Política

Netanyahu i els seus aliats de la ultradreta obtenen la majoria parlamentària

Lapid felicita el líder del Likud pel seu triomf i l’informa que ja ha ordenat l’inici del “traspàs” de poders

El partit d’esquerres Meretz queda fora del Parlament

S’ha acabat el suspens a Israel. L’exprimer ministre i líder del Likud, Benjamin Netanyahu, i els seus aliats dels partits religiosos i de la ultradreta han obtingut la majoria parlamentària necessària per formar govern, després del recompte final de vots de les eleccions legislatives de l’1 de novembre passat. L’escrutini definitiu atorga 32 diputats al Likud de Netanyahu, que triomfa en els comicis amb una majoria més amplia de l’esperada perquè assoleix els 64 escons juntament amb el Partit Sionista Religiós (14), els ultraortodoxos Shas (11) i Judaisme Unit de la Torà (7).

El laborisme, que durant anys va governar Israel, va obtenir un mínim històric de quatre escons, mentre que la formació d’esquerres Meretz ha quedat fora del Parlament per primera vegada des de 1992, després de quedar-se a només 3.800 vots d’obtenir representació. Una altra formació que també ha quedat oficialment fora del Parlament israelià és el partit nacionalista àrab Balad. Amb aquests resultats el bloc liderat per l’exprimer ministre té una còmoda majoria, ja que supera la majoria mínima per governar en un Parlament de 120 diputats i Netanyahu té el camí aclarit per fer el seu gran retorn al poder, després de passar poc més d’un any a l’oposició.

El primer ministre en funcions d’Israel, Yair Lapid, ha reconegut ja la derrota de la seva formació, Yesh Atid, i del bloc de partits que encapçala davant del liderat per Netanyahu en les eleccions de dimarts. Lapid va trucar a Netanyahu per felicitar-lo personalment i informar-lo que havia ordenat ja a tots els departaments que facilitin una transició ordena, en espera, tot i això, que el president del país, Isaac Herzog, encarregui al líder del Likud la formació de govern. Netanyahu, de 73 anys, tornarà a liderar Israel mentre continua el judici contra ell per frau, suborn i abús de confiança en quatre casos diferents de corrupció. Aquest procés judicial va ser un dels temes centrals de la campanya, ja que el Partit Sionista Religiós va anticipar que si entrava al govern faria una reforma de la justícia, incloent-hi mesures que beneficiarien Netanyahu en el seu judici.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona