Política

El Poder Judicial no estarà representat amb una figura visible el 12-O

Els òrgans judicials estaran representats de manera col·legiada

El cessament de Lesmes encara no s’ha publicat al BOE i no es pot culminar el relleu

El Poder Judicial no estarà representat amb una figura visible als actes protocol·laris de la diada nacional espanyola, ja que el president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, no hi assistirà malgrat que el seu cessament encara no ha estat publicat al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) i, per tant, encara continua sent el màxim representant d’un poder de l’Estat.

Fonts jurídiques han informat a EFE que Lesmes ja ha formalitzat la seva renúncia però com que no s’ha executat a través del BOE tampoc es pot tramitar qui l’ha de substituir al CGPJ ni quan.

Lesmes ja va comunicar aquest dilluns la seva dimissió amb una carta a la casa reial, si bé des d’aquell moment va perdre el control dels temps, que ara depenen de l’executiu. El govern espanyol serà el que decidirà quan ratifica via reial decret el cessament de Lesmes i aquest només serà efectiu a les 00.00 hores de l’ endemà de la seva publicació.

Per tant, fins aquell moment, Lesmes seguirà sent formalment el president del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal Suprem (TS), però tot i així no assistirà als actes del 12 d’octubre. Tampoc està previst que ningú el substitueixi, sobretot després de l’enfrontament obert entre els vocals del CGPJ per qui ha d’ocupar la presidència.

Amb aquest escenari, el Poder Judicial no tindrà una cara visible aquest 12 d’octubre, de manera que estarà representat, com assenyalen les fonts, de “forma col·legiada”. Això és: els vocals del CGPJ, els presidents de l’Audiència Nacional i els tribunals superiors autonòmics i els membres de la sala de govern, tots ells convidats habituals als actes de la festa nacional espanyola.

I és que abans que el BOE publiqui el cessament no es pot executar la substitució del president, que s’ha convertit en la màxima prioritat entre els vocals del Consell, molt d’ells crítics amb l’informe encarregat per Lesmes que apunta al president de la Sala Civil del Suprem, Francisco Marín Castán, com el seu substitut.

Aquest informe conclou que el seu substitut en ambdues institucions serà, de manera automàtica l’endemà de publicar la seva renúncia el BOE, Francisco Marín Castán, molt pròxim a la seva figura i a qui va donar suport per unanimitat la sala de govern del Suprem.

Però no passa així al Consell. Pràcticament cap vocal accepta el que tots veuen com l’última maniobra presidencialista de Lesmes. Tots volen tenir veu. Els conservadors no volen que els imposin un president, i els progressistes volen Rafael Mosso, el vocal més antic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA