Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Rússia amenaça d’atacar els satèl·lits dels EUA

El magnat Elon Musk ha facilitat Ucraïna terminals del seu servei de connexió per satèl·lit Starlink per un valor estimat d’uns 80 milions de dòlars

Rússia i els Estats Units s’han embrancat en un tens enfrontament sobre els satèl·lits nord-americans en relació amb la guerra d’Ucraïna. Konstantín Vorontsov, un alt responsable del govern rus, ha advertit que els satèl·lits dels Estats Units i dels seus aliats podrien convertir-se en un objectiu militar per a Moscou si s’impliquen en la guerra a Ucraïna per ajudar les forces de Kíiv.

Vorontsov, subdirector del Departament de No Proliferació i Control d’Armes del ministeri d’Exteriors de Rússia, va explicar en una reunió a les Nacions Unides que Rússia havia detectat una “tendència extremadament perillosa” amb els satèl·lits occidentals, inclosos els dels EUA, que estaven ajudant Ucraïna en la campanya militar.

El responsable rus va afirmar que aquests satèl·lits, que es poden fer servir per facilitar la comunicació de tropes al camp de batalla, podrien convertir-se en un objectiu militar “legítim” si es demostra que estan servint per ajudar Ucraïna en la guerra amb Rússia.

Des de l’inici de la guerra a Ucraïna, el magnat Elon Musk, de la companyia nord-americana espacial SpaceX, ha estat enviant a Ucraïna terminals del seu servei de connexió per satèl·lit Starlink per ajudar Ucraïna a continuar connectada a internet malgrat les interrupcions del servei provocades pels bombardejos russos. L’operació ja li ha costat a SpaceX 80 milions de dòlars, per la qual cosa Musk ha sol·licitat al Departament de Defensa dels Estats Units que es faci càrrec del cost, segons va informar la setmana passada la cadena de televisió CNN.

Les amenaces de Rússia van ser replicades ahir per Washington, que va advertir Moscou que hi haurà conseqüències si ataca els satèl·lits que els Estats Units fan servir per a les seves comunicacions.

“Qualsevol atac a la nostra infraestructura es toparà amb una resposta adequada de la nostra part. Si aquests atacs succeeixen, farem tot el possible per exposar-ho, aturar-ho i fer que Rússia reti comptes per això”, va avisar en una conferència de premsa John Kirby, un dels portaveus de la Casa Blanca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia