Política

El poble ucraïnès, premi Sakhàrov a la llibertat de consciència

És el màxim guardó que atorga la UE en l’àmbit dels drets humans

El poble d’Ucraïna, representat pel seu president, Volodímir Zelenski, i per les seves organitzacions de la societat civil i representants electes, ha obtingut avui el premi Sakhàrov a la llibertat de consciència, el màxim guardó que atorga la UE en l’àmbit dels drets humans.

La presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, ha anunciat davant l’hemicicle reunit a Estrasburg (França) que el premi Sakhàrov d’aquest any recaurà en el poble d’Ucraïna, després que fos nominat pels grups popular, socialdemòcrata i liberal, i que els conservadors demanessin premiar específicament Zelenski.

“Hi ha hagut consens en aquesta decisió. Durant els últims nou mesos, el Parlament europeu i el món ha vist els ucraïnesos defensant heroicament el seu país, les seves llibertats, les seves llars i famílies. També estan arriscant les seves vides per Europa, per salvaguardar els valors en els quals tots creiem”, ha dit Mertsola.

El premi, dotat amb 50.000 euros, reconeix la “valentia i resistència” de Zelenski, així com el paper dels Serveis Estatals d’Emergència d’Ucraïna; la fundadora de la unitat mèdica d’evacuació Ángeles de Taira, Yulia Pajevska; l’advocada i activista de drets humans Oleksandra Matviychuk; el Moviment de Resistència Civil del Llaç Groc, i l’alcalde de la ciutat ucraïnesa de Melitópol, Ivan Fiódorov.

El guardó es lliurarà en una cerimònia durant el ple del desembre a Estrasburg.

El premi, ha subratllat Metsola, és per als ucraïnesos que lluiten sobre el terreny, però també per als que s’han vist obligats a fugir, els que han perdut família i amics i per als que lluiten per allò en què creuen.

És el tercer any consecutiu que el premi Sakhàrov recau en una persona o entitat vinculada d’alguna manera a l’oposició al règim de Rússia o la seva aliada Bielorússia: el 2020 se’l va emportar l’oposició democràtica al règim d’Alexandr Lukaixenko i el 2021 el va guanyar el líder opositor rus Alexei Navalni.

La guerra d’agressió de Rússia contra Ucraïna ha facilitat una unitat sense precedents a les candidatures dels principals grups del Parlament Europeu per a aquest premi, que només divergien en si nominar el poble d’Ucraïna representat pel seu president o per les seves organitzacions civils i defensors de drets humans.

En aquesta edició, van quedar finalistes la Comissió de la Veritat de Colòmbia, creada en virtut de l’acord de pau al país, i l’activista de WikiLeaks Julian Assange.

El Parlament Europeu concedeix des del 1988 el premi Sakhàrov, un guardó anomenat en honor al físic soviètic i dissident polític Andrei Sàkharov i dotat amb 50.000 euros.

Des d’aleshores l’han rebut personalitats com el líder sud-africà Nelson Mandela, la jove activista pakistanesa Malala Yousafzai, la plataforma espanyola Basta Ya! i opositors al règim cubà com les Dames de Blanc o Guillermo Fariñas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Israel i Hamas tanquen la ronda de negociacions sense avenços

barcelona
llengua

Multitudinària manifestació pel català a Palma

barcelona
política

Puigdemont insta a plantejar a l’Estat una proposta unitària sorgida del Parlament

barcelona
estat francès

Xi Jinping arriba a París per tractar els conflictes entre la Xina i la UE

barcelona
hongria

Milers de persones es manifesten contra Orbán en un feu del seu partit

barcelona
POLÍTICA

El PP diu que farà gratuïta l’educació de 0 a 3 anys

SANT FELIU DE GUÍXOLS
POLÍTICA

ERC fa una crida a concentrar el vot progressista

BANYOLES
guerra a gaza

Netanyahu no acceptarà acabar la campanya militar per acordar un alto-el-foc

barcelona
POLÍTICA

Junts vol fer auditories de l’habitatge per ajustar l’oferta i la demanda

PUIGCERDÀ