Tractat de Lisboa, segon intent

Després dels fracàs de la Constitució Europea, hi ha molts temors a la UE sobre l'entrada en vigor del nou acord

Després del fracàs de la Cons­ti­tució Euro­pea, rati­fi­cat per 18 estats mem­bre però rebut­jada en referèndum per França i Holanda, la Unió Euro­pea va entrar en una de les seves cri­sis cícli­ques i en un període de reflexió que va cul­mi­nar amb un nou trac­tat de reforma o trac­tat de Lis­boa –en el qual es va obviar qual­se­vol referència que recordés la idea del des­a­for­tu­nat trac­tat pel qual s'esta­blia una Cons­ti­tució per a Europa–. Amb tot, es tracta d'una versió més reduïda d'aque­lla idea cons­ti­tu­ci­o­nal que es va sig­nar el 13 de desem­bre del 2007, que cul­mina així unes nego­ci­a­ci­ons sobre temes ins­ti­tu­ci­o­nals que havien durat més de sis anys.

Igual que va pas­sar amb la Cons­ti­tució Euro­pea tots els estats mem­bre han sig­nat solem­ne­ment el nou trac­tat i de la mateixa manera també una majo­ria d'estats –vint-i-cinc– l'han rati­fi­cat. Però si no hi ha la una­ni­mi­tat dels 27 no podrà entrar en vigor. En aquesta ocasió falta la rati­fi­cació de la República Txeca i d'Irlanda. Els irlan­de­sos, en els pròxims mesos, por­ta­ran el trac­tat de Lis­boa a referèndum per segona vegada, després que el rebut­ges­sin en una pri­mera ocasió. En con­tra de tots els pronòstics, les elec­ci­ons euro­pees del 7 de juny se cele­bra­ran sense que hagi entrat en vigor el nou trac­tat, que en el millor dels casos començarà a fun­ci­o­nar abans de finals d'any, comp­tant que txecs i irlan­de­sos no el blo­que­gin.

Un segon fracàs podria crear una nova i pro­funda crisi en el si de la UE que es que­da­ria sense l'ins­tru­ment pen­sat per reforçar la democràcia a la Unió, per con­so­li­dar les seves ins­ti­tu­ci­ons i agi­lit­zar el seu fun­ci­o­na­ment. Des de la Comissió Euro­pea es té molt clar que els 27 estats mem­bre no estan en con­di­ci­ons d'afron­tar en soli­tari tots els nous rep­tes d'un món glo­ba­lit­zat que no deixa de can­viar, en el qual és una rea­li­tat la mun­di­a­lit­zació de l'eco­no­mia, l'evo­lució demogràfica, el canvi climàtic, el proveïment d'ener­gia i les noves ame­na­ces per a la segu­re­tat. Única­ment un esforç a escala euro­pea per­metrà donar res­posta a les pre­o­cu­pa­ci­ons dels ciu­ta­dans sobre aquests rep­tes. Però per fer-ho la UE neces­sita ins­tru­ments eficaços i cohe­rents adap­tats, no només al fun­ci­o­na­ment d'una Unió de 27 països, sinó també a les ràpides trans­for­ma­ci­ons del món actual. Hi ha el con­ven­ci­ment entre els euro­peis­tes que el trac­tat de Lis­boa ha der ser l'ins­tru­ment que per­metrà adap­tar les ins­ti­tu­ci­ons euro­pees i els seus mètodes de tre­ball als nous temps. El nou text pro­por­ci­o­narà a la Unió el marc jurídic i els ins­tru­ments neces­sa­ris per plan­tar cara als rep­tes del futur i donar res­posta a les exigències dels ciu­ta­dans.

Pos­si­ble­ment un dels aspec­tes més com­pli­cats avui és acon­se­guir que Europa sigui un actor en l'escena glo­bal per la manca d'una política exte­rior euro­pea comuna, aspecte que es pretén cor­re­gir amb al trac­tat de Lis­boa que li ha de donar una per­so­na­li­tat jurídica única que l'enfor­tirà com un actor més eficaç a escala inter­na­ci­o­nal i un soci més visi­ble per a altres països i orga­nit­za­ci­ons inter­na­ci­o­nals.

Els principals reptes

El tractat de Lisboapretén una Europa més democràtica i transparent on el Parlament Europeu i els parlaments estatals tindran més protagonisme i s'escoltarà més els ciutadans gràcies a la «iniciativa ciutadana». Pretén aconseguir una Europa més eficaç, amb mètodes de treball i sistemes de votació més senzills, institucions més modernes i adaptades a una Unió de 27 països. També preveu explícitament per primera vegada la possibilitat que un estat membre es retiri de la Unió. Pretén més eficàcia en la presa de decisions: l'aprovació per majoria qualificada en el Consell s'ampliarà a altres polítiques. A partir del 2014, la majoria qualificada obeirà al principi de doble majoria (majoria dels estats membre i de la població), que reflecteix la doble legitimitat de la Unió. La doble majoria s'aplicarà quan els vots favorables representin, com a mínim, el 55% dels estats membre i el 65% de la població. Preveu un marc institucional més estable i racionalitzat: el tractat de Lisboa crea el càrrec de president del Consell Europeu, triat per dos anys i mig, i vincula directament l'elecció del president de la Comissió als resultats de les eleccions europees.

El tractat també pretén una Europa de drets i valors, llibertat, solidaritat i seguretat, que potenciï els valors de la Unió, doni rang de dret primari a la Carta dels Drets Fonamentals, estableixi mecanismes de solidaritat i garanteixi una millor protecció dels seus ciutadans. Pretén també una Europa amb més pes en l'escena mundial amb un Alt Representant de la Unió per a la Política Exterior i Seguretat Comuna, que serà alhora vicepresident de la Comissió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.