Política

guerra a ucraïna

Un atac rus obliga a desconnectar de nou la central nuclear de Zaporíjia

L’operadora ucraïnesa diu que és molt difícil de garantir la seguretat de la planta arran de l’ocupació russa i les interferències en la gestió de Moscou

La planta nuclear de Zaporíjia, al sud d’Ucraïna i considerada la més gran d’Europa, ha patit una nova apagada arran d’un tall en el subministrament d’energia causat pels atacs per les forces russes. “La central s’ha quedat sense energia”, informa avui l’operadora estatal ucraïnesa Energoatom en el seu canal de Telegram.

Segons explica l’operadora ucraïnesa, l’atac rus es va produir dimecres al vespre i va danyar les úniques dues línies d’alt voltatge que connecten la planta amb la xarxa d’electricitats. Això, afegeix Energoatom, ha obligat que vint generadors dièsel de suport de la central entrin en funcionament. L’operadora ucraïnesa explica també que hi ha suficient combustible dièsel per mantenir els generadors funcionant durant quinze dies si la planta continua totalment apagada, però afegeix: “El compte enrere fins a la pèrdua total d’energia de la planta ha començat”.

Energoatom ha explicat també que arran de l’ocupació russa de la central i de la intrusió en la gestió de la planta dels representants de la corporació estatal d’energia nuclear de Rússia (Rosatom) “la capacitat d’Ucraïna per garantir la seguretat de la central ha quedat molt limitada”.

La situació a la central nuclear, la tercera més gran del món, preocupa a Ucraïna i els seus països aliats, ja que es troba en una de les regions que Rússia s’ha annexat i s’hi registren forts combats.

Les instal·lacions de la planta han sofert atacs des de l’inici de la invasió russa d’Ucraïna, el 24 de febrer passat, dels quals s’acusen mútuament russos i ucraïnesos.

Salpen sis vaixells de ports ucraïnesos

En el dia 253 de la guerra, Rússia ha reactivat l’acord d’exportació de cereal i adobs ucraïnesos que va suspendre dissabte passat, després d’haver obtingut la garantia de Kíiv, a través de l’ONU i Turquia, que no utilitzarà el passadís humanitari per a finalitats militars.

Sis vaixells han salpat aquest matí de ports ucraïnesos. Així ho va informar el ministre turc de Defensa, Hulusi Akar. “Després de la represa de la iniciativa sobre el gra, sis vaixells han sortit de ports ucraïnesos”, ha dit Akar.

En el seu missatge nocturn, el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, va celebrar dimecres a la nit la decisió russa de reactivar el pacte com una mostra del fracàs de la invasió ordenada ja fa vuit mesos pel president rus. Vladímir Putin.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona