Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Rússia no comparteix l’optimisme de l’ONU sobre l’extensió de l’acord sobre el gra

Rússia ha acusat Occident de desviar la pràctica totalitat del gra ucraïnès a mercats europeus

Rússia ha assegurat aquest dijous que segueix sense veure el ple compliment del memoràndum d’Istanbul sobre exportacions de cereals i fertilitzants ucraïnesos i russos proposat per l’ONU, i que encara no ha pres una decisió sobre l’extensió de l’acord que expira el 19 de novembre.

“Pel que fa al memoràndum, no veiem resultats. Això és un fet”, ha dit María Zakhàrova, portaveu del ministeri rus d’Exteriors, en la seva roda de premsa setmanal.

Zakhàrova ha recordat que va ser el secretari general de l’ONU, António Guterres, el que va plantejar un acord amb les dues parts, una que implicava el gra d’Ucraïna i una altra que afectava els aliments i fertilitzants de Rússia.

“És un acord que ha de ser complert de manera equivalent. Veiem que la part relacionada amb el cereal ucraïnès es compleix, més o menys i amb els seus problemes. Però, en general, es compleix”, ha assenyalat. En canvi, segons ha precisat la diplomàtica, no ocorre el mateix amb Rússia, que també ha acusat Occident de desviar la pràctica totalitat del gra ucraïnès a mercats europeus.

“Resumint, aquesta situació no ens pot satisfer. Prendrem una decisió abans del 18 de novembre partint de les dades demostrables”, ha advertit.

La vespra el cap humanitari de l’ONU, Martin Griffiths, va assegurar que és “relativament optimista” sobre les possibilitats d’estendre l’acord, que expira a mitjan novembre.

Griffiths, que va visitar aquest mes Moscou per a abordar l’assumpte amb el govern rus, va subratllar que la quantitat de cereal que ha sortit d’Ucraïna amb aquesta fi és “molt més gran del que alguns diuen”.

Moscou també s’ha queixat que no s’està fent prou per a facilitar les seves exportacions d’aliments i fertilitzants, que encara que no estan cobertes directament per les sancions occidentals s’han vist afectades per la reticència de moltes empreses a tractar amb Rússia.

En aquest sentit, Griffiths va apuntar que s’han aconseguit importants avanços a l’hora d’aclarir aquestes sancions i va destacar el treball que està fent en aquest àmbit Rebeca Grynspan, la cap de l’Agència de Nacions Unides per al Comerç i Desenvolupament.

Aquesta setmana el viceministre ucraïnès de Política Agrària i Alimentació, Markian Dmytrasevych, va alertar que hi ha una “amenaça massiva” que l’acord no es renovi, a la vista de les declaracions de Moscou, a la qual va acusar de bloquejar fins a 40 vaixells estacionats prop del Bòsfor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia