Política

Els republicans s’acosten a la majoria a la Cambra de Representants dels EUA

El recompte de vots avança molt lentament en alguns estats i cap partit té el control del Congrés

Trump carrega contra DeSantis i mitjans conservadors

El Partit Republicà s’acosta, de mica en mica, a la majoria a la Cambra de Representants dels Estats Units després de quatre dies de recompte de vots de les eleccions que van tenir lloc dimarts. A hores d’ara, només set escons separen els conservadors d’arrabassar el control de la cambra baixa als demòcrates.

Les projeccions dels mitjans nord-americans assenyalaven ahir que els conservadors disposen de 211 escons dels 218 necessaris per tenir la majoria a la Cambra de Representants, mentre que al Partit Demòcrata li atorguen entre 191 i 198 escons, encara molt lluny d’aconseguir la majoria necessària per mantenir-hi el control.

Quatre dies després de les eleccions de mig mandat, el control de les dues cambres del Congrés encara està en joc, amb diverses conteses sense resoldre’s. Al Senat, continuen pendents els resultats de dos estats clau, Nevada i Arizona, mentre que a Geòrgia haurà de fer-se una segona tornada al desembre.

Ara com ara, les projeccions donen 48 senadors als demòcrates, que actualment tenen el control de la cambra amb la meitat dels senadors i el vot de desempat de la vicepresidenta, Kamala Harris, i 49 als republicans. A la cambra baixa, els escons que encara estan per adjudicar són en estats amb una quantitat significativa de vots per comptar, com ara Califòrnia, Arizona i Oregon. A Nevada, les autoritats han reconegut que falten encara per comptar més de 300.000 vots, que van arribar per correu.

Enmig d’aquest clima d’incertesa cada vegada es posa més de manifest el cop que han suposat les eleccions de mig mandat per a l’expresident Donald Trump. La prevista “onada vermella” (color del Partit Republicà) no s’ha produït, diversos candidats importants del partit apadrinats per Trump han perdut i el seu màxim rival conservador, el governador de Florida, Ron De Santis, ha sortit molt reforçat de la contesa i s’ha guanyat el favor dels mitjans conservadors que abans avalaven l’expresident.

Trump no ho està paint gens bé i ahir va acusar DeSantis de “deslleial” per haver insinuat que podria presentar-se a les primàries republicanes per aspirar a la Casa Blanca el 2024. “Si parlem de lleialtat o de classe, aquesta no és realment la millor resposta”, va dir Trump en un comunicat amb relació a les aspiracions del governador. L’expresident assegura que va salvar la campanya a governador de DeSantis amb el seu suport el 2018 i va acusar els mitjans de comunicació conservadors d’estar duent a terme un “assalt” en contra seu.

Un mort elegit a Pennsilvània

Un candidat a la cambra estatal de Pennsilvània que va morir el mes passat va resultar guanyador en les eleccions de mig mandat, en un districte en el qual haurà de fer-se una elecció especial. SAnthony Tony DeLuca va guanyar amb el 85% dels vots, malgrat haver mort el 9 d’octubre a causa d’un limfoma, als 85 anys. Els responsables electorals no van tenir temps de canviar les paperetes ni de presentar un altre candidat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

Mor Andreu José Mestres, el batlle més longeu de Collbató (1983-1995)

política

La CUP proposa un pla de xoc a l’escola per fer front al retrocés del català

salt
rússia

Detenen el viceministre de Defensa acusat d’haver acceptat un suborn

barcelona
política

El govern nega que amagués l’acord per actualitzar les condicions de Hard Rock

barcelona
guerra a gaza

Israel mobilitza dues brigades de reservistes en el sud de Gaza

barcelona
política

ERC exigeix que la Policia marxi de la Prefectura de Laietana

barcelona
Estats Units

El Senat aprova el paquet d’ajuda militar de 95.000 milions a Ucraïna, Israel i Taiwan

Barcelona
estat espanyol

La vicepresidenta Teresa Ribera serà la candidata del PSOE a les europees

barcelona
societat

Tres Nobel de la Pau rebutgen l’acusació de terrorisme contra Wagensberg

barcelona