Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Putin descarta un possible atac nuclear preventiu contra Ucraïna o Occident

Els EUA adverteixen Putin que la resposta de la comunitat internacional serà “significativa” si Moscou llança un atac nuclear

El president rus, Vladímir Putin, ha descartat aquest dijous un possible atac nuclear preventiu contra Ucraïna o Occident, en resposta als presumptes plans del Kremlin d’utilitzar armes de destrucció massiva en el marc de l’actual campanya militar al país veí.

“No, no em puc imaginar en el lloc de (el líder soviètic, Nikita) Khrusxov. En cap cas”, ha dit Putin durant el plenari del club de debat Valdai a la regió de Moscou, en al·lusió a la crisi dels míssils de Cuba, que compleix ara 60 anys.

Precisament, Putin va presidir la vespra un assaig nuclear massiu durant les primeres maniobres de les seves forces estratègiques des de l’inici de la intervenció militar russa a Ucraïna.

Putin ha recomanat els occidentals que estudiïn la doctrina de dissuasió nuclear del país que ell mateix va aprovar el juny de 2020 i que no contempla un atac preventiu. “Que ho llegeixin”, ha assegurat i ha agregat que Rússia només utilitzarà “armes de destrucció massiva, armes nuclears, per a la defensa de la seva sobirania, integritat territorial i per a garantir la seguretat del poble rus”.

Putin ha admès que “mentre existeixin les armes nuclears, sempre existirà el perill del seu ús”, però ha recordat que els EUA són l’únic país que l’agost de 1945 va usar la bomba atòmica contra un altre Estat no atòmic, el Japó.

“Nosaltres mai hem parlat directament sobre la possible ocupació per part de Rússia d’armament nuclear. Només vam respondre a les declaracions realitzades pels líders dels països occidentals”, s’ha justificat.

El cap del Kremlin va qualificar de “bajanades” les acusacions que Moscou ataca la central nuclear ucraïnesa de Zaporiyia, quan aquesta planta està sota el seu control des del començament de l’ “operació militar especial” al febrer. I ha criticat els inspectors de l’OIEA que es troben en la central per no denunciar d’on venen realment els projectils que impacten en els voltants de les instal·lacions nuclears.

Putin ha subratllat que per a Rússia no té sentit “ni polític ni militar” fer servir una bomba bruta contra Ucraïna, a la qual ha acusat al seu torn d’intentar fabricar aquesta classe d’explosiu no atòmic, però amb elements radioactius.

A més, ha qualificat de “primitiu” el xantatge nuclear d’Occident dirigit a pressionar als països amics del Kremlin i també als neutrals perquè renunciïn a cooperar amb el Kremlin.

Durant la seva intervenció en el fòrum també ha assegurat que Moscou està disposat a dialogar amb els EUA sobre estabilitat estratègica.

Per la seva banda, el secretari de Defensa dels EUA, Lloyd Austin, va advertir aquest dijous a Putin que la resposta de la comunitat internacional serà “significativa” si Moscou llança un atac nuclear.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen un col·laborador d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts+Puigdemont per Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona

Boadas defensa que la Casa Pastors sigui un centre obert a la ciutadania

girona