Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Kíiv denúncia l’ús d’espai aeri moldau en l’atac massiu a la xarxa energètica

Els atacs han coincidit amb la visita oficial del primer ministre de la República Txeca, Petr Fiala

Ucraïna ha assegurat aquest dilluns que les tropes russes han usat l’espai aeri de Moldàvia en els atacs massius llançats aquest dilluns contra infraestructures crítiques que han deixat centenars de poblacions sense electricitat en set regions del país.

“Rússia ha disparat avui més de 50 míssils sobre Ucraïna durant la visita d’un líder estranger i ha violat l’espai aeri d’un altre estat”, ha afirmat el portaveu del president Volodímir Zelenski, Serheii Nikiforov.

L’al·lusió al líder estranger remet a la visita realitzada avui a Kíiv pel primer ministre de la República Txeca, Petr Fiala. La violació de l’espai aeri d’un altre país es refereix al míssil rus abatut per les defenses antiaèries en el llogarret de Naslavcea, en territori de Moldàvia, al costat de la frontera amb Ucraïna.

El míssil rus seria un dels 44 que el comandament militar ucraïnès afirma haver derrocat en les últimes hores del total de 50 que ha llançat avui Rússia, principalment contra instal·lacions crítiques i instal·lacions energètiques.

Segons el primer ministre ucraïnès, Denys Shmuhal, són centenars les poblacions ucraïneses repartides en tot el país que han quedat sense electricitat.

Els talls en el subministrament elèctric han afectat així mateix diversos barris de Kíiv, segons l’alcalde de la capital, Vitali Klitschko. El 80% dels ciutadans de la capital ucraïnesa s’han quedat així mateix sense subministrament d’aigua potable.

La nova onada d’atacs russos registrats aquest dilluns s’han estès per deu regions del país i han danyat un total de 18 instal·lacions, principalment energètiques, ha informat el primer ministre, Denys Shmyhal.

Una d’aquestes centrals hidroelèctriques afectades ha estat la de Dniesyer, situada a uns 10 quilòmetres de Naslavcea.

En set d’aquestes deu regions s’han produït els talls d’electricitat esmentats, mentre que en la resta no s’ha vist afectat el subministrament d’energia, encara que sí han resultat danyats altres objectius civils.

El comandament militar ucraïnès havia informat prèviament que s’havia aconseguit interceptar 44 míssils de creuer russos dels 50 llançats aquest dilluns contra infraestructures crítiques i instal·lacions elèctriques de diferents parts del país.

D’acord amb la recopilació de dades del portal Ukrinform, els atacs contra instal·lacions crítiques s’han estès per la regió de Kirovohrad, així com en Vínnitsia, mentre que en la de Lviv les defenses antiaèries han neutralitzat diversos míssils russos.

També s’han reportat atacs des de la regió de Zaporíjia, on es troba la central nuclear més gran del país, així com en la de Txernivtsí.

L’onada d’atacs massius contra instal·lacions energètiques és la major registrada des que fa unes setmanes comencessin a intensificar-se els atacs sobre Kíiv, especialment realitzats amb drons kamikaze i dirigits contra objectius civils.

Zelenski, ha denunciat reiteradament l’ús d’aquests aparells, de fabricació iraniana, i ha demanat una reacció internacional contundent.

Des de Moscou s’havia argumentat aquests dies que aquests atacs eren una resposta a l’explosió d’un camió cisterna a mitjan octubre en l’annexionada península de Crimea, l’autoria de la qual atribueix Rússia a Ucraïna.

El Ministeri de Defensa rus ha confirmat aquest dilluns en el seu comunicat de guerra els nous atacs contra la infraestructura energètica i militar ucraïnesa i ha assegurat que es van fer amb míssils “d’alta precisió”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia