Política

PERE CASELLAS I BORRELL

VICEALCALDE DE FIGUERES

“Figueres necessitava un govern sòlid i amb majoria”

“Un cop s’aprovi el pla general caldrà fixar la vista en el desenvolupament de les zones industrials del Nord i del sud”

“Es necessita capacitat de desenvolupament industrial per poder tenir empreses de més 250 treballadors”

“Demano que es critiqui el govern però no la ciutat, perquè fent-ho ens fem molt de mal”

Advocat i federalista.
Va néixer a Figueres l’any 1971. És llicenciat en dret per la Universitat de Barcelona i advocat en exercici al bufet Casellas Advocats. És regidor de l’Ajuntament de Figueres des de l’any 2003 i vicealcalde des del 2019. És primer secretari de l’agrupació local del PSC de Figueres i diputat provincial del PSC des del 2019.
Ara Figueres té política turística. Quan vam arribar no n’hi havia
Al quadripartit li donaven quatre dies.
Després de donar-nos quatre dies, el portaveu de Junts li va dir a l’alcaldessa que ens canviés per ells gratia et amore, que ells ho farien millor! Figueres necessitava un govern sòlid, un govern amb majoria i que fos capaç de fer el dia a dia i afrontar nous reptes de futur.
Quins canvis necessita Figueres a curt termini?
Un cop s’aprovi el pla general, caldrà fixar la vista en el desenvolupament de les zones industrials –la Nord i la sud–, juntament amb la recepció de l’avinguda de Salvador Dalí. També caldrà la calendarització del trasllat del tren.
Què aportarà a la ciutat el nou POUM?
La ciutat estarà molt més endreçada. Hi ha hagut multitud de plans parcials, especials i coses que s’han anat fent com bolets. Figueres no està prou ben estructurada i es necessita més zona verda. Però sobretot es necessita capacitat de desenvolupament industrial per poder tenir empreses amb comptes de cotització superiors a 250 treballadors. Hem exhaurit el sòl industrial gran. Logis Empordà és al Far. Cada dia surten 9.000 persones de Figueres per anar a treballar. Ens n’alegrem molt. Ara a Figueres tenim la taxa d’atur més baixa que hi ha hagut mai (10,7%), però les empreses han de ser a Figueres, i això és bàsic.
Són molt lluny de recuperar l’antiga N-II?
Això és al final del camí. El ministeri té un interès molt gran perquè es traspassi l’avinguda de Salvador Dalí fins al polígon industrial Nord i fins al límit del terme. Té un cost d’uns 9 milions d’euros. El secretari general d’Infraestructures n’ha parlat favorablement i la ministra també n’està al cas, i espero que es pugui concretar en breu.
Assumir-la tota o només parcialment?
Inicialment l’Ajuntament voldria assumir-la només parcialment en el tram urbà, però si finalment s’hi posen els diners que estem demanant no hi ha inconvenient per agafar-la completa perquè precisament el desenvolupament del polígon industrial Nord farà que això sigui una via urbana. Ells són receptius.
El tren trinxa Figueres. Encara parlem de dues opcions?
Aquest és un debat que està tancat. El ministeri va enviar dues comunicacions, la darrera vinculant, dient que els estudis i el planejament superior estableixen que el tren ha de fer la circumval·lació per l’oest. Estem esperant en aquest moment un calendarització de les sortides dels passos a nivell. Espero que sigui d’aquí a setmanes, un mes o un mes i mig.
Turisme cultural a la ciutat.
No hi havia política turística. Ara n’hi ha. No hi havia regidoria i l’única partida de turisme servia per pagar el sou de l’administrativa de l’oficina de turisme. Ara ho hem dotat de tècnics, de personal i d’una quantitat de més de 200.000 euros anuals per poder fer promoció. Estem a punt de completar la casa natal i hem posat en marxa la casa on va viure Dalí de jove. Les activitats culturals que fem ens estan portant gent. El 75% del que venen les franquícies (el 50% del turisme tradicional) a l’estiu és de turistes. Hem donat 170 llicències d’obertura. La ciutat va endavant i funciona i en part és gràcies al turisme. Però no oblidem que Figueres té 312.000 persones vinculades. A Figueres la gent de la comarca hi fa gestions, venen i gasten.
Què ha d’aportar la casa natal a Figueres?
Més enllà de tot el que s’hi exposi, la casa natal ha de portar que tots els que van a visitar el Museu Dalí vagin a visitar també la casa natal i vegin la ciutat i, en darrer terme, es quedin a la ciutat. L’Ajuntament té un gran interès en no deixar perdre aquesta oportunitat perquè està resultant molt interessant.
Inseguretat i brutícia…
Demano que es critiqui el govern però no la ciutat, perquè fent-ho ens fem molt de mal. Em poso al lloc de qui ha tingut algun problema a la ciutat,i jo no he estat encertat parlant de percepcions. Però, amb les dades, el dia a dia no és com es descriu interessadament per alguns. Què fa el govern contra l’incivisme? Fa el que pot fer: incrementar la plantilla de la Guàrdia Urbana. La situació del menjador social no és la més afortunada. També treballem amb el Cuerpo Nacional de Policía per totes les qüestions d’estrangeria. La presència continuada de la Policía Nacional a la plaça de l’estació ens ajuda a combatre l’incivisme. Li he demanat a l’inspector Riera un pla contra l’incivisme basat en el combat contra el consum d’alcohol en la via pública.
La Guàrdia Urbana ha crescut en aquest mandat.
Ara són quinze més i a finals del mandat seran vint. Respecte al 2019, hi haurà al final del mandat 19 agents més. L’aportació d’aquest govern és substancial i si hi posem xifres es tracta de 700.000 euros anuals en seguretat. El conseller ens reconeix que Figueres és l’única ciutat que ha fet aquests deures. Més enllà d’això, quan arribem a 81 podrem tenir agents de barri dividits en cinc sectors. S’ha de reconèixer l’increment de mossos d’esquadra en els darrers temps fruit de la pressió que s’ha fet en el departament.
Van trobar un contracte de recollida de residus caducat, amb 3 pròrrogues. Ara n’hi ha 3 més.
El final és a prop. En breu sortirà la licitació de la fracció orgànica. Som de les poques ciutats del seu nivell que no en té. Ara hi serà. Es farà la licitació de la resta. No hi haurà pròrroga d’Ecoserveis l’octubre que ve. El que ha millorat manifestament és la neteja viària. Ara arribaran tres màquines hidronetejadores i en principi es resoldrà la impugnació que es va fer del concurs. Arribaran quatre escombradores noves i incorporarem al mes de gener nou treballadors més. Les fotografies de voluminosos al costat dels contenidors eren constants. Això ja no hi és, però costa 300.000 euros que es podrien estalviar si tothom fes el que ha de fer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona
POLÍTICA

Suport a Campmajó i al ‘segon exili’ de Tsunami, a Girona

GIRONA
política

El ple de Girona aprova incrementar el preu de les zones blava i verda

girona