Política

Regne Unit

Crisi política

Primàries ‘tories’ crucials

Johnson, Sunak i Mordaunt son els tres polítics que poden aconseguir el suport necessari dels diputats conservadors

L’exprimer ministre és el favorit entre els votants i dobla en intenció de vot el següent

Ha començat la cursa a les primàries del Partit Conservador amb només tres candidats que realment poden arribar a les cent firmes de suport que els calen per poder presentar-s’hi. Es tracta de Rishi Sunak, l’exministre de Finances; Penny Mordaunt, l’actual líder parlamentària conservadora i exministra de Defensa, i el sorprenent Boris Johnson, que estaria valorant tornar a presentar-se. Sunak i Mordaunt ja van ser els més votats en les tandes prèvies de les primàries de l’estiu en què votaven els diputats fins que en la darrera votació Truss es va imposar a Mordaunt i es va enfrontar a Sunak en la votació final en què votaven els militants. Mordaunt, de moment, és l’única que ha confirmat que es presentarà.

El Partit Conservador és conscient que ara mateix no pot allargar les primàries perquè son les segones en un període de tres mesos i per fer unes primàries exprés, han retallat al màxim els terminis de tal manera que el primer tall per competir està en els cent diputats en lloc dels vint de les primàries de l’estiu. Un dels parlamentaris conservadors que gaudeixen de més suport al partit, el ministre de Defensa, Ben Wallace, s’ha autoexclòs i ha entregat el seu suport a Johnson.

Johnson va suspendre les vacances a les Barbados i va tornar ahir a la nit a Londres per sondejar si realment té possibilitats de guanyar. El ministre de Negocis, Jacob Rees-Mogg, li ha organitzat per a aquest cap de setmana una minicampanya electoral interna per intentar convèncer tants diputats comsigui possibles.

Molts parlamentaris conservadors consideren que Johnson és l’únic candidat conservador que podria guanyar als laboristes en unes eleccions generals, tot i la distància actual en els sondejos, en què els laboristes avantatgen en més de trenta punts els conservadors. Johnson també és l’únic que té un mandat electoral després de guanyar el desembre del 2019, amb la victòria conservadora més àmplia en 40 anys.

En contra, la gran divisió que genera l’exprimer ministre i la investigació parlamentària que té pendent per les festes il·legals. “Amb tots els candidats que hi ha, escollir Johnson seria una decisió catastròfica”, va dir el diputat tory Jesse Norman.

Una enquesta publicada ahir deia que Johnson era el preferit dels votants conservadors amb el 38% de suport, davant de Rishi Sunak (20%) i de Penny Mordaunt (8%). En la penúltima tanda de les primàries del juliol del 2019, quan només quedaven tres candidats, Johnson va arribar a tenir el suport de 160 diputats (un 51% del total), mentre que en les de l’agost del 2022 Sunak en va aglutinar 137 (el 38%).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia