Política

Scholz insta Xi a pressionar Rússia per aturar la guerra

El canceller alemany es queixa de les dificultats de les empreses del seu país per poder accedir al mercat xinès

És el primer líder occidental que rep el president de la Xina en prop de tres anys

El canceller alemany, Olaf Scholz, va assegurar ahir al president xinès, Xi Jinping, que Alemanya està disposada a continuar aprofundint en la cooperació econòmica i comercial amb la Xina establint “llaços econòmics com a iguals, amb reciprocitat”, en una polèmica visita a Pequín. Xi, que va rebre amb tots els honors el mandatari alemany al Gran Palau del Poble, no només va desitjar una cooperació econòmica més profunda amb Alemanya, sinó que va sol·licitar a Scholz “treballar junts” en un context de creixents “turbulències” i fer “més contribucions per a la pau i el desenvolupament mundial”.

En l’any en què es compleix el mig segle de relacions diplomàtiques entre tots dos països, Xi va agrair la visita del canceller assegurant que “millorarà l’entesa mútua i la confiança” entre els respectius països. Al seu torn, Scholz destacava que “és bo que tots dos països puguin unir-se en els moments difícils”. Tot i això, Xi va alertar al seu hoste que és fàcil destruir la confiança mútua en política però és difícil reconstruir-la, tot afirmant que la confiança requereix tenir-ne cura mútuament. En aquest sentit, va advocar perquè Berlín i Pequín es respectin, defensin els interessos fonamentals dels altres i s’adhereixin al diàleg deixant de banda les ideologies. Després de la seva primera trobada cara a cara amb Xi des que va arribar a la cancelleria federal, a finals de l’any passat, Scholz va assegurar haver dit a Xi que la Xina s’estava tornant “més difícil” per a les empreses alemanyes pel que fa a l’accés al mercat, la protecció de la propietat intel·lectual i la “interrupció de les relacions econòmiques”, i va garantir que, malgrat tot, el seu país s’oposa a un desacoblament de les economies. A més, el canceller va demanar a la Xina que influeixi sobre Rússia per posar fi a la guerra a Ucraïna. “Com a actor geopolític i membre permanent del Consell de Seguretat de l’ONU, la Xina és responsable de la pau al món”, va dir.

Xi va evitar assumir responsabilitats en aquest assumpte i va indicar el suport a Alemanya i a la UE per jugar un paper important en la promoció de negociacions de pau i la construcció d’un marc de seguretat europeu equilibrat, eficaç i sostenible. En un retret poc dissimulat cap als EUA, va instar a unes relacions UE-Xina no controlades per “un tercer”.

LES FRASES

Hem de contribuir a una major pau i desenvolupament al món
Xi Jinping
PRESIDENT DE LA XINA
És bo que tots dos països ens puguem unir en els moments difícils
Olaf Scholz
CANCELLER ALEMANY


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia