Política

L’Assemblea de l’ONU denuncia l’ocupació russa de Crimea i els abusos de drets humans

El text demana a Moscou, entre altres peticions, l’alliberament immediat dels “ciutadans ucraïnesos que van ser detinguts il·legalment” i dels que van ser traslladats per força a territori rus

Una comissió de l’Assemblea General de l’ONU ha aprovat aquest dimecres una resolució que denuncia com a il·legal l’ocupació russa de la península ucraïnesa de Crimea i que “condemna les violacions i els abusos dels drets humans” perpetrats contra la població d’aquesta zona.

El text, centrat en la situació dels drets humans a Crimea i impulsat per Ucraïna i alguns dels seus aliats, ha tirat endavant amb 78 vots a favor, 14 en contra i 79 abstencions.

A la resolució, la Tercera Comissió de l’Assemblea General “exigeix que la Federació de Rússia posi fi immediatament a la seva agressió contra Ucraïna i retiri incondicionalment totes les seves forces militars del territori d’Ucraïna dins de les seves fronteres reconegudes internacionalment”.

A més, fa tota una sèrie de crides a Moscou sobre la situació a Crimea, que va ocupar el 2014 i que es va annexionar posteriorment.

Entre altres coses, reclama mesures per posar fi immediatament a totes les violacions i abusos dels drets humans, denunciant per exemple detencions arbitràries, desaparicions forçoses i tortures.

El text de 14 pàgines demana a Rússia l’alliberament immediat dels “ciutadans ucraïnesos que van ser detinguts il·legalment” i dels que van ser traslladats per força a territori rus; respecte a la llibertat d’expressió, d’associació i de reunió pacífica o que asseguri que la població disposi d’educació en idioma ucraïnès i tàrtar.

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha donat la benvinguda a l’aprovació de la resolució en una piulada a Twitter, en què ha donat les gràcies als països que “han canviat d’opinió” i li han donat suport.

“Aquesta guerra va començar amb Crimea i acabarà amb Crimea. La nostra península serà alliberada, com totes les terres ucraïneses”, ha assenyalat.

Tot i que ha tirat endavant, la resolució d’avui ha rebut un suport molt inferior a altres que Ucraïna i els seus aliats han proposat des de l’inici de la invasió russa el febrer passat i que, en general, han estat aprovades amb majories aclaparadores.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia