrees civils i han deixat desenes de morts i ferits. Segons el balanç provisional de les autoritats ucraïneses, els atacs han deixart deu morts i seixanta ferits.

En una primera anàlisi, els serveis humanitaris de l’ONU han assenyalat que, a més de nombroses víctimes civils, també s’han danyat infraestructures clau en diverses regions, inclosa la capital Kíiv.

Com a resultat dels bombardejos, s’han tancat les escoles de tot el país i centenars de milers de famílies es s’han quedat sense electricitat, han assenyalat les Nacions Unides, que han indicat que en algunes àrees també han resultat afectats els serveis d’aigua i telecomunicacions.

L’organització ha assenyalat que aquesta onada d’atacs russos ha impactat també en les operacions humanitàries que duu a terme, dificultant el moviment d’ajuda cap a l’est del país, on hi ha població amb “una necessitat desesperada d’assistència”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia