Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Putin crida l’OIEA a inspeccionar les instal·lacions nuclears a Ucraïna

L’oferta russa es produeix en paral·lel a les denúncies que Ucraïna estaria preparant una bomba bruta

El president rus, Vladímir Putin, ha fet aquest dijous una crida a l’Organisme Internacional d’Energia Atòmica (OIEA) per a inspeccionar “al més aviat possible” les instal·lacions nuclears d’Ucraïna després de denunciar Rússia suposats plans ucraïnesos d’utilitzar una “bomba bruta”.

“Nosaltres estem a favor. I que ho facin com més aviat millor i de la forma més àmplia possible, ja que sabem que ara Kíiv fa tot el possible per a esborrar els indicis d’aquests plans. Estan treballant en això”, ha dit Putin durant el plenari del Club de debat de Valdai, on sol reunir-se amb polítics i mitjans estrangers.

Putin ha assegurat saber “aproximadament” on els ucraïnesos estan fabricant aquest tipus de bomba, que no és atòmica, però que inclou elements radioactius. “El combustible nuclear ha estat lleugerament modificat. La tecnologia que existeix a Ucraïna permet fer-ho”, ha assenyalat.

Putin ha reconegut que va ser ell qui va ordenar el ministre de Defensa, Serguei Shoigú, informar els seus col·legues dels principals països del món sobre els descobriments dels serveis secrets russos. “No podem ignorar coses com aquesta”, ha assenyalat.

A petició de Kíiv, que ha negat rotundament aquests plans, l’OIEA va anunciar aquesta setmana que enviarà una missió per a inspeccionar les instal·lacions nuclears del país.

Al seu torn, Putin ha assegurat que per a Moscou no té sentit ni militar ni polític emprar una bomba bruta contra Ucraïna en el marc de la seva actual campanya militar. “Nosaltres mai hem parlat directament sobre el possible ús per part de Rússia d’armament nuclear. Només vam respondre a les declaracions realitzades pels líders dels països occidentals”, ha assenyalat.

Putin ha qualificat de “primitiu” el xantatge nuclear d’Occident dirigit a pressionar als països amics del Kremlin i també als neutrals, i ha subratllat que Rússia només recorrerà a aquest arsenal estratègic per a defensar el seu territori i al seu poble. “Mentre existeixin les armes nuclears, sempre existiria el perill del seu ús”, ha admès.

En canvi, ha afegit que “els dirigents del règim de Kíiv parlen constantment sobre la seva aspiració de posseir armes nuclears”.

El dirigent rus ha recordat que han estat els EUA l’únic país que ha utilitzat la bomba atòmica contra un país no nuclear, com va ocórrer l’agost de 1945 a les ciutats japoneses d’Hiroshima i Nagasaki.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El jutge adverteix que no permetrà a Trump intimidar els jurats

barcelona
política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE preparen noves sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA