Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

La UE diu que quan parla Putin “la veritat és falsa i la falsedat és veritat”

La portaveu comunitària d’Exteriors justifica les seves paraules amb exemples com que és Rússia qui ha originat una guerra il·legal i no provocada contra Ucraïna

La Unió Europea (UE) ha restat aquest divendres credibilitat a les declaracions del president rus, Vladímir Putin, sobre que el món travessa els anys “més perillosos” des de la Segona Guerra Mundial, i ha considerat que, en la seva boca, “la veritat és falsa i la falsedat és veritat”.

“Per a mi, el discurs de Putin no és més que ’orwel·lià’”, ha indicat la portaveu comunitària d’Exteriors Nabila Massrali, durant la roda de premsa diària de la Comissió Europea, en la qual s’ha referit al fet que en les declaracions del líder rus “l’equivocat és el correcte, el correcte és l’equivocat”, i “la veritat és falsa i la falsedat és veritat”.

La portaveu s’ha pronunciat així preguntada pel discurs de Putin aquest dijous en el club de debat Valdai, en el qual va afirmar que el món afronta el decenni “més perillós i impredictible” des de la Segona Guerra Mundial.

Durant la seva intervenció, que es va prolongar durant més de mitja hora i va continuar amb una sessió de preguntes, el líder rus no va escatimar paraules a criticar a Occident i el món unipolar, que ha arribat a la seva fi, va dir.

“El que sembra vent, recull tempestats”, va advertir, en uns comentaris que segueixen a reiterades amenaces nuclears en relació amb la contesa a Ucraïna.

La portaveu va repassar “fets” com que “és Rússia la que està duent a terme una guerra d’agressió il·legal i no provocada contra Ucraïna”, que “són les forces armades de Rússia les que estan darrere de greus atrocitats i crims de guerra contra la població civil a Ucraïna, dones i nens”, o que és Moscou qui “està violant descaradament el dret internacional i trencant la Carta de l’ONU”.

“El fet és que són les accions de Rússia les que estan amenaçant la pau i la seguretat, no sols a Europa”, ha indicat, i ha recalcat que les “accions d’agressió de Rússia tindran greus conseqüències en el món, globalment”.

Respecte a les acusacions de Moscou que Ucraïna està creant una bomba bruta, Massrali ha dit que “el fet és que Rússia té un historial de fer afirmacions infundades per a encobrir les seves pròpies accions”. Com a exemple, ha recordat les “falses afirmacions” de Rússia a principis d’enguany sobre que Kíiv estava desenvolupant armes biològiques, “en un intent de justificar la invasió il·legal” que va dur a terme del seu veí.

“Igual que en el passat, Rússia tampoc és capaç ara de fonamentar les seves acusacions amb cap prova”, ha recalcat. Massrali ha deixat clar que, “si no hagués estat per Rússia, no hi hauria hagut aquesta guerra”. “I el fet és que Rússia podria posar fi a aquesta guerra avui mateix. Si retirés totes les seves forces i equips militars de tot el territori d’Ucraïna dins de les seves fronteres internacionalment reconegudes”, ha comentat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia