Política

Meloni ven moderació en la seva estrena a Brussel·les

La primera ministra italiana celebra una primera trobada “franca i positiva” amb els líders de les institucions de la UE

Von der Leyen lloa el “fort senyal” que envia triant la capital comunitària per al primer viatge internacional

El primer viatge internacional dels nous líders dels estats té un caràcter simbòlic i són tota una declaració d’intencions. Per això no és insignificant que la primera ministra italiana i líder de l’ultradretà Germans d’Itàlia, Giorgia Meloni, escollís Brussel·les per fer el debut en l’esfera internacional i reunir-se amb els líders de les institucions comunitàries. Meloni va aterrar a la capital comunitària amb la intenció de calmar els escèptics amb una actitud de moderació i de soci fiable en l’àmbit internacional.

A Brussel·les, primer es va reunir amb la presidenta de l’Eurocambra, Roberta Metsola, posteriorment amb la de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i finalment, amb el del Consell Europeu, Charles Michel. No hi va haver reunió amb el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, que estava de viatge a Turquia.

En la primera trobada hi havia poc espai per al desacord i des de Brussel·les es veia principalment com a protocol·lària i cordial. Meloni va assegurar: “Estic contenta del clima que he trobat a Brussel·les. He volgut desmuntar la narrativa que hi ha sobre el govern italià. Veure’ns en directe ajuda. No som marcians, som persones i ens hem trobat amb persones que ens volen escoltar.” Ho va dir després de les reunions amb els líders comunitaris, que va qualificar de “franques i positives”.

Per la seva banda, Von der Leyen va celebrar el “fort senyal” de Meloni d’haver fet a Brussel·les el seu primer viatge internacional. “Ha estat una bona oportunitat per debatre qüestions clau, des del suport a Ucraïna fins a l’energia i la migració”, va dir la presidenta de l’executiu comunitari.

Meloni, que encara no s’ha estrenat en les cimeres de líders europeus, va arribar a la capital comunitària després que en el seu primer discurs davant el Parlament reivindiqués l’aliança d’Itàlia tant amb la Unió Europea (UE) com amb l’OTAN i després de refermar el suport a Ucraïna en plena invasió russa, distanciant-se així dels discursos pròxims al Kremlin d’un dels seus principals socis, l’exprimer ministres Silvio Berlusconi. La mateixa Meloni va remarcar després de les reunions a Brussel·les que l’objectiu era demostrar que Itàlia vol “participar i col·laborar” amb la UE. Això sí, “defensant els seus propis interessos nacionals”, però “buscant les millors solucions entre tots els països”.

Tensió migratòria

Per exemple, va mencionar solucions a l’augment del preu de l’energia i a la qüestió migratòria, un dels temes que amenaça de ser dels més conflictius amb Brussel·les. Més enllà de la cordialitat esperada en un primer contacte, la relació de Meloni amb Brussel·les tot just comença i no es preveu fàcil.

LES FRASES

He volgut desmuntar la narrativa que hi ha sobre el govern italià
Giorgia Meloni
PRESIDENTA DEL GOVERN ITALIÀ
Ha estat una bona oportunitat per debatre qüestions clau
Ursula von der Leyen
PRESIDENTA DE LA COMISSIÓ EUROPEA

La cordialitat amaga friccions

Nazaret Romero González

Ningú esperava que en la primera trobada poguessin sorgir tensions, però a les institucions comunitàries són conscients que poden no trigar a aparèixer. Malgrat la imatge de moderació que Meloni va voler transmetre , hi ha postulats de la primera ministra italiana que inquieten Brussel·les. Un és la intenció de negociar “ajustaments” amb la Comissió per al desemborsament dels fons per a la recuperació. La seva justificació és que el pla negociat per l’anterior primer ministre, Mario Draghi, ja no serveix. L’escenari ha canviat amb la guerra d’Ucraïna i ara són la crisi energètica i l’elevada inflació el que fa tremolar l’economia. Les darreres declaracions de Meloni fan preveure que no hi haurà friccions en el suport a Ucraïna, i a la líder italiana l’interessa evitar tensions amb la Comissió aquests primers mesos també perquè necessita que li validi els pròxims pressupostos. Un punt de desacord sí que pot ser la qüestió migratòria. Si bé és cert que les paraules de Meloni no han agreujat els temors a Brussel·les, es manté un cert escepticisme. Més enllà de les trobades de cortesia, la primera prova per a Meloni arribarà en la seva primera cimera europea, el desembre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia