Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

L’OIEA buscarà indicis de bomba bruta ucraïnesa

Els inspectors buscaran indicis d’un possible desviament de material nuclear

L’Organisme Internacional d’Energia Atòmica (OIEA) visitarà dues instal·lacions nuclears d’Ucraïna per a verificar l’acusació russa que Kíiv fabrica una bomba bruta al mateix temps que Rússia fortifica Kherson per a defensar l’única capital regional ucraïnesa en el seu poder.

“Els inspectors de l’OIEA duran a terme una verificació independent en aquests llocs”, ha declarat el director general de l’OIEA, l’argentí Rafael Grossi.

La visita, que es durà a terme “en els pròxims dies”, buscarà “detectar qualsevol desviament de material nuclear, qualsevol producció o processament no declarat de material nuclear en els dos llocs i garantir que no hi hagi materials ni activitats nuclears no declarats”.

Segons l’agència Ukrinform, els experts de l’OIEA visitaran l’Institut de Recerques Nuclears de Kíiv i una planta processadora de mineria de la regió de Dnipropetrovsk.

La vespra, el president rus, Vladímir Putin, va proposar que l’OIEA visiti com més aviat millor les instal·lacions nuclears ucraïneses, ja que “Kíiv fa tot el possible per a esborrar els rastres”.

Davant les denúncies ucraïneses sobre una construcció il·legal en la central nuclear de Zaporíjia, periòdicament afectada per bombardejos dels quals es culpen mútuament Rússia i Ucraïna, Grossi va assegurar estar al corrent del treball dut a terme “per a millorar el sistema de protecció física del combustible nuclear emmagatzemat en sec”.

Els experts de l’OIEA no visitaran Zaporíjia, on ja hi ha observadors, però sí en els pròxims dies les centrals nuclears Sud, en Mikolàiv; Txernòbil, a la regió de Kíiv, i Khmelnitski, en el centre del país, segons ha indicat el funcionari argentí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia